-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 09

Valdo Adamkaus atvirumas pakvipo skandalu

Į knygą sudėti kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus prisipažinimai, kad eidamas pareigas jis pareigūnams bei teisėjams nurodinėjo, kokius reikia priimti sprendimus, parodė tikrą, o ne deklaruojamą Lietuvos demokratijos kokybę.
Savo knygoje paatviravęs V.Adamkus sulaukė teisėsaugos dėmesio.
Savo knygoje paatviravęs V.Adamkus sulaukė teisėsaugos dėmesio. / BFL nuotr.

Savo knygoje „Paskutinė kadencija. Prezidento dienoraščiai“ iki 2009 m. liepos prezidento pareigas ėjęs V.Adamkus daugelį nustebino atvirumu, kuris gali pakenkti jo reputacijai.

Įvykdė nurodymus

V.Adamkus aprašo, kaip 2008 m. buvo nutrauktas prokurorų vykdytas ikiteisminis tyrimas prieš žydų kilmės sovietų partizaną Yitzhaką Aradą. V.Adamkus teigia, kad viename iš susitikimų, kuriame dalyvavo tuometis saugumo šefas, generalinis prokuroras bei užsienio reikalų ministras, buvo nuspręsta, kad jei „nėra aiškių įrodymų, patvirtinančių Izraelio piliečio Y.Arado atsakomybę už sovietinių partizanų nusikaltimus Lietuvos gyventojams, Generalinė prokuratūra turi nutraukti jam iškeltą bylą“. 

Po trijų dienų Generalinė prokuratūra padarė tai, kas liepta, – tyrimas buvo nutrauktas.

V.Adamkus taip pat prisipažino privertęs Vilniaus apygardos teismo pirmininką Artūrą Šumską ir tuometį Lietuvos Aukščiausiojo Teismo vadovą Vytautą Greičių pakeisti sprendimą neleisti klausytis diplomatais prisidengusių Baltarusijos šnipų telefono pokalbių. „Po pusvalandžio aiškinimosi išgirdau, kad teismas leis klausytis šnipų pokalbių“, – knygoje susitikimą su teisėjais aprašo V.Adamkus.

Knygą skaitys saugumiečiai

Dienoraščio stiliumi parašytoje knygoje pateikta ir daugiau skandalingos informacijos. V.Adamkus rašo iš specialiųjų tarnybų gavęs duomenų, kad tuometis ūkio ministerijos sekretorius Anicetas Ignotas iš bendrovės „Rubicon Group“ (dabar – ICOR) esą gaudavęs dešimtis tūkstančių litų. Tiesa, pats A.Ignotas žiniasklaidai teigė, kad teisėsaugininkų tyrimas tokių faktų nenustatė.

Po trijų dienų Generalinė prokuratūra padarė tai, kas liepta, – tyrimas buvo nutrauktas.

V.Adamkus taip pat aprašo susitikimą su tuometiniu saugumo vadovu Povilu Malakausku, kuris pranešė su Baltarusijos KGB vadovu sutaręs Lietuvoje sugautą ir Lenkijoje nuteistą baltarusių šnipą iškeisti į Minske suimtą Lietuvos diplomatą.

Į knygoje pateiktus faktus jau sureagavo Generalinė prokuratūra. Prokuratūros Viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Rita Stundienė „15min“ sakė, kad vakar buvo parengtas kreipimasis į Valstybės saugumo departamentą (VSD), jog šis įvertintų, ar knygoje nėra atskleistos valstybės ir tarnybos paslaptys.

Tikroji virtuvė

Politologas Algis Krupavičius „15min“ teigė, jog V.Adamkus – pirmasis Lietuvos politikas, be užuolankų skaitytojams pateikęs tokią Lietuvos politikos virtuvę, kokia ji iš tikrųjų yra.

A.Krupavičiaus nuomone, nieko nuostabaus, kad teisėjai bei prokurorai neprieštaraudami vykdė valstybės vadovo nurodymus, nes jie lengvai paveikiami.
„Lietuvoje taip jau susiformavę, kad manoma, jog politikai gali įsakinėti, turi įvairių priemonių paveikti. Politikos veikėjai pernelyg sureikšminami, todėl įvairių institucijų atstovai neturi atsparumo spaudimui. Tokia situacija yra visiškai nenormali, tačiau ji tokia dar nuo mirusio prezidento Algirdo Brazausko laikų, ji tokia ir šiandien“, – pabrėžė jis.

Visiems bus pamoka

Konservatorius parlamentaras Jurgis Razma „15min“ sakė, kad specialiosios tarnybos turėtų domėtis ne tik tuo, ar prezidentas atskleidė valstybės paslaptį. Pasak Seimo nario, dėmesio turi sulaukti ir jo prisipažinimai apie darytą spaudimą teisėsaugai ir teismui. „Taip neturi būti. Tai bus gera pamoka prokurorams ir teisėjams, kad jie turėtų vidinių jėgų užtikrinti teisinės sistemos nepriklausomumą“, – dėstė jis.

J.Razma pabrėžė, kad dar nė vienos demokratinės šalies vadovas nėra išleidęs tokios knygos, kurioje būtų taip atvirai atskleistos buvusių konfidencialių pokalbių detalės.

„Politikai galbūt ras pagrindo reaguoti dėl atskirų knygoje išdėstytų dalykų. Pavyzdžiui, dėl to, kad prezidentas žinojo, jog kai kuriems politikams įtakos darė Rusijos specialiosios tarnybos ir galbūt jie veikė prieš Lietuvos interesus. Kyla klausimas, ar prezidentas apie tai informavo tų partijų vadovus. Kyla klausimas, kodėl, žinant tokius faktus, Ūkio ministerijoje tiek ilgai dirbo A.Ignotas“, –  kalbėjo parlamentaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius