-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 20

„Valstiečius“ dėl tautinių kostiumų VRK turėjo ištirti liepą, bet išvadų vis dar nėra

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) kovo viduryje pradėjo tyrimą dėl galimos neteisėtos paramos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, kai paaiškėjo, kad fondo „Švieskime vaikus“ už Ramūno Karbauskio įmonių lėšas pasiūtus vaikiškus tautinius kostiumus vaikams dalija „valstiečiai“ Seimo nariai ir jų padėjėjai. Tyrimas turėjo būti baigtas liepos viduryje, bet išvadų nėra iki šiol.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis

Kitus plačios apimties tyrimus, pavyzdžiui, Lietuvos socialdemokratų partijos pažeidimus per 2016 m. Seimo rinkimų kampaniją VRK suskubo ištirti iki antrojo valstybės dotacijų skirstymo. LSDP pažeidimai pripažinti šiurkščiais, iš partijos atimta pusmečio dotacija. Tuo tarpu galimi „valstiečių“ pažeidimai liko nenagrinėti.

Primename, kad VRK tyrimas dėl tautinių kostiumų buvo pradėtas po 15min publikacijos, šiemet kovą.

Tikėtasi, kad tyrimas bus baigtas iki birželio pabaigos, bet vėliau terminas nukeltas į liepos vidurį. Tačiau jau lapkritis baigiasi, o išvadų kaip nėra, taip nėra. Kodėl?

Darbo grupei, tiriančiai tautinių kostiumų dalybų istoriją, vadovaujanti VRK pirmininkės pavaduotoja Svetlana Misevičienė aiškina, kad tam yra objektyvių priežasčių.

„Žiauriai daug medžiagos. Mes dar rugsėjo mėnesį kreipėmės į Visuomenės informavimo etikos komisiją, dar į Seimą. Tik trise esame darbo grupės nariai, kai kitus tyrimus atliko šeši-septyni žmonės“, – aiškino ji.

Pasak S.Misevičienės, tyrimas jau tikrai baigiamas, rašoma išvada ir balsavimui VRK ją ketinama pateikti per artimiausias dvi savaites.

„Jau eina viskas į pabaigą, sudarinėjame lenteles, suvestines, kad būtų paprasčiau susipažinti, nes išvada labai plati – jau suvesta apie 150 lapų medžiagos“, – aiškino ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Svetlana Misevičienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Svetlana Misevičienė

Komisijos pirmininkės pavaduotoja tikino, kad darbo grupė pati ieškojo informacijos dėl Seimo narių ir savivaldybių tarybų narių, kurie dalino tautinius kostiumus, nes jie patys nebuvo nusiteikę bendradarbiauti geranoriškai.

Kaip dar kovą skelbė 15min, tautinius kostiumus daliję sausį socialiniuose tinkluose puikavosi Seimo nariai Dainius Gaižauskas, Kęstutis Mažeika, Robertas Šarknickas ir Zenonas Streikus. Apie kitų „valstiečių“ įteikiamus tautinius kostiumus darželiams pranešė vietos spauda. Tarp tokių – Levutė Staniuvienė, Laimutė Matkevičienė ir Viktoras Rinkevičius.

Skaitytojai dar papildė sąrašą Klaipėdos darželį „Vėrinėlis“ aplankiusiu Seimo nariu Dainiumi Kepeniu, Šilutės ugdymo įstaigas lankiusiu Alfredu Stasiu Nausėda, Kauno rajone kostiumus dalijusiu Kęstučiu Bacvinka, Anykščiuose – Antanu Baura, Radviliškio rajone – Aurimu Gaidžiūnu.

Kur nepasirodė Seimo nariai, R.Karbauskio dovanas dalijo jų padėjėjai. Liaudiškai „Karbauskio kostiumais“ praminti garsaus dizainerio Juozo Statkevičiaus kūriniai vaikams į rankas keliavo iš Seimo pirmininko pavaduotojų Rimos Baškienės ir Arvydo Nekrošiaus, Seimo narių R.Karbauskio, Andriejaus Stančiko padėjėjų rankų. Seimo narės V.Vingrienės padėjėjas Benius Rūtelionis dovanas dalijo Punsko krašto lietuviams.

Taip pat skaitytojai pranešė, kad tautinius kostiumus vaikams dalijo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Varėnos skyriaus pirmininkas Marijonas Čapkovskis, 2016 m. su šia politine jėga nesėkmingai bandęs tapti Seimo nariu.

„Švieskime vaikus“ fondo direktorė Vaida Mandrijauskaitė 15min nurodė, kad tautinių kostiumų akcijai dvi R.Karbauskiui priklausančios įmonės „Agrokoncernas“ ir „Agrokoncerno grūdai“ skyrė daugiau nei 500 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius