-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 28

Vėl grįžta senos melagienos: tvirtina, kad medicininės kaukės neapsaugo

Socialiniuose tinkluose pastaruoju metu vėl imta kartoti per COVID-19 pandemiją dažnai sklandžiusias dezinformacijos istorijas. Šįkart sugalvota, kad kaukės netrukus vėl gali tapti privalomos dėvėti, ir tvirtinama, kad jų nauda – visiškai nulinė.
Siuvamos mdicininės kaukės
Siuvamos mdicininės kaukės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Facebook“ tinkle platinamame vaizdo įraše rodoma kaip imunologu prisistatantis dr. Bryamas Bridle'as demonstruoja, kad medicininės kaukės neva nesulaiko virusų.

Vieną ant kitos užsidėjęs tris kaukes, vyras pučia per šiaudelį orą ant akinių stiklų, o vėliau demonstruoja kondensatą. Pagrindinis jo argumentas – jei oras gali praeiti pro kaukę, vadinasi, ji nesulaiko ir užkrato.

Panašius argumentus pateikia ir žinutes apie tai, kad kaukės neva neveikia, platinantys interneto vartotojai.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Nereikalinga kaukė (asociatyvi nuotr.)
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Nereikalinga kaukė (asociatyvi nuotr.)

Abejotinas autoritetas

B.Bridle'as iš tiesų turi daktaro laipsnį, tik jis yra veterinaras, tiksliau – docentas virusinės imunologijos srityje Guelfo universiteto Ontarijo veterinarijos koledže.

Visos pandemijos metu jis ne kartą skleidė melagienas, susijusias su COVID-19 užkratu, vakcinomis, vaistais nuo šios ligos.

Klaidinančius B.Bridle‘o teiginius taip pat demaskavo daugybė faktų tikrintojų, pavyzdžiui, USA Today, AP News, Health Feedback, Politifact.

Kaip rašoma jo biografijoje, B.Bridle'o moksliniai tyrimai sutelkti į bioterapiją, skirtą vėžiui gydyti, ir organizmų reakciją į virusus.

Prasidėjus pandemijai, jo laboratorija bandė kurti vakcinas nuo koronavirusų, už ką iš Ontarijo vyriausybės gavo 230 tūkst. JAV dolerių dotaciją.

Kaukių veiksmingumas patvirtintas

Medicininių kaukių dėvėjimas yra viena iš visuomenės sveikatos priemonių, kurių imtasi siekiant sumažinti COVID-19 plitimą.

Daugelio mokslinių tyrimų duomenimis, kaukių dėvėjimas veiksmingai mažina užsikrėtimo atvejų skaičių.

Taip pat skaitykite: Kodėl net ir pasiskiepiję nuo COVID-19 turi dėvėti medicinines kaukes arba respiratorius?

Siekiant sumažinti viruso plitimą ore, reikia imtis priemonių, kad būtų išvengta įkvepiamų infekcinių aerozolių.

Įskaitant vėdinimą, oro filtravimą, žmonių sankaupų ir patalpose praleisto laiko mažinimą, nuolatinį kaukių dėvėjimą patalpose – atkreipiant dėmesį į dėvimų kaukių kokybę ir tinkamumą, taip pat aukštos kokybės apsaugos užtikrinimą medicinos ir kontaktinių profesijų darbuotojams“, – rašoma mokslinio žurnalo „The Lancet“ publikacijoje.

Plačiau apie koronaviruso plitimą oru galite paskaityti čia.

Užkrečiamų ligų specialistas Saulius Čaplinskas jau anksčiau yra paaiškinęs, dėl ko kaukių dėvėjimas yra itin svarbi priemonė siekiant užkirsti kelią koronaviruso plitimui.

„Sakyti, kad kaukės bevertės, tai kaip sakyti, kad kai motociklininkas važiuoja su šalmu, jei stipriai plosis, tas šalmas jo neišgelbės.

Tai gal be šalmo važinėti daug patogiau? Kam tuomet dėtis tą šalmą, juk galima važinėtis, vėjelis plaukus kedens.

Tokie samprotavimai apie apsaugos priemonių nereikalingumą kelia nuostabą medikams, kurie supranta, kad užsikrėtimas priklauso nuo viruso dozės – kokią ją gaus asmuo.

Teisingai dėvima kaukė sulaikys stambius lašelius, kuriais plinta virusas, taip pat sulaikys dalį aerozolinių lašelių.

Didesnės saugos respiratoriai bus dar efektyvesni – jie gerai priglunda. Kaukės nepadeda tuomet, kai yra neteisingai dėvimos – iškišus nosį“, – kalbėjo profesorius.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Saulius Čaplinskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Saulius Čaplinskas

Be kaukių užsikrėtimo išvengtume sunkiai

Getingene (Vokietija) įsikūrusio instituto komanda gerokai nustebo pamačiusi, kokia didelė rizika užsikrėsti koronavirusu.

Iškvėptas oras vos kelių metrų atstumu pasklinda kūgio pavidalo erdvėje, didesnės, taigi turinčios daugiau užkrato iškvėptų lašelių dalelės nukrenta ant žemės ir įvairių paviršių.

„Savo studijoje nustatėme, kad nedėvint kaukės rizika užsikrėsti vos per kelias minutes yra nepaprastai didelė net stovint 3 metrų atstumu, jei sergantysis turi didelį SARS-CoV-2 delta varianto kiekį“, – teigė instituto vadovas Eberhardas Bodenschatzas.

Tyrėjai nustatė, kad FFP2 ar KN95 tipo kaukės gerokai sumažina riziką užsikrėsti. Stipriai prigludusios prie veido kaukės ypač efektyviai filtruoja oro daleles su užkratu.

Jei abu – užsikrėtęs ir neužsikrėtęs – žmonės tinkamai dėvi FFP2 tipo kaukes, maksimali rizika užsikrėsti po 20 min. sumažėja iki 1 iš 1 000, net stovint mažesniu atstumu.

Tikimybė užsikrėsti padidėja iki 4 proc., jei tokios kaukės dėvimos netinkamai. Dėvint prie veido prigludusias medicinines kaukes, maksimali tikimybė užsikrėsti siekia 10 proc.

Bangladeše realaus pasaulio sąlygomis atliktas tyrimas taip pat parodė, kad kaukės sumažina koronaviruso sklaidą tam tikroje bendruomenėje, be to, medicininės kaukės yra efektyvesnės nei daugkartinės medžiaginės.

Čia galima rasti informacijos, kuo skiriasi įvairios kaukės. Tiesa, net ir efektyviausia kaukė nesaugos, jei nebus dėvima tinkamai.

123RF.com nuotr./Norint apsaugoti kitus keleivius, rekomenduojama skrydžio metu dėvėti medicininę kaukę
123RF.com nuotr./Norint apsaugoti kitus keleivius, rekomenduojama skrydžio metu dėvėti medicininę kaukę

15min verdiktas: Melas. Mokslininkai ne kartą įrodė, kad medicininės kaukės ir respiratoriai yra efektyvi priemonė, siekiant užkirsti kelią oro lašeliniu būdu plintančių ligų plitimui.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius