TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 11 04

Valstiečiai ir žalieji į frakciją vilioja visus pavienius Seimo narius – tarp jų ir du „darbiečius“

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis prieš rinkimus tvirtino, kad su Darbo partija į koaliciją jokiu būdu neitų. Tačiau rinkimai praėjo ir abu Darbo partijos atstovai, išrinkti į Seimą vienmandatėse apygardose, pripažįsta sulaukę kvietimo prisijungti prie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų (LVŽS) frakcijos Seime.
Valentinas Bukauskas ir Petras Čimbaras
Valentinas Bukauskas ir Petras Čimbaras / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pats R.Karbauskis apie frakcijos plėtrą kol kas kalba nenoriai. Jis sako, kad į šį klausimą bus atsakyta jau kitą savaitę ir tikina net neatsimenantis šešiasdešimtojo frakcijos nario pavardės. LVŽS priskiriami 56 parlamentarai, tačiau sąjungos lyderiai teigia, kad frakcija jau išaugo iki 60.

„Jūs neteisingai darysite, jie skambinsite visiems iš eilės, gausis toks dalykas, kad kelsite jiems tarpusavyje ginčus, jie pradės tarpusavyje vienas kitą kaltinti, abejoti. Aš pirmadienį tikrai pasakysiu tą pavardę, o dabar nėra nei laiko, nei noro čia ieškoti“, – bandė klausimą atidėti kitai savaitei R.Karbauskis.

Jis teigė, kad dirbsiantys Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijoje tikrai patvirtins Centro partijos atstovas Seime Naglis Puteikis ir savarankiški parlamentarai – buvęs „darbietis“ Darius Kaminskas ir buvęs „tvarkietis“ Raimundas Martinėlis.

Gundo „darbiečius“

Tačiau R.Karbauskis nutylėjo, kad į frakciją kviečiami ir du Darbo partijos vienmandatininkai Petras Čimbaras ir Valentinas Bukauskas.

Man atrodo, kad ne „darbietis“. Man taip atrodo, bet aš sąžiningai sakau, aš neakcentavau to dalyko, – išsisukinėjo R.Karbauskis.

„Man atrodo, kad ne „darbietis“. Man taip atrodo, bet aš sąžiningai sakau, aš neakcentavau to dalyko. Man tiesiog pasakė, bet tai nieko nekeičia, ar 59, ar 60. Kvotos komitetų paskirstyme nesikeičia, kas man buvo svarbiausia, nes reikia visiems, kad būtų komitetai paskirstyti. Aš neakcentavau, o susipažinsim, kai ateis žmogus“, – sakė R.Karbauskis.

Tačiau abu „darbiečiai“ 15min penktadienį pripažino, kad yra sulaukę kvietimo dirbti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijoje ir tokios galimybės neatmeta.

P.Čimbaras sako, kad ketvirtadienį buvo jau rimtesnės derybos su valstiečiais-žaliaisiais ir iki kadencijos pradžios ketina priimti sprendimą. Kol kas „ne“ valstiečiams-žaliesiems P.Čimbaras nesako ir nepyksta, kad R.Karbauskis jį galimai jau priskaičiuoja prie frakcijos narių.

„Žinot, niekas jam netrukdo kalbėti. Netrukdo jam skaičiuot. Aš buvau susitikęs, kalbėjau, bet dar nenusprendžiau“, – aiškino Kaimo reikalų komitete, kuriam dabar vadovauja, tęsti darbus pageidaujantis P.Čimbaras.

V.Bukauskas taip pat pageidauja likti dirbti ten, kur dabar – Valstybės valdymo komitete, tačiau apie derybas jis kalbėjo paslaptingiau ir sakė nuspręsiantis tik lapkričio 14 dieną. Tada, kai susirinks naujos kadencijos Seimas.

Abu „darbiečiai“, be valstiečių-žaliųjų, derasi ir su socialdemokratų, ir „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijomis, ir sako galiausiai pasirinksiantys kartu, o ne „vienas į kairę, kitas į dešinę“.

„Mes su kolega P.Čimbaru esame kalbėję ir nutarę, kad mes būsime kartu“, – sakė V.Bukauskas.

Visi laukia iki paskutinės minutės

Atviriausiai apie darbą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijoje kalba N.Puteikis. Jis pats viešai pasisiūlė dirbti kartu su didžiausia naujojo Seimo frakcija, o dabar sako laukiantis tik Centro partijos tarybos pritarimo.

„Mūsų įstatuose parašyta, kad dėl koalicijų sprendžia tik taryba. Jei ji pritars, tada aš būsiu koalicijoje“, – sakė N.Puteikis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naglis Puteikis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naglis Puteikis

Savarankiškai išsikėlęs buvęs „darbietis“ D.Kaminskas 15min tikino taip pat sulaukęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų pakvietimo ir nutaręs jį priimti.

„Vakar apsvarstėme, pasišnekėjome. Jie pakvietė, o aš sutikau“, – sakė jis.

Ginekologijos kabinetą Kėdainiuose turintis D.Kaminskas sako pretenduojantis dirbti Sveikatos reikalų komitete Seime, tačiau pažado tą vietą gauti iš valstiečių-žaliųjų neišgirdęs.

Asmeninio archyvo nuotr./Darius Kaminskas
Asmeninio archyvo nuotr./Darius Kaminskas

Sveikatos komitete norėtų dirbti ir buvęs „tvarkietis“, savarankiškai Seimo nario mandatą laimėjęs Rokiškio rajono ligoninės direktorius Raimundas Martinėlis. Jis taip pat patvirtino svarstantis galimybę dirbti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijoje.

„Iš principo yra tokie pamąstymai, pokalbiai. Dabar kol kas vyksta pokalbiai ir aš „ne“ nesakau“, – 15min teigė jis.

Asmeninio archyvo nuotr./Raimundas Martinėlis
Asmeninio archyvo nuotr./Raimundas Martinėlis

R.Karbauskis tikino, kad į Sveikatos reikalų komitetą nori daugiausia valstiečių-žaliųjų, nes net aštuoni frakcijos nariai patys yra medikai.

Mišrioje Seimo narių grupėje liks dviese

Jei valstiečiams-žaliesiems į savo frakciją pavyks prisikviesti du „darbiečius“, N.Puteikį, D.Kaminską ir R.Martinėlį, ši frakcija turės 60 narių. Vieno su valstiečiais-žaliaisiais išrinkto parlamentaro frakcija neteks jį paskyrus Seimo pirmininku, nes pagal Statutą parlamento vadovas negali būti jokios frakcijos narys.

Antra pagal dydį frakcija naujos kadencijos Seime bus konservatorių. Joje dirbs 31 parlamentaras. Socialdemokratų frakcijoje bus 17 narių, Liberalų sąjūdžio frakcijoje – 14 parlamentarų. Po 8 narius turės „Tvarkos ir teisingumo“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos.

Mišrioje Seimo narių grupėje likti ir prie nė vienos frakcijos nesišlieti nusprendę sako Lietuvos žaliųjų partijos atstovas Linas Balsys ir „Lietuvos sąrašo“ atstovė Aušra Maldeikienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius