Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 10

V.Uspaskicho neliečiamybė nepajudinta

Europos Parlamento (EP) Teisės reikalų komitetas, vakar turėjęs svarstyti, ar siūlyti panaikinti Darbo partijos lyderio europarlamentaro Viktoro Uspaskicho teisinę neliečiamybę, šį klausimą atidėjo ateičiai.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Generalinė prokuratūra dar birželio mėnesį kreipėsi į EP pirmininką Jerzy Buzeką prašydama panaikinti finansiniais nusikaltimais kaltinamo V.Uspaskicho teisinį imunitetą. EP vadovas šį klausimą pavedė išspręsti Teisės reikalų komitetui. Jo nariai uždarame posėdyje vakar išklausė europarlamentaro iš Vokietijos Bernardo Rapkay pranešimo. Kai komitetas baigs svarstyti prokurorų prašymą ir surašys išvadas, sprendimą dėl V.Uspaskicho priims europarlamentarai. Manoma, kad tai turėtų įvykti kitų metų pirmoje pusėje. Praktika rodo, kad baudžiamųjų bylų atveju šis komitetas paprastai pasiūlo naikinti europarlamentaro teisinį imunitetą. Kiekvienoje EP sesijoje svarstomas ne vienas prašymas atimti neliečiamybę. Teisės reikalų komiteto pavaduojantis narys europarlamentaras Vytautas Landsbergis LŽ sakė, kad balsuodami dėl teisinio imuniteto atėmimo EP nariai dažniausiai atsižvelgia į komiteto sprendimą. „Kaip pasiūlo komitetas, taip dažniausiai ir nubalsuojama. Svarbiausia, kaip vyksta pats klausimo nagrinėjimas“, – tvirtino V.Landsbergis. Jis vakar teigė negalintis prognozuoti, koks bus europarlamentarų sprendimas dėl V.Uspaskicho.

Prokurorai įtaria, kad Darbo partija nuslėpė 24 mln. litų pajamų bei išlaidų. V.Uspaskichas kaltinamas apgaulingos buhalterinės apskaitos organizavimu, neteisingų duomenų Darbo partijos buhalterijoje naudojimu, apgaulingų pareiškimų apie partijos turtą ir veiklą teikimu valstybės institucijoms gaunant valstybės dotaciją. Darbo partijos pirmininkas neigia padaręs ką nors nusikalstamo.

Lietuvos teisėsauga ne sykį kritikuota už tai, kad juodosios buhalterijos byla trunka pernelyg ilgai. „Man taip pat susidarė įspūdis, kad byla vilkinama, kažko bijoma arba vengiama“, – LŽ kalbėjo V.Landsbergis.

Nuo kratų Darbo partijos būstinėje jau praėjo beveik pusketvirtų metų. Vilniaus apygardos teismą ši byla pasiekė 2008–ųjų balandį. Jos nagrinėjimas buvo įstrigęs, kai teismas nusprendė kreiptis į Konstitucinį Teismą. Šis po kelių mėnesių išaiškino, kad partija, kaip juridinis asmuo, gali būti traukiama baudžiamojon atsakomybėn. V.Uspaskichas tapdamas europarlamentaru susigrąžino anksčiau Seimo iš jo atimtą teisinį imunitetą. Tai ir vėl apsunkino bylos nagrinėjimą. Jeigu EP nariai sutiks panaikinti teisinę neliečiamybę, bus tęsiamas bylos teisminis nagrinėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius