-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 01 /16:43

R.Karbauskio užmojis taisyti Pagalbinio apvaisinimo įstatymą pašiurpino nevaisingų šeimų gynėjus

Seimo šiemet priimtas Pagalbinio apvaisinimo įstatymas turėjo įsigalioti nuo sausio 1-osios, tačiau Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijai priklausantys Seimo nariai jau suskubo registruoti šio įstatymo pataisas, kuriomis vėl siekiama uždrausti sukurti daugiau nei tris embrionus. Pacientų organizacijos neslepia apmaudo ir žada vėl protestuoti.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Valstiečių-žaliųjų pirmininkas Ramūnas Karbauskis iki rinkimų kalbėjo apie tai, kad Lietuvai itin svarbu padidinti gimstamumą ir žadėjo, kad Pagalbinio apvaisinimo įstatymas bus keičiamas nebent taip, kad šeimos būtų įpareigotos pirmiausia naudoti kitas priemones nevaisingumui gydyti, tačiau joms nepasiteisinus galėtų imtis ir embrionų kūrimo bei šaldymo.

Tačiau ketvirtadienį registruotose Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisose apie R.Karbauskio išgirtas naprotechnologijas nėra nė žodžio. Vietoj to siūloma vėl imtis įteisinti draudimo vienos procedūros metu sukurti daugiau nei tris embrionus.

Sausį turėjusiame įsigalioti įstatyme buvo numatyta, kad dėl sukuriamų embrionų skaičiaus galės apsispręsti pati šeima. Jame iki trijų apribotas tik vienos procedūros metu į moters gimdą perkeliamų embrionų skaičius.

Dabar Seimui siūloma grįžti atgal ir priimti konservatyviąją nuostatą, dėl kurios šiemet įstatymą jau buvo vetavusi prezidentė Dalia Grybauskaitė ir kurios po veto Seimas atsisakė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Greta Kildišienė ir Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pataisas daugiausia įregistravo „valstiečių“ frakcijos atstovai.

Be to, registruotomis įstatymo pataisomis „valstiečiai“ nori užkirsti kelią mokėti kompensacijas lytinių ląstelių donorams.

Registruotame teisės akte taip pat numatyta, kad pusmečiui turėtų būti atidėtas ir įstatymo įsigaliojimas, tačiau vienas iš projekto autorių Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako, kad šios idėjos jau atsisakyta ir įstatymas įsigalios nuo Naujųjų metų, kaip ir buvo numatyta.

Prie pataisų rengimo, be R.Karbauskio, prisidėję nurodo „valstiečių“ frakcijos nariai Asta Kubilienė, Povilas Urbšys, Agnė Širinskienė, Rima Baškienė, Lenkų rinkimų akcijos atstovė Rita Tamašunienė ir konservatorius Laurynas Kasčiūnas.

Sureagavo akušeriai-ginekologai

Lietuvos akušerių ginekologų draugija, vienijanti daugiau kaip 500 specialistų, ketvirtadienį išplatino pranešimą, kuriuo reiškia susirūpinimą dėl Seimo narių naujai registruotų Pagalbinio apvaisinimo įstatymo nuostatų, kuriomis “embrionų sukurti leidžiama tiek, kiek vienu metu jų bus perkelta į moters organizmą, bet ne daugiau trijų”.

Pasak draugijos, šia nuostata ryškiai sumažinama nėštumo tikimybė po pagalbinio apvaisinimo, todėl moterims teks kęsti perteklinį gydymą vaistais bei chirurgines intervencijas; iš esmės užkertama genetinės diagnostikos galimybė, todėl sunkiomis genetinėmis ligomis sergantys pacientai negalės susilaukti sveikų vaikų; žalojami vaikai, nes skatinamas daugiavaisis nėštumas.

Gydytojų akušerių-ginekologų asociacija primena, kad ši nuostata galioja tik vienoje iš 28 Europos Sąjungos valstybių – Maltoje.

„Raginame Seimo narius vadovautis pacientų interesais bei mokslo įrodymais ir pacientų labui nepalaikyti siūlomų įstatymo pataisų, bei sudaryti sąlygas 2017 m. sausio 1 d. įsigalioti Prezidentės pasiūlytam ir Seimo 2016 m. rugsėjo 14 d. priimtam Pagalbinio apvaisinimo įstatymui be pakeitimų“, – teigiama draugijos pranešime. ​

Rūta Vyšniauskaitė: „Pacientams atsuko užpakalį“

Vaisingumo asociacijos vadovė Rūta Vyšniauskaitė komentuodama naujai registruotas pataisas nesulaikė emocijų. Anot jos, toks žingsnis yra reverensas bažnyčiai, visiškai negalvojant apie žmones ir jų interesus.

Atsuktas užpakalis pacientams ir reveransas bažnyčiai, – teigė R.Vyšniauskaitė.

„Košmaras. Prieš tris mėnesius prezidentė vetavo tą įstatymo projektą. Visa medikų bendruomenė, visa pacientų bendruomenė buvo prieš šį konservatyvų, nepagrįstą, antikonstitucinį įstatymą ir dabar atėjo ponai visažiniai ir vėl dainelė iš pradžių. Labai liūdna, kad ką tik suteiktas džiaugsmas pacientams ir viltis turėti normalų prieinamą gydymą ir savo šalyje ir nesižvalgyti šiuolaikinio gydymo kaimyninėse valstybėse vėl laidojamas. Atsuktas užpakalis pacientams ir reveransas bažnyčiai“, – teigė R.Vyšniauskaitė.

Pagalbinio apvaisinimo įstatymo svarstymą nuo pat pradžių sekusi medikė, Lietuvos vaikų vėžio asociacijos „Paguoda“ vadovė Daiva Žaromskienė taip pat sako, kad imdamasi iš naujo svarstyti Pagalbinio apvaisinimo įstatymą naujoji valdžia vėl žlugdo nevaisingų šeimų viltis pagaliau susilaukti vaikų.

„Man atrodo visi mūsų moterims gyvybiškai svarbūs klausimai visus metus buvo labai puikiai išanalizuoti Seimo Sveikatos reikalų komitete ir netgi prezidentės vetuoti. Labai keista, kad vėl iš Seimo Sveikatos reikalų komiteto ir būtent jo pirmininkės A.Širinskienės kyla vėl klausimai, nesusipratimai ir vėl bandoma stabdyti tai, kas seniai įrodyta mokslo, ir įvedinėti savo teorijas bei kelti sumaištį ir Seime, ir visuomenėje“, – 15min įstatymo pataisas komentavo D.Žaromskienė.

Aš galiu teigti, kad su prezidentės patarėjais tai buvo aptarinėjama ir jokių abejonių dėl tų pataisymų, kurie dabar yra teikiami, nekyla, – sako R.Karbauskis.

Anot jos, greičiausiai nauja valdžia, pamiršusi pagalvoti apie moteris ir jų sveikatą, tiesiog panoro sustabdyti Pagalbinio apvaisinimo įstatymo įsigaliojimą.

„Žmonės laukė dešimt ir daugiau metų, kad pagaliau būtų suteikta galimybė šeimai, moteriai apsispręsti su gydančiu gydytoju, ar jam eiti pažangiu keliu ir susilaukti vaikelio, ar eiti kitu keliu. Jei bus užtempiama, vėl viskas tęsis metų metus. Bet juk viskas išsamiai išdiskutuota politikų, medikų ir pacientų. Net gautas prezidentės veto. Ko dar tada reikia? Ko dar tada ieškoma?“ – apmaudo neslėpė pašnekovė.

Pasak jos, jei imamasi tokių užmojų, valdantiesiems reikėtų patylėti apie tai, jog jų svarbiausias tikslas yra pagerinti šalies demografinę situaciją padidinant gimstamumą ir sugrąžinant emigrantus.

Vaisingumo asociacijos valdybos pirmininkė tikino, kad pacientų organizacijos tikrai neleis valdžiai tokių pataisų priimti tyliai – rengs protesto akcijas, prašys prezidentės veto.

R.Vyšniauskaitė netiki, kad šalies vadovė savo nuomonę per tris mėnesius galėjo pakeisti.

R.Karbauskis giriasi prezidentės palaikymu

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R.Karbauskis 15min tikino, kad jau persigalvota dėl Pagalbinio apvaisinimo įstatymo atidėjimo pusmečiui. Anot jo, pakeistas įstatymas įsigalios tada, kada ir planuota – sausio 1 dieną.

R.Karbauskis aiškina, kad jo registruotos pataisos tikrai nepablogins nevaisingų porų galimybių gauti tinkamas, šiuolaikiškas medicinos paslaugas, kad susilauktų vaikų.

„Iš esmės jos nė kiek nepablogina šeimų galimybių sulaukti pagalbos dėl pagalbinio apvaisinimo“, – sako jis.

„Esminio skirtumo įstatyme nėra. Tai daugiau požiūrio klausimas. (...) Tai yra vertybinis sprendimas tiesiog“, – pridūrė jis.

Be to, „valstiečių“ pirmininkas aiškina, kad šios įstatymo tikrai bus priimtos per mėnesį ir palaimintos prezidentės.

„Aš galiu teigti, kad su prezidentės patarėjais tai buvo aptarinėjama ir jokių abejonių dėl tų pataisymų, kurie dabar yra teikiami, nekyla“, – teigė R.Karbauskis.

R.Karbauskis tikina, kad kol kas į įstatymą įtraukti prieš rinkimus žadėtų naprotechnologijų tiesiog nesuspėta. Be to, pažymi jis, kol kas tokių paslaugų Lietuvoje niekas ir neteikia.

„Tai neįmanoma taip greit padaryti. tai bus aptarinėjama su specialistais. Per mėnesį tie dalykai į įstatymą neįrašomi. O tie dalykai, kurie dabar įrašomi, buvo svarstomi praėjusio Seimo kadencijoje ir buvo tuo metu daugumos nepalaikomi, o dabar tikriausiai nuomonė bus kita“, – sakė R.Karbauskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius