Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 30

Vilniuje – pinigų prašytojų antplūdis iš Baltarusijos

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkui Emanueliui Zingeriui pareiškus, kad būtina didinti Baltarusijos opozicijos finansavimą, kaimyninės šalies piliečiai ėmė prašyti šių žadėtų pinigų, rašo „Lietuvos rytas“.
Emanuelis Zingeris
Emanuelis Zingeris / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Anot dienraščio, Piliečių gynybos paramos fondo direktorius Stasys Kaušinis pastaruoju metu per dieną sulaukia 3–4 pareiškimų iš Baltarusijos piliečių, pasirengusių kovoti su Aliaksandro Lukašenkos režimu ir stiprinti demokratiją.

Praėjusią savaitę S.Kaušinis gavo du prašymus suteikti politinio pabėgėlio statusą, du pareiškimus suteikti materialinę pagalbą dėl pažeistų žmogaus teisių, du pareiškimus su projektais ir prašymais padėti susitikti su E.Zingeriu. Be to, moteris su dukterimi prašė gydytojų pagalbos.

Nemažai prašytojų kreipiasi elektroniniu paštu ar telefonu.

Esą visi klausia, kur ta įstaiga, kur bus mokami E.Zingerio žadėti pinigai ir padengtos kelionės išlaidos. Besikreipiančiųjų srautas vis didėja.

Savaitgalį, per Baltijos ir Baltarusijos baltarusių konferencijos pertraukas, S.Kaušinį buvo apsupę dešimtys baltarusių, prašančių patarimo, kur gauti Lietuvos pažadėtų pinigų.

„Mūsų vargana valstybė negali skirstyti milijonų, bet turi moralinę skolą, nes nedorai pasielgė“, – teigia pats E.Zingeris.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, taip pat teisingumo ministras Remigijus Šimašius viešai atsiprašė po to, kai Minsko režimas suėmė Baltarusijos žmogaus teisių gynėją Alesių Beliackį, Lietuvai pranešus apie jo banko sąskaitas.

Seimas prašys Vyriausybės šiais metais padidinti finansinę paramą Baltarusijos centrams, kurie veikia Vilniuje.

„Nemanau, kad tai milijonai. Skaičiai kur kas mažesni. Manau, tai bus konkrečios sumos politinių emigrantų gyvavimui Lietuvoje“, – apie finansavimą baltarusiams kalbėjo E.Zingeris.

Be finansavimo negalėtų būti surengti seminarai, specialiųjų tarnybų persekiojamų asmenų kelionės, nebūtų paremti politiniai kaliniai ir jų šeimos.

„Pinigai gali padėti stiprinti demokratiją. Baltarusiai turi turėti galimybes leisti laikraščius, kalbėti radijo bangomis, stiprinti interneto svetaines“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius