Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 06

Ušacko atsakas Dūmos atstovui: peržengtos diplomatinio etiketo ribos

Užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas sako esąs nustebintas šeštadienį Lietuvoje vykusiame Kazimiros Prunskienės inicijuojamos partijos steigiamajame suvažiavime dalyvavusio Rusijos Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto vadovo Konstantino Kosačiovo pasisakymų.
Vygaudas Ušackas
Vygaudas Ušackas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

V.Ušacko vertinimu, gausus Rusijos aukštų atstovų dalyvavimas steigiamajame suvažiavime rodo bandymus įtakoti Lietuvos vidaus politinį gyvenimą, o K.Kosačiovo pasisakymai apie Lietuvos politines partijas peržengia diplomatinio etiketo ribas.

„Esu nustebęs jo pasisakymais ir kad tikrai gausus Rusijos atstovų desantas ir aukštas politikas, Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto vadovas, dalyvavo Lietuvoje steigiamos partijos suvažiavime, tai liudija apie bandymus įtakoti suverenios valstybės vidaus reikalus, taip pat ir užsienio politiką“, – BNS sekmadienį sakė V.Ušackas.

Tuo tarpu pasisakymais apie šalies politines partijas – Lietuvos politinį elitą K.Kosačiovas pareiškė demonizuojant Rusiją – Dūmos atstovas, V.Ušacko vertinimu, peržengė diplomatinio etiketo ribas.

„Savo pasisakymais apie šalies politines partijas, atsisakydamas susitikti su Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininku, peržengė diplomatinio etiketo ribas, ir tai neatitinka konstruktyvaus bendradarbiavimo dvasios, kuria mes siekiame su Rusija dirbti“, – sakė V.Ušackas ir pridūrė, jog „Lietuva visada pasisako už gerus santykius su Rusija, mes kviečiame Rusijos piliečius lankytis ir svečiuotis Lietuvoje, bet neužmiršti, kad yra svečiai“.

Rusijos Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas K.Kosačiovas atvyko į Vilnių dalyvauti K.Prunskienės steigiamos partijos suvažiavime.

Tuo tarpu Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkui konservatoriui Audroniui Ažubaliui nepavyko įkalbėti į Vilnių atvykstančio kolegos iš Rusijos surengti oficialaus susitikimo parlamente. Rusijos pusė savo ruožtu neįtikino A.Ažubalio susitikti neformaliai.

Suvažiavime K.Kosačiovas žurnalistams iš naujo politinio judėjimo sakė besitikintis realių pokyčių Lietuvos užsienio politikos kurse.

K.Kosačiovo vertinimu, šiuo metu vykdoma Lietuvos užsienio politika Rusijos atžvilgiu yra grįsta antagonizmu ir kenkia jai pačiai. Rusijos Dūmos atstovas sakė besiviliantis, jog atstovaujamos „Vieningosios Rusijos“ ir naujai įsteigtos Lietuvos liaudies sąjungos, deklaruojančios palankumą Rusijai, pastangomis šalių santykius pakreipti kita linkme.

„Deja, daugelis Lietuvos politinių partijų savo poziciją Rusijos atžvilgiu grindžia antagonizmu ir demonizacija, ir su tokiomis partijomis mums nėra apie ką kalbėtis. Aš labai džiaugiuosi, kad K.Prunskienės kalboje buvo išsakytas konstruktyvus požiūris į Rusiją, ir čia mes tikrai būsime sąjungininkai ir partneriai“, – sakė K.Kosačiovas.

Paklaustas, ar „Vieningoji Rusija“ ketina su LLS pasirašyti bendradarbiavimo susitarimą, Rusijos Dūmos atstovas siūlė neužbėgti įvykiams už akių, tuo pačiu pasakė, jog iki įsisteigiant K.Prunskienės inicijuotai partijai, Lietuvoje nebuvo galimų politinių partnerių.

„Partijos, su kuria būtų galima bendradarbiauti, Lietuvoje iki šiol nebuvo, ir dėl to, mano vertinimu, politinis gyvenimas Lietuvoje atitolo nuo procesų, vykstančių pasaulyje, to, kas vyksta užsienio politikoje, tarptautiniuose santykiuose“, – sakė K.Kosačiovas.

„Ir aš tikiu, kad „Vieningoji Rusija“ ir LLS galės kartu veikdamos normalizuoti Rusijos ir Lietuvos santykius. Man asmeniškai esama situacija kelia nerimą, negaliu rasti pagrįstų paaiškinimų, kodėl Lietuvos politinis elitas vos ne skelbia antirusiškas kampanijas, ir aš manau, kad tai neatitinka nei laiko dvasios, nei pačios Lietuvos interesų“, – sakė Rusijos Dūmos atstovas.

Ekspremjerė, buvusi žemės ūkio ministrė K.Prunskienė, žurnalistų klausiama, ar nesibijanti klijuojamos prorusiškos etiketės, atsako viešai kelianti tikslą keisti politinį kursą Rusijos atžvilgiu ir tame nematanti negatyvaus aspekto.

„Labai apsidžiaugiau perskaičiusi vieno politologo samprotavimą, kad kur kas geriau skaidriai ir viešai, nei kaip nors kitaip ir, sakykim, vien kapitalo interesais. Tegu klijuoja tą etiketę, aš žinau, ir mano kolegos žino, kad mes dirbam tam, kad Lietuva greičiau išbristų iš krizės“, – sakė K.Prunskienė.

Šeštadienį steigiamajame LLS suvažiavime, be Rusijos Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto vadovo K.Kosačiovo, dalyvavo ir Rusijos ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Čchikvadzė, atstovai iš Kaliningrado srities, Baltarusijos, Kazachstano.

K.Kosačiovas suvažiavime perskaitė bendrapartiečio, partijos „Vieningoji Rusija“ tarybos pirmininko, Rusijos parlamento vadovo Boriso Gryzlovo sveikinimą K.Prunskienei, tiesa, pats pastebėdamas, jog tą daro užbėgdamas įvykiams už akių – prieš partijos vadovo rinkimus.
Nuo partijos įteikdamas dovaną – dekoratyvinį partijos simbolį mešką – K.Kosačiovas sakė, jog „ji tikrai draugiška ir lietuvių nenuskriaus“.

K.Prunskienė savo kalboje sakė nesibaiminanti, jog partija gali būti vadinama prorusiška, nes, pasak jos, šia kryptimi ir reikia ieškoti strateginių santykių, siekiant šaliai naudos. Šis K.Prunskienės pasisakymas buvo sutiktas suvažiavimo dalyvių plojimais.

„Būtina liautis demonstruoti priešiškumą svarbioms mūsų ekonominėms partnerėms – Rusijai ir Baltarusijai, ir abipusiai naudingiau bendradarbiauti įvairiose srityse (...) Šios užsienio ryšių krypties galimybės dėl keleto partijų (ypač konservatorių) kaltės nėra įsisavintos ir dėl to Lietuva daug praranda“, – rašoma partijos programos projekte.

Programoje užsienio politikos dalyje teigiama, jog užsienio politika turi įgyti daugiau racionalumo ir pragmatiškumo, europinio prioriteto ir gerų santykių su kaimyninėmis šalimis: Lenkija, Latvija, Estija, Vokietija bei Rusija, Baltarusija, Ukraina.

Šeštadienį įsteigta partija kitais metais tikisi suformuoti kandidatų sąrašą 2011–ujų metų savivaldybių tarybų rinkimams.

Anksčiau Valstiečių liaudininkų sąjungai priklausiusi K.Prunskienė iš partijos pasitraukė liepos pradžioje.

Pernai pralaimėjusi Seimo rinkimus K.Prunskienė iš Valstiečių liaudininkų sąjungos pirmininkės pareigų pasitraukė šių metų vasarį. Po to gegužę per prezidento rinkimus K.Prunskienė surinko 3,86 proc. balsų.

K.Prunskienė 1990–1991 metais buvo pirmoji Lietuvos premjerė po nepriklausomybės atkūrimo, 2004–2008 metais ėjo žemės ūkio ministrės pareigas. Lietuvoje šiuo metu yra įregistruota 40 politinių partijų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius