Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 15

Viktoras Pranckietis: ryžtingas ir atlapaširdis agronomas, tapęs Seimo pirmininku

Seimo pirmininku pirmadienį išrinktas agronomas, biomedicinos mokslų daktaras 58 metų Viktoras Pranckietis pasižymi ryžtingumu, teisingumu bei gebėjimu sutarti ir ieškoti sprendimų, teigia jį pažįstantys žmonės. Kaip vieną V.Pranckiečio politinę karjerą apsunkinti galinčią savybę jie įvardina didelį jo atvirumą.
Viktoras Pranckietis savo kabinete
Viktoras Pranckietis savo kabinete / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

15min siūlo skaitytojams susipažinti su Seimo pirmininku – jo politinėmis pažiūromis, biografija, taip pat sužinoti, ką apie V.Pranckietį mano jo kolegos ir su juo bendravę žmonės.

Kokios yra V.Pranckiečio politinės pažiūros?

V.Pranckietis yra vienas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos politikų, užpildžiusių anketą puslapyje www.manobalsas.lt, kur visi norintys politikai gali deklaruoti savo politines pažiūras įvairiais klausimais. Su jo atsakymais susipažinti galima čia.

Kai kuriais klausimais V.Pranckietis išsiskiria iš daugumos į anketos klausimus atsakiusių ir į Seimą patekusių LVŽS narių.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Bronė Bašinskienė ir Viktoras Pranckietis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Bronė Bašinskienė ir Viktoras Pranckietis

Skirtingai negu daug jo kolegų, jis pasisako prieš smarkų minimalios algos didinimą, prieš mokesčių didinimą, nepritaria abortų uždraudimui. Be to, V.Pranckietis mano, kad euro įvedimas Lietuvai atnešė daugiau naudos negu žalos.

V.Pranckietis pritaria viešojo sektoriaus mažinimui, PVM maistui mažinimui bei valstybinių alkoholio parduotuvių steigimui. Jis priešinasi mažesniam ekonomikos reguliavimui bei lengvesniam darbuotojų atleidimui.

Naujasis Seimo pirmininkas sutinka su nelietuviško raidyno raidžių rašymu Lietuvoje išduodamuose asmens dokumentuose, tos pačios lyties partnerysčių įteisinimu ir pritaria dvigubai pilietybei. Pritaria V.Pranckietis ir Seimo narių rinkimui tik vienmandatėse apygardose bei internetinio balsavimo įvedimui.

Taip pat V.Pranckietis pasisako už bausmių nusikaltėliams griežtinimą ir yra prieš Žaliojo tilto skulptūrų grąžinimą. Nepritaria V.Pranckietis ir imigracijos stabdymui bet kokiomis priemonėmis, šauktinių kariuomenės atsisakymui.

Seimo pirmininkas mano, kad Lietuva turi visomis priemonėmis priešintis Astravo atominei elektrinei, pritaria griežtoms ekonominėms sankcijoms Rusijai, sovietinės simbolikos draudimui, Lietuvos karinio pajėgumo stiprinimui bei reikalavimams Rusijai atlyginti sovietinės okupacijos padarytą žalą. Jis nemano, kad sovietmetis Lietuvai atnešė naudos.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

Nuosekliai lipo aukštyn

V.Pranckietis gimė 1958 m. liepos 26 d. Rutelių kaime Kelmės rajone, esančiame už kilometro nuo Tytuvėnų. 2001 m. šiame kaime gyveno 51 gyventojas. Dabar V.Pranckiečiui yra 58 metai.

Nuo 1965 m. V.Pranckietis mokėsi Tytuvėnų vidurinėje mokykloje, 1973 m. pradėjo mokytis Tytuvėnų tarybiniame ūkyje technikume. 1976–1977 m. dirbo Tytuvėnų sodininkystės tarybinio ūkio sodo agronomu. 1977–1982 m. studijavo Lietuvos žemės ūkio akademijoje, įgijo mokslinio agronomo kvalifikaciją. 1982-1984 m. Lietuvos žemės ūkio akademijoje dirbo jaunesniuoju mokslo darbuotoju, 1984-1986 m. tarnavo armijoje. Lrytas.lt jis atskleidė tarnavęs priešlėktuvinės gynybos dalinyje.

VIDEO: Tvenkinio iškasimas ir priežiūra

1986–1991 m. tuometėje Lietuvos žemės ūkio akademijoje jis dirbo asistentu, 1988–1991 m. buvo Agronomijos fakulteto prodekanas. 1991–1998 m. buvo Lietuvos žemės ūkio universiteto vyr. asistentas.

1998 m. akademijoje eksternu apgynė biomedicinos mokslų daktaro disertaciją. Disertacijos tema – „Braškių paankstinto derėjimo įtaka uogų derliui ir kokybei“.

fotolia.com nuotr./Braškės
fotolia.com nuotr./Braškės

1998-2016 m. V.Pranckietis buvo Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) docentas, nuo 2016 m. yra profesorius. Nuo 2008 m. jis – ASU Agronomijos fakulteto dekanas.

Vyriausiajai rinkimų komisijai pateiktoje V.Pranckiečio biografijoje nurodoma, kad jis stažavosi JAV, Švedijos, Lenkijos, Vokietijos, Olandijos universitetuose, mokslo ir gamybinėse įstaigose, mokslo knygų, vadovėlių, straipsnių autorius, yra išvedęs augalų veislių.

Savo CV, kurį galima rasti ASU puslapyje, V.Pranckietis nurodo, kad jo stažuočių tema buvo „Sodininkystės dabartis ir perspektyvos Lietuvai“. Būtent kursą apie sodininkystę jis dėstė ir ASU.

Sodo augalų žinovas

Ūkininkauja V.Pranckietis nuo 1999 m., kaip pagrindinę veiklą įvardina sodininkystę.

Facebook.com nuotr./Viktoras Pranckietis
Facebook.com nuotr./Viktoras Pranckietis

2015 m. V.Pranckietis tapo Kauno rajono savivaldybės tarybos nariu. Į Seimą pirmąkart kandidatavo 2012 m., tada parlamentaru tapti nepavyko.

Naujasis Seimo pirmininkas taip pat konsultavo TV laidų „Derliaus kraitė“, „Svajonių sodai“ ir „Svajonių ūkis“ kūrėjus, dažnai pats jose dalyvaudavo.

„A.Stulginskio universiteto Agronomijos fakulteto dekanas Viktoras Pranckietis pristatys uoginę, slyvalapę ir rojaus obelis, kuriomis galime papuošti savo aplinką, o tuo pačiu vaisiais pagardinti patiekalus, o iš uoginės obels vaisių netgi raugti vyną.“, „A.Stulginskio universiteto Agronomijos fakulteto dekanas Viktoras Pranckietis papasakos apie beveik 10 įvairių vyšnių veislių, kurios gali augti mėgėjo sode. Sužinosite, kuo jos skiriasi ir kaip jas pasirinkti“ – tai keleto laidų, kuriose dalyvavo V.Pranckietis, aprašymai.

VIDEO: Lietuviškos vynuogių veislės

Moka kalbų, turi gražią šeimą ir nemažai turto

V.Pranckietis anketoje VRK nurodo mokantis tris užsienio kalbas – anglų, rusų ir lenkų.

V.Pranckietis yra Aleksandro Stulginskio universiteto tarybos ir Senato narys, Lietuvos agronomų sąjungos valdybos narys, Lietuvos atstovas Europos platformoje „Plants for the Future“, Ringaudų bendruomenės centro valdybos narys.

V.Pranckietis taip pat yra 4 margalapių aktinidijų veislių bendraautoris.

Vedė naujasis Seimo pirmininkas 1983 m. Jo žmona Irena – biomedicinos mokslų daktarė, ASU Agroekosistemų ir dirvožemio mokslų instituto docentė. Sūnus Vaidotas – verslininkas, vedęs, augina du vaikus. Duktė Viktorija – viešųjų ryšių specialistė, duktė Monika – ASU Agronomijos fakulteto absolventė.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Viktoras Pranckietis su žmona
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Viktoras Pranckietis su žmona

Kaip savo pomėgius V.Pranckietis įvardija gamtą, istoriją ir sportą.

V.Pranckietis VRK deklaravo turįs turto už 198 803 EUR – šiek tiek mažiau negu prieš ketverius metus. 2012 m. kandidatuodamas Seimo rinkimuose V.Pranckietis deklaravo turintis turto už 830 048 Lt (apie 240 tūkst. EUR). Tiesa, turimų piniginių lėšų skaičius išaugo: 2012 m. V.Pranckietis turėjo 87 353 Lt (apie 25,3 tūkst. EUR), o dabar deklaruoja turintis 54 273 EUR piniginių lėšų.

2015 m. V.Pranckietis deklaravo gavęs 25 427 eurų pajamų, nuo jų sumokėjo 3814 eurų mokesčių.

V.Pranckiečio kolegė ASU: jis – ryžtingas ir teisingas

Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) Agronomijos fakulteto prodekanė studijoms doc. dr. Audronė Žebrauskienė sako V.Pranckietį pažįstanti nuo savo studijų laikų, jis buvo ir jos diplominio darbo vadovas. Vėliau ji kartu su V.Pranckiečiu dirbo ASU Sodininkystės ir daržininkystės katedroje. Dabar jau buvusį Agronomijos fakulteto dekaną A.Žebrauskienė apibūdino labai teigiamai.

Sodininkas.com nuotr./Viktoras Pranckietis
Sodininkas.com nuotr./Viktoras Pranckietis

„Manau, kad jis yra labai ryžtingas ir teisingas žmogus, nes visą laiką labai įžvelgia ir kituose žmonėse jų gerąsias savybes, sugeba visus suburti. Labai moka sutelkti visų dėmesį. Bet svarbiausia, manau, tai, kad jis yra ryžtingas, teisingas, sąžiningas ir siekiantis. (…) Taip pat matantis į priekį, numatantis kai kuriuos įvykius į priekį. Labai kompetentingas žmogus“, – 15min sakė A.Žebrauskienė.

Agronomijos fakulteto prodekanė tikino, kad ir studentų atsiliepimai apie V.Pranckietį kaip dėstytoją buvo patys geriausi. Anot jos, V.Pranckietis buvo reiklus, bet visiems teisingas dėstytojas.

„Pats žmogus buvo ir praktikas, ir teoretikas. Jis tikrai viską gerai sujungdavo. Nes tos patirties ir savo buvo, ir mokslinės patirties tikrai turėjo. Sakyčiau, tai tikras savo srities profesionalas“, – teigė A.Žebrauskienė.

Paprašyta pakomentuoti V.Pranckiečio kaip vadovo savybes, A.Žebrauskienė teigė, kad jis labai gerai skirstydavo užduotis, deleguodavo darbus.

„Labai tikslingai pasirinkdavo komandą, kad kiekvienas žmogus būtų nukreiptas ten, kur jis geriausiai tinka, ir tuos darbus labai teisingai paskirstydavo. Aišku, neatsisakydavo ir savo darbų, kas priklausė pagal pareigas, žinoma, darydavo. Bet tiesiog šiaip tikslingai dėliodavo, paskirstydavo darbus kitiems kolegoms, kurie buvo jo komandoje“, – pasakojo A.Žebrauskienė.

Apie politiką su kolegomis, pasak A.Žebrauskienės, V.Pranckietis įprastai nekalbėdavo, nors jo ketinimai kandidatuoti į Seimą fakultete buvo žinomi. Agronomijos fakulteto prodekanė teigė, kad dideli V.Pranckiečio tikslai buvo matyti jau kurį laiką, be to, jis visada daug bendraudavo su žmonėmis.

„Jau šitą sugebėjimą tai tikrai žmogus turi. Bendravimą su žmonėmis tikrai turi puikų“, – sakė ji.

Paprašyta įvardinti, kokios V.Pranckiečio savybės jam labiausiai pravers būnant Seimo pirmininku, A.Žebrauskienė pirmiausia paminėjo ryžtingumą.

„Ryžtingumas, sugebėjimas patraukti auditorijos dėmesį bei ją valdyti ir atsakomybė. Pareigos ir atsakomybės jausmas. Be to, visada, esant reikalui, mokėdavo suvaldyti situaciją“, – sakė A.Žebrauskienė.

Teigiamai apie V.Pranckietį atsiliepė ir buvusi ASU studentė Agnė Grigaliūnaitė, kuri su V.Pranckiečiu susidūrė atstovaudama ASU studentų interesams universiteto studentų atstovybėje.

„Pasirodė labai šiltas ir geranoriškas žmogus, suprantantis studentų problemas bei padedantis jas išspręsti. Tai žmogus, kuris turi didelę patirtį, geba ne tik efektyviai išspręsti iškilusias problemas, bet ir turi puikų humoro jausmą“, – sakė A.Grigaliūnaitė.

Panašiai kalbėjo ir Aivaras Diliūnas, kitas buvęs ASU studentas, kuriam teko nemažai bendrauti su V.Pranckiečiu.

„Tai žmogus, turintis tvirtą savo nuomonę, pamokantis ir išklausantis. Jeigu teiginys yra tikrai teisingas, nebijos pakovoti už teisingą žodį. Bendraujantis, malonus, iškalbingas. Tikrai patiko bendrauti ir turėti dalykinių reikalų su šiuo žmogumi. Džiaugiuosi, kad toks žmogus sėdės už naujai išrinkto Seimo vairo“, – 15min sakė A.Diliūnas.

Kartais jis net per daug atlapaširdis

V.Pranckiečio kolega iš Lietuvos agronomų sąjungos, bulvių sėklininkystės ūkio UAB „Šaka“ iš Kudirkos Naumiesčio agronomas Jonas Valaitis, dažnai su naujuoju Seimo pirmininku bendravęs įvairiuose renginiuose, prognozuoja, kad netrukus V.Pranckietį pamils visa Lietuva.

„Labai paprastas, atviras žmogus. Atlapaširdis. Man tikrai paliko labai gerą įspūdį, negalėčiau nieko blogo pasakyti. (…) Teigiamas įspūdis, bet man atrodo, gal per daug atlapaširdis yra. Per daug atsiskleidžiantis kaip žmogus. Nes jis tuoj papasakoja visokius papildomus dalykus, kurių galėtų kartais ir nebūti. Bet tai yra teigiama savybė žmogaus, jis nėra uždaras. Tai labai teigiamas faktas yra“, – sakė J.Valaitis.

Tiesa, politiniais klausimais su V.Pranckiečiu agronomas teigė nebendravęs, kalbėjęsis tik apie žemės ūkio problemas.

„Bet kiek pažįstu akademinio gyvenimo iš Stulginskio universiteto, ten akademinė visuomenė yra labai linkusi bendrauti, einantys į kontaktą žmonės ten. Nepažįstu tokio, kuris būtų pilnas arogancijos ar dar kažko. (…) Manau, kad V.Pranckietis Lietuvai bus atradimas. Tik laiko klausimas, kada jį pamils visa Lietuva“, – 15min tvirtino J.Valaitis.

V.Pranckietis Seimo pirmininku išrinktas pirmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius