Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 02 02

Žiežmariuose nesiliauja konfliktas dėl neįgaliųjų namų: bendruomenė piktinasi esą grasinama teismais, kurstoma neapykanta

Beveik dvejus metus Žiežmariuose nerimsta aistros dėl grupinio gyvenimo namų, kuriuose įsikurs neįgalieji iš Strėvininkų socialinės globos namų. Bendruomenė tvirtina, kad į jos nuogąstavimus dėl šio projekto taip ir nebuvo įsiklausyta, išsigąsta ir antrojo tokių namų projekto. Preliminariomis žiniomis, Strėvininkų socialinės globos namai numato atsisakyti planuoto sklypo Žiežmariuose ir antrųjų grupinio gyvenimo namų statybai pasirinkti žemės sklypą Kaišiadoryse.
Žiežmarių bendruomenė nurodo bendro gyvenimo namų trūkumus
Žiežmarių bendruomenė nurodo bendro gyvenimo namų trūkumus / Žiežmarių miesto bendruomenės nuotr.

Socialinės globos namai visoje Lietuvoje pertvarkomi siekiant, kad negalią turintys žmonės negyventų institucinėse įstaigose kartu su daugybe kitų neįgaliųjų, o turėtų namus, kur galėtų patys tvarkytis, įgyti savarankiškumo, bendrauti su šalimais gyvenančiais kaimynais.

Nepatenkinti ir antra parinkta vieta

Dėl šitos priežasties pertvarkomi ir Strėvininkų socialinės globos namai, kurie Žiežmariuose, Lauko gatvėje, įsigijo sklypą ir stato grupinio gyvenimo namus aštuoniems negalią turintiems žmonėms.

Tačiau tam nuo pat idėjos viešinimo pradžios itin priešinosi Žiežmarių bendruomenė – iš pradžių tiesiog nenorėję negalią turinčiųjų kaimynystės, vėliau kaimynai jau baksnojo į esą netinkamą sklypą, pastato projektą ir t. t.

Per šiuos beveik dvejus metus buvo daug susitikimų, su gyventojais bendravo ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) atstovai.

Tačiau apčiuopiamų rezultatų tai nedavė – pasipriešinimas būsimai kaimynystei išliko.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žiežmarių gyventojai kyla į kovą prieš naujus namus neįgaliesiems
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žiežmarių gyventojai kyla į kovą prieš naujus namus neįgaliesiems

Dabar Žiežmarių bendruomenės atstovai sako, kad iš rajoninio laikraščio sužinojo, jog antrieji grupinio gyvenimo namai planuojami statyti taip pat Žiežmariuose prie vaikų darželio Žaslių gatvėje.

„Pasirinkta projekto įgyvendinimo (proto ir psichikos neįgaliųjų apgyvendinimo namų) statybų vieta yra akivaizdžiai netinkama. Šalia yra įsikūrusi vidurinė mokykla, darželio vaikų žaidimų aikštelė, gatvė yra viena pagrindinių ir judriausių Žiežmarių mieste, o tai gali išprovokuoti vaikų ir gyventojų patyčias, konfliktus ar net smurtą.

Norime priminti, kad rajone yra ne tik Žiežmarių miestas, kuriame būtų galima statyti grupinio gyvenimo namus ir galėtų vykti kokybiškas Strėvininkų socialinės globos namų gyventojų integravimas į visuomenę“, – rašte SADM ir ministrei Monikai Navickienei rašė bendruomenės atstovai, pridėdami ir 15 lapų priedą su 287 gyventojų parašais.

Sulaukė grasinimų teismais

15min Žiežmarių miesto bendruomenės prezidentas Nerijus Meškauskas teigė, kad neįgaliųjų integracija prisidengiama priimant "egoistinius sprendimus, kaimynams grasinama teismais, nuolat kurstoma priešprieša ir neapykanta".

„Jau dvejus metus gyventojus neramina bendruomeninių namų statybos projektai Žiežmariuose. Gausūs susirinkimai su ministerijos, rajono valdžios atstovais nedavė teigiamo rezultato – gyventojai iki šiol nebuvo išgirsti. Reformą gaubia viešai išsakomas melas, o valdininkai gerai įvaldė jiems pateiktas metodines pamokas, kaip paslėpti reformos klaidingus sprendimus, sumenkinti gyventojų pastabas ir prisidengti neįgaliųjų interesų gynimu.

Žiežmarių miesto bendruomenė raštu kreipėsi į naują socialinės apsaugos ir darbo ministrę M.Navickienę prašydami išspręsti minėtas problemas bei atsižvelgti ne tik į neįgaliųjų, bet ir į gyventojų interesus. Deja, pagalbos nesulaukėme ir iki šiol manipuliuojama neįgaliųjų integracijos būtinybe ir jų interesų gynimu, nors žiežmariečiai tam neprieštarauja ir aiškina visiškai kitas problemas“, – kreipimesi rašė N.Meškauskas.

Apie tai, kad sulaukė pranešimo parengti dokumentus teismui, 15min patvirtino artimiausias pirmųjų namų kaimynas Marius Balčiūnas, kuris pretenzijų dėl per sklypą nutiestų nuotekų tinklų sulaukė iš Strėvininkų socialinės globos namų, kuriems tas sklypas dabar priklauso.

Žiežmarių miesto bendruomenės nuotr./Žiežmarių bendruomenė nurodo bendro gyvenimo namų trūkumus
Žiežmarių miesto bendruomenės nuotr./Žiežmarių bendruomenė nurodo bendro gyvenimo namų trūkumus

M.Balčiūnas tikino pasiryžęs įrodyti, kad tinklai tiesti su buvusio savininko žinia, o tai padarė „Kaišiadorių vandenys“, nors dabar šios bendrovės atstovai tą ir neigia. Taip pat jis sakė, kad kiti kaimynai irgi sulaukė pranešimų iš antstolių.

Ministerijos atsakymas nuvylė

N.Meškausko teigimu, viceministrai, ministerijos specialistai nenori pripažinti reformos klaidų, nors nuolat viešai deklaruojama, kad bendruomenės turi įsitraukti į valstybės valdymo kontrolės procesus. Realybėje jos ignoruojamos.

„Ne išimtis ir Kaišiadorių rajono savivaldybės iniciatyva sudaryta darbo grupė, kuri nuo spalio mėnesio taip ir neranda laiko susirinkti ir priimti reikiamus sprendimus. Žiežmariečiai aiškiai išsakė savo poziciją, kad decentralizacija turi būti vykdoma rajono ribose, nekoncentruojant bendruomeninių namų viename mieste, juk Kaišiadorių rajonas – tai 1 087 kv. km plotas.

Pirmųjų bendruomeninių namų statybos Žiežmariuose parodė ydingą valdininkų savivalę priimant sprendimus. Todėl Žiežmarių miesto bendruomenė nori visiems pranešti, kad būsimą draugišką kaimynystę Žiežmariuose šiuo metu apgaubė grasinimai teismais, kur visi besiribojančių sklypų kaimynai sulaukė raštiškų grasinimų teisminiais procesais.

Žiežmariečiai aiškiai išsakė savo poziciją, kad decentralizacija turi būti vykdoma rajone, nekoncentruojant bendruomeninių namų viename mieste, juk Kaišiadorių rajonas – tai 1 087 kv. km plotas.

Todėl klausiame, ar grasinimai kaimynams, neapykantos, priešpriešos kurstymas yra draugiška kaimynystė ir ar tai geranoriška integracija, apie kurią buvo deklaruojama nuo pirmų dienų? Neišmanėlių reformatorių sprendimai ir egoizmas privedė prie konfrontacijos ir blogų santykių su bendruomene. Kodėl neapykantą turės kentėti neįgalieji, kurie neprisidėjo prie procesų ir neturėjo tam įtakos?“ – kalbėjo N.Meškauskas.

Tačiau gautas SADM atsakymas, anot N.Meškausko, parodė, kad girdėti bendruomenės atstovų esą niekas nenori.

Viceministrės Vilmos Augienės pasirašytame rašte primenama apie ankstesnius ministerijos atsakymus bendruomenei ir nurodoma, kad Kaišiadorių rajono mero potvarkiu yra sudaryta darbo grupė, kurios nuotolinis posėdis buvo pernai spalį, tada sausį, o dabar nukeltas į vasarį.

„Kaišiadorių r. savivaldybė pasiūlė 10 sklypų, iš kurių darbo grupė pasirinks tinkamiausią antriems Strėvininkų socialinės globos namų grupinio gyvenimo namams steigti. Maloniai kviečiame jums rūpimais klausimais bendradarbiauti su minėta darbo grupe, ieškant visoms suinteresuotoms pusėms tinkamiausių sprendimų“, – teigiama rašte.

Žiežmarių miesto bendruomenės nuotr./Žiežmarių bendruomenė nurodo bendro gyvenimo namų trūkumus
Žiežmarių miesto bendruomenės nuotr./Žiežmarių bendruomenė nurodo bendro gyvenimo namų trūkumus

N.Meškauskas neslepia, kad toks atsakymas bendruomenę gerokai nuvylė.

SADM rodo į darbo grupę

SADM komentare 15min teigiama, kad, ministerijos duomenimis, Kaišiadorių rajono savivaldybės meras 2020 metų liepos 21 dieną sudarė darbo grupę, į kurią buvo įtrauktas ir Žiežmarių bendruomenės pirmininkas, taip esą siekiama stiprinti dialogą su vietos bendruomene ir sklandžiai įgyvendinti institucinę globos pertvarką.

„Darbo grupė analizuoja perėjimo nuo institucinės globos prie bendruomenėje teikiamų paslaugų neįgaliesiems Kaišiadorių savivaldybėje klausimus, teikia siūlymus merui, pertvarkoje dalyvaujančioms įstaigoms, informuoja visuomenę apie pertvarkos eigą. Kaišiadorių r. savivaldybė pasiūlė 10 sklypų, iš kurių darbo grupė turėtų pasirinkti tinkamiausią antriems grupinio gyvenimo namams įsteigti. Ministerijos žiniomis, Kaišiadorių mero sudaryta darbo grupė nuotoliniu būdu planuoja posėdžiauti vasario mėnesį.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ragina savivaldybes palaikyti dialogą su visuomene, nuolat informuoti vietos bendruomenę apie planuojamus statyti grupinio gyvenimo namus, dalytis gerąja patirtimi apie jau veikiančius grupinio gyvenimo namus kitose savivaldybėse“, – teigiama ministerijos komentare.

SADM ragina savivaldybes palaikyti dialogą su visuomene, nuolat informuoti vietos bendruomenę apie planuojamus statyti grupinio gyvenimo namus.

Taip pat SADM priminė, kad vykdant globos įstaigų pertvarką, siekiama suformuoti nuoseklią ir koordinuotą pagalbos ir paslaugų sistemą, kuri sudarytų galimybes kiekvienam neįgaliam asmeniui gauti individualias pagal poreikius paslaugas ir reikiamą pagalbą bei įsitraukti į bendruomenės gyvenimą.

„Grupinio gyvenimo namuose neįgaliesiems padedama integruotis į bendruomenę, ugdyti socialinius įgūdžius ir gyventi visavertį gyvenimą, užtikrinama jų tobulėjimo laisvė. Grupinio gyvenimo namų darbuotojai skatina gyventojus siekti savarankiškumo, padėdami jiems užmegzti socialinius ryšius.

Grupinio gyvenimo namuose viename pastate (atskiruose butuose ar gyvenamuosiuose pastatuose) atskiroje teritorijoje gyvena ne daugiau kaip 10 asmenų ir juose 24 val. per parą dirbantys kvalifikuoti socialinių paslaugų srities specialistai“, – teigė SADM atstovai.

Antrų namų Žiežmariuose gali nebūti

Kaišiadorių rajono savivaldybė savo ruožtu sako, kad pertvarka vykdoma remiantis dar 2014 metų SADM įsakymu, pagal kurį ir vykdomas didelių socialinės globos įstaigų pertvarkymas, apgyvendinant tikslines grupes bendruomenėse ir kuriant bendruomenines socialines paslaugas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytenis Tomkus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytenis Tomkus

Viena tokių įstaigų yra Kaišiadorių rajono savivaldybėje esantys Strėvininkų socialinės globos namai, kurie kartu su SADM turi pastatyti dvejus grupinio gyvenimo namus.

Iš pradžių SADM ir Strėvininkų socialinės globos namai planavo, kad abeji grupinio gyvenimo namai bus įkurti Žiežmarių mieste.

Preliminariomis žiniomis, Strėvininkų socialinės globos namai numato atsisakyti planuoto sklypo Žiežmariuose ir antrųjų grupinio gyvenimo namų statybai pasirinkti žemės sklypą Kaišiadoryse.

„Dalis Žiežmarių gyventojų nepritarė antrųjų grupinio gyvenimo namų statybai Žiežmariuose. Siekdamas visų suinteresuotų šalių dialogo, savivaldybės meras Vytenis Tomkus savo iniciatyva 2020 m. liepos 21 d. potvarkiu iš ekspertų, Strėvininkų socialinės globos vadovų bei gyventojų atstovų sudarė darbo grupę, kurios funkcija – nagrinėti situaciją ir teikti siūlymus SADM, kaip geriausia įgyvendinti projektą.

Nors visus sprendimus priima SADM, tačiau tarpininkavimas ir kalbėjimasis davė apčiuopiamų rezultatų. Pirma, pirmuosiuose grupinio gyvenimo namuose, kurių vieta yra Žiežmariuose, Lauko g. 5, pagal pirminį sumanymą turėjo gyventi 10 asmenų, tačiau, tarpininkaujant savivaldybei, SADM nusprendė, kad šiuose namuose šiemet įsikurs ir gyvens 8 asmenys, taip pat buvo tikslinamas ir projektas.

Antra, siekdama, kad būtų apsvarstytos visos grupinio gyvenimo namų statyboms tinkamos alternatyvos, darbo grupė liepos 30 d. bendru sutarimu pateikė siūlymą antriesiems namams ieškoti kitos vietos ir kreipėsi į Kaišiadorių rajono savivaldybės administraciją, kad ši pateiktų grupinio gyvenimo namų statyboms tinkamų ir valstybei ar savivaldybei priklausančių sklypų sąrašą“, – teigiama Kaišiadorių mero patarėjo Audrio Narbuto parengtame komentare.

Savivaldybė pateikė, o Strėvininkų socialinės globos namų direktorius, įvertinęs 11 galimų alternatyvų, 2020 m. spalio 29 d. pateikė sklypų tinkamumo vertinimą.

„Artimiausiu metu SADM ir Strėvininkų socialinės globos namai turi priimti sprendimą ir paskelbti, kurioje Kaišiadorių rajono savivaldybės vietoje bus statomi antrieji grupinio gyvenimo namai. Preliminariomis žiniomis, Strėvininkų socialinės globos namai numato atsisakyti planuoto sklypo Žiežmariuose ir antrųjų grupinio gyvenimo namų statybai pasirinkti žemės sklypą Kaišiadoryse, netoli ligoninės ir pirminės sveikatos priežiūros centro. Toks sprendimas būtų palankus tiek žiežmariečiams, tiek ir neįgaliesiems“, – teigia A.Narbutas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius