-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 22

„Visas ribas peržengęs“ Emanuelis Zingeris užsitraukė opozicijos nemalonę

Trečiadienio Seimo Užsienio reikalų komiteto posėdis virto tikra drama – svarstant tolesnių Lietuvos santykių perspektyvas su Austrija, liepą nepraėjus nė parai po sulaikymo paleidusia į laisvę Sausio 13-osios bylos įtariamąjį Michailą Golovatovą, Seimo opozicija supyko ir trenkė durimis.
Emanuelis Zingeris
Emanuelis Zingeris / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Mes išėjome iš posėdžio, protestuodami prieš komiteto pirmininko Emanuelio Zingerio pasisakymus. Nebegalėjome pasielgti kitaip, nes jis pareiškė, kad sprendimai bus priimami vienos politinės grupuotės valia“, – socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis aiškino, kodėl nebaigus svarstyti svarbaus Lietuvai klausimo opozicija išėjo iš komiteto posėdžio.

Anot jo, E.Zingerio vadovavimas Seimo Užsienio reikalų komitetui ir anksčiau kėlė nepasitenkinimą dėl prasto organizavimo, tačiau trečiadienio posėdyje esą buvo peržengtos visos ribos.

„E.Zingerio pirmininkavimas turi organizacinių trūkumų, tačiau tai dar buvo galima pateisinti. Dabar, kai svarstant subtilius diplomatinius dalykus pirmininkas užuot ieškojęs bendros komiteto nuomonės pareiškė, kad bus priimamos vienos politinės grupuotės formuluotės, nebegalėjome su tuo sutikti“, – sakė V.P.Andriukaitis.

Pasak V.P.Andriukaičio, komiteto posėdį protestuodami paliko visi opozicijos atstovai komitete.

Savo ruožtu E.Zingeris teigia nieko panašaus nesakęs. Pasak jo, komitetui diskutuojant dėl tolimesnių veiksmų bendraujant su Austrija, jis tik pareiškė, kad klausimas dėl Lietuvos reakcijos į Austrijos veiksmus paleidžiant M.Golovatovą negali būti antraeilis komiteto dienotvarkėje.

„Pasakiau, kad tai bus prioritetinis klausimas tol, kol negausime pilnos informacijos iš Austrijos dėl šio įvykio. M.Golovatovas buvo pagrindinis perversmo Lietuvoje organizatorius ir niekaip negaliu pasakyti, kad laikui bėgant šis įvykis nudiltų“, – aiškino jis.

E.Zingeris pareiškė kelsiantis klausimą dėl M.Golovatovo Austrijos politinei visuomenei bei Europos sąjungoje nuolat aiškindamas, kokią svarbą Sausio 13-oji turi Lietuvai.

Komiteto posėdį protestuodami paliko visi opozicijos atstovai komitete.

„Mūsų ambasadorius dabar yra Lietuvoje. Artėja laikas, kai reikės įvertinti visą mūsų ir austrų derybininkų elgesį. Niekas nesiūlo nutraukti santykių su Austrija, niekas negalvoja nuimti skydą nuo Lietuvos ambasados Austrijoje, ten darbai vyksta ir nesant ambasadoriui, bet reikia nuspręsti, kaip įrėminti jo grąžinimą“, – aiškino, dėl ko kilo nesutarimai komitete, E.Zingeris.

Užsienio reikalų komiteto pirmininkas teigia nedramatizuojantis opozicijos sprendimo išeiti iš komiteto posėdžio. Jis sako save vertinantis kritiškai ir besitikintis, kad su opozicija šiuo itin svarbiu Lietuvai klausimu pavyks surasti bendrą kalbą.

„Aš nesureikšminu opozicijos išėjimo – tai demokratijos forma. Bandysime rasti bendrą kalbą ir aš nenusiteikęs jokiam karui, bet šio klausimo antraeiliu niekaip nepavadinsiu. Tai idėjinis nesutarimas“, – sakė E.Zingeris.

Primename, kad Lietuvos ambasadorius Austrijoje Giedrius Puodžiūnas kilus skandalui dėl M.Golovatovo paleidimo, buvo atšauktas neapibrėžtam laikui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius