-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 06

Vyriausybė taikosi į K.Brazauskienės rentą (atnaujinta 12.20 val.)

Kilus pasipiktinimams ir svarstymams dėl mirusiojo prezidento Algirdo Mykolo Brazausko našlės Kristinos prašymo skirti jai valstybinę prezidento našlės rentą, Vyriausybė pirmadienį pritarė sprendimui siūlyti Seimui keisti valstybinių rentų ir pensijų tvarką. Jei Seimas pritartų ministrų kabinetų pasiūlymui, valstybinės pensijos ir rentos būtų skiriamos atsižvelgiant ne į draudžiamųjų pajamų dydį, kaip kad yra dabar, bet į visą asmens turimą turtą.
Kristina Brazauskienė
Kristina Brazauskienė / BFL/Ričardo Grigo nuotr.

„Šiandien ministrų kabinetas pritarė keisti valstybinių rentų ir pensijų, kurios priklauso nuo draudžiamųjų pajamų, skyrimo tvarką taip, kad tai priklausytų ne vien tik nuo draudžiamųjų pajamų, bet nuo gaunamų pajamų iš valdomo turto, dividendų, palūkanų, t.y. nuo apmokestinamųjų pajamų“, – po Vyriausybės pasitarimo pirmadienį žurnalistams sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

Paklaustas, ar šis žingsnis turės įtakos sprendimui dėl valstybinės rentos skyrimo K.Brazauskienei, ministras nesiėmė prognozuoti. „Šiandien nesiimu atsakyti, nes bet kokiu atveju naujos taisyklės galios naujai skiriamoms pensijoms ir rentoms. Tai jau yra teisininkų klausimas. Aš šiandien pasakiau principus, dėl kurių yra sutarta. Pagal juos bus rengiamas nutarimo projektas“, – kalbėjo D.Jankauskas.

Ministras taip pat pridūrė: „Nesiimu prognozuoti ir lenktyniauti laike, kas anksčiau: ar tvarkos pakeitimai, ar Vyriausybės nutarimas dėl rentos skyrimo (K. Brazauskienei – 15min.lt)“ – sakė D.Jankauskas. Pasak jo, nors projektas dėl valstybinės K.Brazauskienės rentos buvo išsiųstas derinti tam tikroms institucijoms ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atsakingi darbuotojai jau apibendrino gautą medžiagą, kiek laiko dar reikės galutiniam sprendimui priimti, neaišku.

„Nesiimu prognozuoti, kiek laiko prireiks. Seimo sesija prasideda rugsėjo 10 d. Kas bus pirmiau – ar Vyriausybės nutarimas, kuriuo bus siūloma apsispręsti dėl konkrečios rentos skyrimo, ar įstatymo pakeitimai Seime, šiandien spręsti nesiimu“, – kalbėjo D.Jankauskas.

Vyriausybė siūlys nustatyti maksimalią pajamų ribą, kurią gaunančiam asmeniui valstybės pensija ar renta nebūtų skiriama. Taip siūlys numatyti, kad asmenys, gaunantys iki 800 litų per mėnesį, ir toliau gautų valstybinę pensiją ar rentą. Didėjant asmens pajamoms, mažėtų valstybinės pensijos ar rentos dydis, tačiau kokiu koeficientu dar nenuspręsta.

Kaip žurnalistams sakė D.Jankauskas, naują tvarką siūloma įvesti siekiant, kad ši valstybinių pensijų ir rentų tvarka būtų „socialiai teisingesnė“. „Tai, kas teisinga ir tai, kas teisėta, deja, ne visada sutampa. Norime, kad to sutapimo būtų daugiau. Manome, kad valstybės pensiją ir rentą susieti su draudžiamosiomis pajamomis, kaip yra dabar, neįvertinant visų gaunamų pajamų iš savo turto, nėra socialiai teisinga“, – aiškino ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius