-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 11

Vasarą dviračių vagys nesnaudžia

Ne vienas klaipėdietis ar kito didesnio miesto gyventojas, pastaruoju metu sumanęs įsigyti dviratį, išgirdo „protingesnių“ bičiulių patarimą neskubėti. „Prasidėjus vasaros sezonui bus siūloma gerų, nebrangių dviračių iš Palangos“, – dažniausiai aiškina šie patarėjai, turėdami galvoje iš poilsiautojų ar nuomos punktų nugvelbtas transporto priemones.
Poilsis
Poilsis / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kaip rašo dienraštis „Lietuvos žinios“, birželio pradžioje internete iš tiesų gerokai padaugėjo skelbimų apie skubiai ir įtartinai pigiai parduodamus „beveik nenaudotus“ dviračius. Kad dalis jų vogti, niekas neabejoja, nors patys tokių dviračių pardavėjai kategoriškai tai neigia.

Nuo dviračių vagių labiausiai kenčia didžiausias pajūrio kurortas Palanga. Pranešimai apie šių transporto priemonių vagystes Palangos policijos kriminalinių įvykių suvestinėje dominuoja jau nuo gegužės vidurio. Dviračiai vagiami iš sandėliukų, nugvelbiami prie parduotuvių arba tiesiog nuimami nuo specialių rėmų, tvirtinamų prie automobilių. Kadangi tik dalis nukentėjusiųjų kreipiasi į policiją, galima įtarti, kad dviračių vagystės Palangoje – masinis reiškinys.

Žmonių patirti nuostoliai gali siekti kelis tūkstančius litų. Pavyzdžiui, šią savaitę į Palangos policiją kreipėsi 35 metų Rusijos pilietis, netekęs iškart dviejų brangių dviračių. Žalą jis įvertino 2 770 litų. Tą pačią dieną pareigūnų pagalbos paprašė viena palangiškė, ji pasigedo savo namo kieme stovėjusio dviračio, kurį neseniai pirko už 1 000 litų.

Anot dienraščio, Palangoje dviračių vagys „darbuojasi“ toli gražu ne spontaniškai. Dar į kurortą vedančiuose keliuose jie nusižiūri automobilius su specialiais laikikliais dviračiams ir potencialias aukas seka iki pat viešbučio ar kitos nakvynės vietos.

Nemažai dviračių dingsta iš poilsiautojams nuomojamų namų kiemų. Pareigūnų teigimu, žmonių įsitikinimas, kad nuomojamo namo kiemas saugus, – klaidingas. Juk svečiai dažniausiai nepažįsta nei kaimynų, nei kitų poilsiautojų, o tuo naudojasi vagys.

Pasak Palangos policijos komisariato atstovės Erikos Kliaugienės, dviračiai dingsta net vidury dienos, ir iš tų vietų, kur tuo metu gana daug žmonių. Vagys spynas ar grandines nukerpa pramoninėmis žirklėmis. Pareigūnės manymu, į dviračius dažniausiai taikosi narkomanai, taip prasimanantys pinigų eilinei kvaišalų dozei.

Vienos Palangoje registruotos dviračius nuomojančios bendrovės savininkas Dainius Drungilas LŽ tikino, kad apibūdinti tipinį dviračių vagį būtų sudėtinga, esą šias transporto priemones neretai vagia net moterys ar studentai. „Prieš kurį laiką patys išaiškinome mūsų dviračius vogusią gaują, kuriai vadovavo kunigų seminarijos klierikas. Būna, kad dviračius išsinuomoja ir negrąžina iš pažiūros tvarkinga šeima su mažyliais“, – sakė jis.

D.Drungilo bendrovė vien per praėjusį sezoną neteko 25 dviračių. Visi jie buvo pažymėti policijoje, tačiau verslininkas nė vieno taip ir neatgavo. „Patys policininkai pripažįsta, kad rasti dviratį ir grąžinti jį savininkui beveik neįmanoma. Nuolatiniai vizitai į policijos komisariatą ne tik neduoda naudos, bet ir verčia pasijusti kaltu, mat dėl tavęs pareigūnai gaišta brangų laiką“, – piktinosi verslininkas. Jo tikinimu, vogti dviračiai dažniausiai parduodami turgavietėse arba įsiūlomi kaimų gyventojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius