Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 30

Vilniuje piketavo alkani kiemsargiai (atnaujinta 13.34, nuotraukos)

Penktadienį prie Vilniaus savivaldybės susirinko valdžios veiksmais nepatenkinti kiemsargiai. Nuo liepos mėnesio algų negaunantys sostinę tvarkančios įmonės „Stebulė“ darbuotojai mero Viliaus Navicko reikalavo grąžinti 15 mln. Lt skolų šiai įmonei.
Kiemsargių piketas
Kiemsargių piketas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Penktadienį prie Vilniaus savivaldybės susirinko valdžios veiksmais pasipiktinę kiemsargiai. Nuo liepos mėnesio algų negaunantys sostinę tvarkančios įmonės „Stebulė“ darbuotojai mero Viliaus Navicko reikalavo grąžinti 15 mln. Lt skolų šiai įmonei.

Tai jau trečiasis „Stebulės“ darbuotojų piketas prie miesto savivaldybės. Būtų buvęs ketvirtas, tačiau rugpjūtį į gatves žadėję eiti kiemsargiai tokio sumanymo atsisakė, nes savivaldybė pažadėjo pervesti dalį skolos, tačiau sumokėjo tik 420 tūkst. Lt.

Rugsėjo 1 dieną buvo pasirašytas susitarimas, kuriuo Vilniaus valdžia pažadėjo iki spalio 15 d. „Stebulei“ pervesti dar 1,5 mln. Lt. Šių pinigų bendrovė nesulaukė.

Dirba be atlygio

Šios įmonės darbuotoja ir viena piketo organizatorių Valentina Biatova 15min.lt tikino, kad savivaldybė nevykdo savo įsipareigojimų ir nesumoka miestą tvarkančioms bendrovėms už atliktas paslaugas, todėl darbuotojai negauna algų.

„Jau keturi mėnesiai negauname nė cento. O dirbti dirbame – kiekvieną dieną. Atlyginimų negauna šeši šimtai žmonių. Į darbą ateiname kiekvieną dieną – šluojame, grėbiame, valome, šiukšles vežame, visą vasarą šienavome“, – piktinosi V.Biatova.

Stebulės“ sutartis dėl valymo paslaugų su Vilniaus miesto savivaldybe baigiasi birželį ir bus skelbiamas naujas viešasis konkursas. V.Biatova įsitikinusi, kad iki to laiko „Stebulė“ bus priversta bankrutuoti ir šiame konkurse nedalyvaus. „Laimės kitos monopolijos – visi supranta, dėl ko čia taip yra ir ką jie galvoja“, – teigė moteris.

Maitinami tik pažadais

Pasak jos, savivaldybė iki šiol kiemsargius maitina tik pažadais – žadama atsiskaityti per dvejus metus.

„Kaip gali būti, kad neturi pinigų: mokesčių mokėtojai moka pinigus, į biudžetą viskas eina. O žmonėms nemoka net minimalios algos. Ar gali būti valstybėje tokia netvarka, kai niekas nereaguoja? Kodėl jie sau moka – tegul pabūna keturis penkis mėnesius be pinigėlių, be nieko. Reikia gi ir už butą susimokėti, ir vaikus auginti, ir pavalgyti – galų gale ir apsirengti“, – bėdas vardijo pašnekovė.

Per šimtas ryškiaspalvėmis liemenėmis apsirengusių kiemsargių skanduodami „gėda, gėda“ reikalavo, kad pasirodytų meras, tačiau sulaukė tik vicemero Romo Adomavičiaus ir administracijos direktoriaus Vytauto Milėno.

Pinigų maišo neturi

Su piketuotojais susitikti atėję savivaldybės atstovai buvo nušvilpti. „Mes jums uždirbame duoną. Ponas meras neduoda pinigų, nes jam reikia tukti, kadangi jis nebetelpa į televizorių. Mes griežtai reikalaujame teisėtai uždirbtų savo pinigų ir išmokėti visus delspinigius“, – vicemerui R.Adomavičiui net prasižioti neleido „Stebulės“ darbuotoja Leontina Cibulskienė.

Vicemeras pasipiktinusiems piketuotojams aiškino, kad savivaldybė neturi neišsenkančio pinigų maišo, iš kurio galėtų padengti visas skolas.

Kaltino neveiklius vadovus

Jis teisinosi, kad už dalį skolos atsakinga buvusi Vilniaus valdžia, nes nesumokėta dar už praėjusiais metais atliktus darbus. O šiemet įmonei esą buvo sumokėta daugiau, nei atlikta darbų.

Pasak vicemero, dėl vėluojančių atlyginimų kalti „Stebulės“ vadovai: esą jei jie imtųsi iniciatyvos, būtų galima sudaryti trišalę sutartį su banku ir šis perimtų savivaldybės skolas.

„Yra galimybė nueiti į banką, pasirašyti sutartį – bankas duotų pinigus ir jums būtų išmokėtos algos. Bet jūsų vadovai šito daryti nenori“, – piketuotojams aiškino R.Adomavičius. Pasak jo, savivaldybė pasiruošusi sumokėti šios paskolos palūkanas. Vicemeras pažadėjo, jog netrukus bus pervesta dalis skolos, kad darbuotojams būtų išmokėtas nors mėnesio atlyginimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius