-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 07 06

VTEK kritikos V.Tomaševskiui pasekmės – ES teisės pažeidimo procedūros svarstymai Briuselyje

Europos Parlamentas (EP) nutarė kreiptis į Europos Komisiją (EK) su prašymu apsvarstyti, ar nėra pagrindo pradėti Europos Sąjungos teisės pažeidimo procedūrą prieš Lietuvą, kurios Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) sukritikavo europarlamentarą Valdemarą Tomaševskį dėl netinkamo valstybės politikui elgesio.
V.Tomaševskio rinkimų štabe
Valdemaras Tomaševskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tokį sprendimo pasiūlymą antradienį Strasbūre vykstančioje EP plenarinėje sesijoje europarlamentarams pateikė Teisės reikalų komitetas, remdamasis Vokietijos europarlamentaro Bernhardo Rapkay parengtu pranešimu.

Rezoliucijai rankų pakėlimu pritarė dauguma EP narių. Nors iš pradžių šiuo klausimu buvo numatytos ir diskusijos, tačiau vėliau jos iš darbotvarkės buvo išbrauktos.

Pagrindu tokiam sprendimui tapo Lietuvos etikos sargų pareiškimas, kad kritikuodamas Lietuvą dėl tariamų tautinių mažumų teisių pažeidimų Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovas V.Tomaševskis neparodė pagarbos žmogui ir valstybei.

Europarlamentarams užkliuvo tai, kad Valstybės politikų elgesio kodeksas, kuriuo kritikuodami Valdemarą Tomaševskį rėmėsi etikos sargai, gali būti taikomas Lietuvoje išrinktiems EP nariams.EP sprendime teigiama, jog Lietuvos įstatymai ir jais paremti VTEK sprendimai pažeidžia ES teisę, nes nepaiso EP statute įtvirtintų europarlamentaro laisvės ir nepriklausomumo principų. Taip pat pažymima, kad šis klausimas neliečia V.Tomaševskio imuniteto, nes VTEK yra ne teismas ir politikui negrėsė teisinės pasekmės.

„Europos Parlamentas prašo Komisijos kreiptis į Lietuvos valdžios institucijas, kad šios paisytų ES teisės, o prireikus pradėti Bendrijos teisės pažeidimo procedūrą, kaip numatyta Sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo 258 straipsnyje“, – rašoma parlamento sprendime.

Sprendimą ir komiteto pranešimą nurodyta nedelsiant perduoti EK ir atsakingoms Lietuvos institucijoms.

Europarlamentarams užkliuvo tai, kad Valstybės politikų elgesio kodeksas, kuriuo kritikuodami V.Tomaševskį rėmėsi etikos sargai, gali būti taikomas Lietuvoje išrinktiems EP nariams.

EP sprendime minimas 2006 metų rugsėjį priimtas Valstybės politikų elgesio kodeksas, nors neseniai jis dėl būtent šio prieštaravimo ES teisės aktams buvo pakeistas.

„Europos Parlamento nariams kaip valstybės politikams šis kodeksas yra taikomas tiek, kiek jų veiksmų nereglamentuoja Europos Sąjungos teisės aktai ir Lietuvos Respublikos įstatymai bei kiti teisės aktai“, – konstatuoja birželio 15 dieną priimta ir 30 dieną įsigaliojusi Valstybės politikų elgesio kodekso pataisa.

Teisės reikalų komitete pavaduojančio nario pareigas einantis Lietuvos europarlamentaras Vytautas Landsbergis BNS anksčiau teigė, jog posėdyje, kuriame komitetas vienbalsiai pritarė B.Rapkay pranešimui, informavo kolegas, kad į jų akiratį patekęs Valstybės politikų elgesio kodeksas buvo pakeistas.

Tačiau nei Teisės reikalų komitetas, nei B.Rapkay biuras BNS antradienį neatsakė, ar rengiant komiteto poziciją buvo atsižvelgta į minėto įstatymo pakeitimus.

Pats V.Tomaševskis BNS sakė, EP sprendimą laikantis laimėjimu ir teigė nemanantis, kad jis yra pavėluotas.

„Antidemokratinės jėgos Lietuvoje, bandančios įvesti europarlamentarų pasisakymų cenzūrą, patyrė fiasko. Pas mus valdininkija labai laisvai traktuoja įstatymo normas“, – kalbėjo politikas.

Tuo tarpu kitas Lietuvos atstovas europarlamente Leonidas Donskis manė priešingai – anot jo, rezoliucija yra pavėluota ir „nieko daugiau, išskyrus simbolinę reikšmę, neturi“. Vis dėlto, jis pripažino palaikęs ši sprendimą.

„Todėl, kad, manau, jis juridiškai yra teisingas. VTEK sprendimas yra nerelevantiškas. Tai yra netinkamas būdas auklėti europarlamentarą. Kartu noriu pabrėžti, jog man svetimas tas būdas, kuriuo V.Tomaševskis reiškia savo poziciją. Manau, jo pareiškimai apie Lietuvos lenkų padėti yra gerokai perdėti“, – aiškino L.Donskis.

EK yra vienintelė kompetentinga institucija, galinti pradėti pažeidimo procedūrą.

VTEK sausio 21-ąją dieną nutarimu paskelbė, kad V.Tomaševskio „viešas elgesys ir pasirinkta veiklos forma nerodo pagarbos žmogui ir valstybei, teisingumui, nedidina pasitikėjimo valstybe ir jos institucijomis“.

Prieš keletą mėnesių dėl šios išvados gavęs V.Tomaševskio skundą, EP pirmininkas Jerzy Buzekas nukreipė jį į Teisės reikalų komitetą.

Ginčas dėl šio VTEK sprendimo tęsiasi ir Lietuvos teismuose. Vilniaus apygardos administracinis teismas gegužės 14 dieną panaikino komisijos sprendimą, paskelbęs, kad VTEK nėra kompetentinga atlikti tyrimą dėl asmens, esančio EP nariu.

Etikos sargai šį sprendimą apskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

VTEK daug aistrų keliantį pareiškimą sausio mėnesį priėmė reaguodama į Lietuvos Sąjūdžio kreipimąsi. Organizacijos vardu išplatintą kreipimąsi pasirašiusiam konservatoriui parlamentarui Rytui Kupčinskui užkliuvo V.Tomaševskio teiginiai per susitikimą su EK pirmininku Jose Manueliu Barroso, taip pat Lenkijos europarlamentarų laiškas EP vadovui Jerzy Buzekui.

Pernai rugsėjį V.Tomaševskis J.M.Barosso klausė, ar jam žinoma, kad tautinių mažumų teisės Lietuvoje regresuoja, o lenkų mažuma Lietuvoje diskriminuojama. V.Tomaševkis ne kartą yra sakęs, esą lenkų mažuma Lietuvoje yra diskriminuojama, nors Lietuvos vadovai tvirtina, kad tokie priekaištai yra nepagrįsti.

Lietuvoje gyvena per 200 tūkst. save lenkais laikančių žmonių. Tai didžiausia tautinė mažuma Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius