-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 31

Valstybės tarnyba: įvaizdis dar ne viskas

Ministro pirmininko tarnybos (MPT) užmojų stiprinti valstybės tarnybos įvaizdį rengiant reklaminę kampaniją gali būti atsisakyta. Paaiškėjo, jog apie tokius ketinimus nebuvo informuotas net premjeras Andrius Kubilius.
MPT viliasi pagerinti piliečių požiūrį į valstybės tarnautojus reklama.
MPT viliasi pagerinti piliečių požiūrį į valstybės tarnautojus reklama. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Įvaizdis

Viešąjį konkursą socialinei informacijai ir viešųjų ryšių priemonėms pirkti MPT paskelbė dar sausio viduryje. Europos Sąjungos lėšomis finansuojamo projekto vertė – beveik 1,8 mln. Lt.

Konkurso laimėtojas turėtų atlikti sociologinius tyrimus, sužinoti visuomenės požiūrį į valstybės tarnybos sistemą, valstybės tarnautojų, statutinių tarnautojų veiklą. Vėliau numatyta parengti keturias informavimo kampanijas apie valstybės tarnybą, o reklamą skelbti spaudoje, radijuje, TV ir internete.

Keis požiūrį

Informacija apie šį projektą viešai buvo paskelbta tik po to, kai juo praėjusią savaitę pradėjo domėtis „15min“. Kelias dienas rinkusi ir derinusi atsakymus, penktadienį MPT pranešė, jog projektu bus siekiama mažinti visuomenėje vyraujantį priešiškumą valstybės institucijoms ir tarnautojams, didinti jų autoritetą. Tikimasi, jog tai padės sumažinti korupcijos sąlygas ir motyvus viešajame sektoriuje, pagerins visuomenės ir valdžios bendradarbiavimą.

Kiekvienas pareigūnas, dirbantis valstybės tarnyboje, privalo rūpintis valstybės tarnautojų įvaizdžiu. Nuo piliečio požiūrio į jį aptarnaujantį tarnautoją priklauso požiūris į visą tarnybą, – sakė L.Karsokaitė.„Šiandien žmonės yra per mažai informuoti apie procesus, vykstančius valstybės tarnyboje, nežino, kas yra valstybės biudžetas ir kaip jis sudaromas, kaip dirba valstybės institucijos, kaip valdoma valstybė. Vyrauja neigiamas požiūris ir į valstybės tarnybą, ir patį valstybės tarnautoją, nors valstybės tarnyba yra vienas iš esminių valstybės ramsčių. Nuo to, kokie žmonės čia dirba, priklauso ir daugelis valstybinio masto sprendimų“, – „15min“ teigė MPT Komunikacijos departamento direktorė Lina Karsokaitė.

Atlikus viešosios nuomonės tyrimą būtų nustatyti faktoriai, kurie turi didžiausią poveikį nuomonei apie valstybės tarnybą. Tuomet atitinkamai būtų pritaikytos ir viešųjų ryšių bei reklamos priemonės. Projekto pabaigoje, 2012 metų pabaigoje, būtų matuojama, kaip šios priemonės paveikė visuomenės nuomonę. Kokį „lygį“ ši nuomonė turės pasiekti, nenustatyta.

Kodėl apskritai reikia skelbti konkursą valstybės tarnybos įvaizdžiui gerinti, jei valstybinėse įstaigose jau dirba už viešuosius ryšius atsakingi žmonės? L.Karsokaitė aiškina, jog atstovai ryšiams su visuomene teikia informaciją tik apie savo institucijos veiklą. „Akivaizdu, kad visuomenei trūksta pamatinės informacijos apie valstybės valdymą, valstybės biudžeto sudarymą, valstybės lėšų panaudojimą, trūksta dialogo tarp visuomenės ir valdžios, bei skaidrumo ir veiklos efektyvumo“, – teigė ji.

Žeria kritiką

Sutartį su konkurso laimėtoju numatoma pasirašyti balandžio 20 dieną. Tačiau gali būti, kad iki tos dienos projektas bus atšauktas ar bent nukeltas.

Paaiškėjo, kad apie jį nežinojo net premjeras A.Kubilius. Jis teigė buvęs nustebintas ketinimų skirti milijonus litų gerinti valstybės tarnybos įvaizdį.

„Aš labai nustebau, manau, kad tai yra nesusipratimas. Mes valstybės tarnybą iš tikrųjų turime labai stipriai reformuoti, po to jau galvoti apie jos įvaizdžio formavimą – apie tai mes kalbėjome jau su MPT žmonėmis. Tikrai neturėtų tam būti dabar leidžiami pinigai“, – penktadienį žurnalistams sakė A.Kubilius.

Premjerui antrino ir politologas, humanitarinių mokslų daktaras Vytautas Dumbliauskas. Anot jo, valstybės tarnyba turi kur kas rimtesnių problemų, nei prastas įvaizdis. Politologo žodžiais, bandymas pateikti supuvusį daiktą gražesnėje pakuotėje naudos neduos.

„Iš tiesų čia ne įvaizdžio stiprume reikalas. Vis dėlto valstybės tarnyboje pakankamai problemų yra, ir pradėti nuo jos pateikimo – tikrai nelabai geras kelias“, – „15min“ sakė V.Dumbliauskas.

Jis siūlytų pirmiausia mažinti politikų įtaką, supaprastinti valstybės tarnautojų veiklą, didinti jų atsakomybę ir suinteresuotumą dirbti kuo veiksmingiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius