-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 19 /18:06

Vilniaus merui dėl „padėkučių“ reikalavimo apskųsta A.Vienuolio progimnazijos direktorė

Nepasitenkinimo įvairiomis mokyklų problemomis banga ritasi per Vilniaus švietimo įstaigas. „Laisvės“ gimnazijos mokiniai pasipriešino direktorės sprendimui atleisti jų mėgstamą lietuvių kalbos mokytoją. P.Vileišio progimnazijos bendruomenės skundas paskatino merą Remigijų Šimašių kreiptis į prokurorus dėl direktorės elgesio. Skundo sulaukta ir dėl A.Vienuolio progimnazijos direktorės.
Antano Vienuolio progimnazija
Antano Vienuolio progimnazija / Antano Vienuolio progimnazijos nuotr.

Vilniaus merą R.Šimašių pasiekė skundas, kurį parašė buvusi Antano Vienuolio progimnazijos mokytoja (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – red.past.). Jame teigiama, kad šios įstaigos direktorės Donatos Klimkevičienės elgesys, pedagogei dirbant mokykloje, buvęs netinkamas.

„Apdoroti tėvus“

„Aš, buvusi Vilniaus A.Vienuolio progimnazijos mokytoja, noriu Jus informuoti apie, mano manymu, netinkamą mokyklos direktorės Donatos Klimkevičienės vadovavimą mokyklos kolektyvui, man būnant to kolektyvo nare. Apie naudojamą psichologinį smurtą prieš darbuotojus bei netiesiogines, bet labai aiškias užuominas apie būtinas „padėkas“ (finansine išraiška) direktorei“, – rašoma skunde.

Anot šioje mokykloje ketverius metus 2008–2012 m. dirbusios mokytojos, direktorė reikalaudavo taip „apdoroti tėvus“, kad šie nesipriešintų jos siūlomiems sprendimams mokykloje. Tarkim, dėl būtinų uniformų įvedimo.

„Direktorė Donata Klimkevičienė kiekvieną kartą per susirinkimus akcentuodavo, kad jei mokytojai su jos keliamais reikalavimais (dažnai prasilenkiančiais su elementaria etika, pagarba darbuotojams ir žmogišku požiūriu į mokyklos mokinius bei jų tėvus) nesutinka, jie: „visada gali palikti mokyklą“, „niekas čia jų nelaiko“, nes niekuo neypatingi ir į mūsų, mokytojų, vietą „pilna norinčiųjų yra“, – skunde merui rašo pedagogė.

„Padėkutė“

Man tiesiogiai ir netiesiogiai buvo ne kartą pasakyta, kad turiu nueiti pas gerbiamą direktorę D.Klimkevičienę su „padėkute“ (t. y. tam tikra suma pinigų vokelyje), nes aš turiu darbą ir noriu toliau jį turėti.

Mokytoja pasakoja, kad gavusi auklėjamąją klasę išgirdo, kad kiekviena auklėtoja atsako už tai, jog auklėtiniai direktorę sveikintų visomis – tiek valstybinių, tiek asmeninių švenčių – progomis. Todėl teko rinkti iš kiekvieno vaiko po litą ir kartu su kitais auklėtojais sveikindavo direktorę.

Tačiau ir tai dar ne visi buvusios pedagogės, 2012 metais turėjusios palikti savo darbo vietą, priekaištai buvusiai vadovei: „Per visus mano ketverius mokytojavimo Vilniaus A.Vienuolio progimnazijoje metus (2008–2012 m.) man tiesiogiai ir netiesiogiai buvo ne kartą pasakyta, kad turiu nueiti pas gerbiamą direktorę D.Klimkevičienę su „padėkute“ (t. y. tam tikra suma pinigų vokelyje), nes aš turiu darbą ir noriu toliau jį turėti, arba kad būtų sudarytas pakankamas darbo krūvis kitais mokslo metais.“

„Padėkutė“, anot skundą parašiusios buvusios šios progimnazijos mokytojos, turėjusi būti ne mažesnė kaip 200 Lt, o apie jį primindavo direktorės pavaduotojos. Moteris prisipažįsta buvusi jauna ir nepatyrusi mokytoja, tad priešintis tokiai tvarkai nedrįsusi. Tik suskaičiavo, kad per metus ji „padėkučių“ direktorei nunešusi net maždaug už 1100 Lt.

Spręs šią savaitę

Tikslingai daugiau nėjau pas direktorę su vokeliais ir po metų man buvo įteiktas įspėjimas apie tai, kad nuo kitų mokslo metų turiu palikti mokyklą.

„Pamačiusi, kiek man kainuoja mano darbo vieta, supratau, kad su mokytojos atlyginimu man tai yra labai didelė suma ir nusprendžiau geriau labai gerai dirbti ir aktyviai prisidėti prie mokyklos veiklos bei tokiu būdu geriau pasistengti išsaugoti savo darbo vietą.

Tikslingai daugiau nėjau pas direktorę su vokeliais ir po vienerių metų nuo mano naujojo sprendimo man buvo įteiktas įspėjimas apie tai, kad nuo kitų mokslo metų man nesudaromas pakankamas darbo krūvis ir turiu palikti mokyklą“, – skunde rašo buvusi A.Vienuolio progimnazijos mokytoja.

Su pačia D.Klimkevičiene 15min pasikalbėti nepavyko. Pirmadienio popietę mokyklos sekretoriate buvome informuoti, kad direktorė serga ir jos mokykloje pirmadienį nebuvo, nebus ir antradienį. Paklausus, gal būtų galima su ja susisiekti mobiliuoju telefonu, mokyklos atstovė numerį atskleisti atsisakė. Direktorę pavaduojanti pavaduotoja šiuo klausimu nieko pasakyti negalėjo.

Vilniaus meras R.Šimašius ketina susitikti su šios progimnazijos bendruomene artimiausiomis dienomis. Skundą dėl direktorės elgesio nagrinėja speciali savivaldybės komisija, kuri savo išvadas turėtų pateikti dar šią savaitę.

Meras pirmadienio vakarą socialiniame tinkle „Facebook“ taip pat pasisakė apie situaciją šioje mokykloje: „Prieš maždaug tris savaites sužinojau tokį gražų žodį su klaikiu turiniu - „padėkutės“. Šį žodį sužinojau savivaldybei betiriant kitus sunkiai suprantamus atvejus vienoje mokykloje. Mokyklos tėvai guodėsi mokyklos vadove, kad ji tų „padėkučių“ reikalauja iš bent jau kai kurių mokytojų. Be abejo, ėmiausi tų priemonių, kurių ir privalu imtis. Tyrimas tuoj bus užbaigtas. Džiaugiuosi, kad nurodytoji mokytoja, į kurią kreipėmės patvirtinti ar paneigti informaciją, nusprendė netylėti.

O visų tėvų, moksleivių, mokytojų prašau irgi netylėti, nelaukti kol įvyks skaudūs dalykai, prabilti.

Prieš mėnesį pertvarkėme Savivaldybės švietimo departamentą, kuriam kol kas sunku skubiai aprėpti dešimtmečiais ignoruotas problemas, bet aprėpsime.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius