Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 04 27

VTEK rekomenduoja pakeisti sveikatos viceministrės K.Garuolienės kuruojamą sritį

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą, siūlydama pakeisti viceministrės Kristinos Garuolienės kuruojamą veiklos sritį, susijusią su farmacijos administravimu.
Kristina Garuolienė
Kristina Garuolienė / SAM nuotr.

Kaip ketvirtadienį pranešė VTEK, viešumoje pasirodžiusi informacija apie viceministrės giminystę su farmacijos bendrovėje dirbančiais žmonėmis gali visuomenei kelti pagrįstų abejonių dėl tarnautojos veiklos nešališkumo. Tokį sprendimą VTEK priėmė įvertinusi pačios K.Garuolienės kreipimąsi ir žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją.

K.Garuolienės pusbrolis dirba vaistus gaminančioje bendrovėje „Johnson & Johnson“, o vyro brolio žmona – farmacijos bendrovėje „Olainfarm“.

Atsiųstame rašte viceministrė teigia, jog veiklos sritis ministro įsakymu jai buvo nustatyta šių metų balandžio 12 dieną. Ji klausė, ar dėl šios priežasties ji privalanti deklaruoti tolimą giminaitį, dirbantį farmacinę veiklą vykdančioje įmonėje. Taip pat klausė, ar, esant minėtoms aplinkybėms, pakaktų tik įvykdyti Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatyme įtvirtintą pareigą nusišalinti, jei ateityje susiklostytų interesų konfliktą kelianti situacija.

VTEK nuomone, tolimas giminaitis, dirbantis viceministrės pagal pareigybę kontroliuojamoje veiklos sferoje, yra aplinkybė, galinti sukelti interesų konfliktą. Todėl ją privalu nurodyti privačių interesų deklaracijoje. Sveikatos apsaugos ministrui pavedus K.Garuolienei administruoti farmacijos sritį, kurioje dirba jai artimi asmenys ar giminaičiai, yra tikėtina nuolatinio interesų konflikto situacija. Jei viceministrė dalyvautų priimant sprendimus farmacijos srityje, galėtų atsirasti abejonių dėl jos objektyvumo.

Pasak VTEK, atlikus pirminę duomenų analizę, matyti, jog K.Garuolienė savo kelių pastarųjų metų privačių interesų deklaracijose yra nurodžiusi farmacijos bendrovėje „Olainfarma“ dirbančią savo vyro brolienę. Farmacijos kompanijoje „Johnson &Johnson “ dirbantį pusbrolį, kuris pagal įstatymą nelaikytinas artimu asmeniu, viceministrė deklaracijoje nurodė šių metų balandžio 24 dieną. Atsižvelgiant į tai, kad farmacijos administravimo sritis K.Garuolienei buvo paskirta balandžio 12 dieną., VTEK vertinimu, viceministrė deklaraciją duomenimis apie pusbrolį papildė laikydamasi Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatyme numatytų terminų.

Gavusi faktinių duomenų, kad viceministrė dalyvavo rengiant, svarstant ar priimant su minėtomis farmacijos kompanijomis tiesiogiai susijusius sprendimus arba galėjo kitaip tokius sprendimus paveikti, VTEK turėtų teisę atlikti šių aplinkybių tyrimą.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga anksčiau per savo atstovę yra teigęs, kad visiškai pasitiki viceministre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius