Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 23

Valdemaras Tomaševskis prieš lenkų mitingą: džiugu, kad mūsų reitingai auga

Europarlamentaras ir Lenkų rinkimų akcijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis prieš penktadienį prie Seimo organizuojamą tautinių mažumų mitingą priešinantis Švietimo įstatymui pareiškė besidžiaugiantis augančiais reitingais ir pagrasė Švietimo ministrui Gintarui Steponavičiui politinės karjeros pabaiga.
Lenkų rinkimo akcijos rinkimų štabas
Valdemaras Tomaševskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Mums džiugu, kad mūsų reitingai auga. Mums nereikia kažkokio populiarumo, mes šitą populiarumą turime. (...) Kituose rinkimuose mes sulauksime daug didesnio palaikymo nei iki šiol“, – prieš mitingą surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė V.Tomaševskis.

O štai Lietuvos liberalų sąjūdžio, kuriam priklauso Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius, V.Tomaševskio prognozėmis, laukia ne toks džiugus likimas.

„Jeigu šita valdžia bus tokia akla, jei neklausys savo piliečių nuomonės, aš manau, kad praras ir tas prastas pozicijas, kurias dabar turi. Praeis metai, manau, kita koalicija šitą įstatymą pakeis. (...) Valdantiesiems dabar paskutinis šansas, ministrui paskutinis šansas parodyti savo vakarietišką požiūrį“, – prognozėmis užsiiminėjo europarlamentaras.

„Sunku suprasti, kodėl liberalas priima diskriminuojančius įstatymus. (...) Jeigu to nesupras ministras, tai jo partija negaus mandato artėjančiuose Seimo rinkimuose, kaip Vilniuje per savivaldybių rinkimus negavo. Man tiktai gaila šios partijos pirmininko E.Masiulio, kuris yra tikras liberalas, labai tolerantiškas žmogus, kad jo partijos narys, bičiulis kenkia visai partijai“, – tęsė V.Tomaševskis.

Jis tikino, kad dabartinis tautinių mažumų reikalavimas yra konkretus: Švietimo įstatymo įsigaliojimą nukelti iki 2018-ųjų. Anot jo, dar vienas pasiūlymas valdžiai yra palikti tik vienodą lietuvių kalbos gramatikos testą, rašinį leidžiant rašyti savo gimtąja kalba.

„Tautinės mažumos tik ginasi, panašiai kaip ginasi kiti mūsų šalies piliečiai ir jų grupės: verslininkai smulkieji, žemės savininkai. Tai, kad mums pavyksta organizuoti tokį didelį mitingą, yra džiugu“, – aiškino V.Tomaševskis.

Tautinės mažumos tik ginasi, – sako V.Tomaševskis.

Jam pritardamas Lietuvos lenkų sąjungos pirmininkas Michalas Mackevičius pabrėžė, kad lenkai jokiu būdu nesipriešina būti mokomi valstybinės kalbos.

„Klausia, ar šitie Lietuvos piliečiai patriotai, ar jie myli Lietuvą, ar jie lojalūs, ar ne. Ir myli daugiau negu kiti, ir lojalūs daugiau negu kiti. Jei reikės ginti, tai neaišku, kas stovės pirmoje eilėje. Tik myli ne taip, kaip višta myli viščiukus“, – kalbėjo jis.

Kol kas lenkai neprognozuoja savo tolimesnių veiksmų, jei jų mitingas nepasieks jokių politinių tikslų.

Mitingo organizatoriai skaičiuoja, kad penktadienį prie Seimo gali atvykti nuo 5 iki 10 tūkst. žmonių. Mitingą palaiko Rusų aljanso, Rusų mokytojų draugija, Baltarusių draugija, Lietuvos Švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, kuri teigia, kad mokytojai nesugebės lygiaverčiai parengti lietuvių ir tautinių mažumų moksleivių vienodam egzaminui per dvejus metus.

Vilniaus miesto savivaldybė yra išdavusi leidimą penktadienį prie Seimo surengti mitingą daugiau nei 5 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius