Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 18

Už banke surastus PSDF pinigus Valstybės kontrolės vadovė Giedrė Švedienė gavo pylos Seime

Valstybės kontrolės vadovė Giedrė Švedienė trečiadienį Seimo Sveikatos reikalų komitete parlamentarų buvo užsipulta už banke atrastus Valstybinių ligonių kasų ten investuotus 700 mln. litų, kuriais buvo viršytas Privalomo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetas.
Valstybės kontrolierė Giedrė Švedienė
Valstybės kontrolierė Giedrė Švedienė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Politikai buvo linkę palaikyti Seimo komitete PSDF biudžeto valdymą „super geru“ įvertinusį Ligonių kasų vadovą Algį Sasnauską.

Komitetas konstatavo, kad panaudojant PSDF biudžeto rezervą bei virš plano surinktas lėšas žalos visuomenei ir PSDF biužetui nepadaryta. Tuo tarpu G.Švedienė sulaukė aštrių replikų.

„Jūs paleidote antį. Negi norėjote tokio chaoso, kaip „Sodroje“ ? Ar 10 mln litų sutaupyti yra gerai, ar blogai? Jūs pagyvenusiems žmonėms padarėte labai blogai. Prifantazavote visko, o dabar nenorite prisipažinti“, – piktinosi Ligonių kasose atliktu auditu konservatorė Vida Marija Čigriejienė.

Jai pritarė ir „darbietė“ Dangutė Mikutienė, teigdama, jog Valstybės kontrolė atlikdama šį auditą ėmėsi politikuoti.

Gindamasi G.Švedienė pažymėjo, kad auditu Valstybės kontrolė vertino ne „gerai, ar blogai yra sutaupyti lėšas“, o ar jos buvo laikomos ir naudojamos pagal įstatymus.

„Gerai ar blogai, kad sutaupyta – tai ne mūsų klausimas. Mes vertiname, ar tai atitinka teisės aktus. Mes tai ir nustatėme. Sveikatos įstatymas numato, kaip Ligonių kasos turi laikyti indėlius. Jiems galima lėšas laikyti konkurso būdu atrinktame Lietuvos banke arba investuoti į Vyriausybės vertybinius popierius“, – sakė G.Švedienė.

Anot jos, banką „Swedbank“ Ligonių kasos atsirinko be konkurso. Be to, Ligonių kasoms leidžiama laikyti pinigus banko sąskaitoje, o ne kaip indėlius.

„Mes nevertiname galimos naudos, mes kalbame apie įstatymus“, – pabrėžė G.Švedienė.

Tuo tarpu Seimo nariai ginčijosi, kad pinigus sąskaitoje laikyti nebūtų verta.
 
„Būtų apsileidimas, jei būtų laikiusi sąskaitoj ir iš to neuždirbusi“, – replikavo Seimo nariai.

Primename, kad Valstybės kontrolė paskelbė, jop PSDF biudžetas 2010 metais turėjo daugiau kaip 0,5 mlrd. litų perteklių, tačiau surinkus daugiau nei planuota lėšų PSDF biudžetas nebuvo peržiūrimas, o pinigai laikyti banke.

Valstybiniai auditoriai nurodė, kad nebuvo išnaudotos visos galimybės PSDF biudžeto lėšas panaudoti efektyviau asmens sveikatos priežiūros paslaugoms apmokėti, nes VLK turimų viršplaninių lėšų nenaudojo suteiktų paslaugų visai vertei apmokėti, o sudarė terminuotųjų indėlių sutartis (700 mln. litų per 2010 metus).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius