Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 08 18

Konfliktas Žiežmariuose dėl namų negalią turintiems žmonėms neišblėso: kaimynas apkaltintas savivale

Jau apie metus trunkantys nesutarimai dėl Žiežmariuose pradėtų statyti grupinio gyvenimo namų Strėvininkų socialinės globos namų gyventojams neišblėso, tačiau įgavo kitokių spalvų. Artimiausias kaimynas Marius Balčiūnas išgirdo kaltinimų savivale, esą be leidimo per valstybei dabar priklausantį sklypą nutęsė vandentiekio vamzdžius. Jis tai neigia ir savo tiesą ketina įrodyti teisme.
Žiežmarių gyventojai kyla į kovą prieš naujus namus neįgaliesiems
Sklypas Žiežmariuose, kur jau pradėti statyti grupinio gyvenimo namai. / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Socialinės globos namai visoje Lietuvoje pertvarkomi siekiant, kad negalią turintys žmonės negyventų institucinėse įstaigose kartu su daugybę kitų neįgaliųjų, o turėtų namus, kur galėtų patys tvarkytis, įgyti savarankiškumo, bendrauti su šalimais gyvenančiais kaimynais.

Toks tikslas keliamas ir Kaišiadorių savivaldybei pavaldiems Strėvininkų socialinės globos namams, kurie Žiežmariuose įsigijo sklypą ir ketina pastatyti grupinio gyvenimo namus aštuoniems negalią turintiems žmonėms. Tačiau tam nuo pat idėjos viešinimo pradžios itin priešinosi Žiežmarių bendruomenė – iš pradžių tiesiog nenorėję negalią turinčiųjų kaimynystės, vėliau kaimynai jau baksnojo į esą netinkamą sklypą, pastato projektą ir t.t.

Kasdami rado vamzdžius

15min pasiekė informacija, kad šiuo metu su arčiausiai gyvenančiu Mariumi Balčiūnu Strėvininkų socialinės globos namai kalbasi dėl dar vieno dalyko – kaip sako įstaigos vadovas Kęstutis Jakelis, kaimynas po Strėvininkų socialinės globos namų įsigytu sklypu yra nusitiesęs nelegalius vandentiekio vamzdžius, kurie sujungė jo namą su „Kaišiadorių vandenų“ trasa.

„Paslėpti vamzdžiai, nelegalūs – aš dabar galiu drąsiai teigti, kad nelegaliai pakloti. Jie iš tikrųjų sukelia problemų ir statyboms, ir paskui eksploatacijai, nes atsiranda apsauginės zonos. Kadangi sklypas ir taip nėra labai platus, tą visi pabrėžia, bendruomenė ir kt., tai iš esmės dar susiaurėja, atsiranda ten galimybės kažkokius remontus daryti reikalui esant ir t.t.“, – 15min sakė direktorius.

Paslėpti vamzdžiai, nelegalūs – aš dabar galiu drąsiai teigti, kad nelegaliai pakloti. Jie iš tikrųjų sukelia problemų ir statyboms, ir paskui eksploatacijai, nes atsiranda apsauginės zonos.

K.Jakelio teigimu, pirmadienį „Kaišiadorių vandenyse“ įvyko susitikimas, kuriame dalyvavo jis, M.Balčiūnas ir bendrovės atstovai.

„Buvau aš šiandien „Kaišiadorių vandenyse“, tai jie rašys tam abonentui, kaimynui mūsų, raštą ir išdėstys, ko jis turi imtis. Jis iš esmės turi savo gatvėje pajungimą prie vandentiekio ir nuotekų tinklų, būtent jo namui padarytą specialiai. Dabar darbus vykdyti mums tai netrukdo, jo vamzdis pajungtas ir kol kas sprendžiame teisiniais būdais, kad būtų pašalintas“, – kalbėjo Strėvininkų socialinės globos namų vadovas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Kęstutis Jakelis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Kęstutis Jakelis

Šiuo metu sklype gręžiami pamatai, tikimasi, kad namai stovės iki kitų metų pabaigos.

Įteisinti galimybių nemato

Jo teigimu, sutikti kažkokiomis sąlygomis palikti vamzdžius šiame sklype įstaiga nemato galimybių – įsigyjant žemą ją pardavęs buvęs savininkas nenurodė informacijos apie jokius vamzdynus ir sutartimi patvirtino, kad tretiesiems asmenims nėra suteikta jokių teisių į sklypą, nėra sudaryti jokie sandoriai dėl nuomos, panaudos, įkeitimo, perleidimo ir pan. Taip pat patvirtino, kad nėra jam žinomų jokių paslėptų trūkumų, dėl kurių sklypo nebūtų galima naudoti pagal paskirtį.

Aš šiuo atveju negaliu elgtis kaip kokio privataus sklypo savininkas, kai noriu leidžiu, noriu – neleidžiu, sklypas ne mano.

„Tai valstybės sklypas dabar, valstybė pirko tą sklypą be jokio vamzdyno, tai yra pardavėjo pažymėta sutartyje, kad jokiems tretiesiems asmenims jokių įsipareigojimų jis neturi – tai suformuluota teisiškai. Jeigu atsiranda servitutai, kiti dalykai, natūralu, sklypo vertė mažėja. Arba mes būtume nepirkę, jeigu būtume žinoję, kad ten kažkas yra tokio, kas riboja galimybes, arba kita kaina turėtų būti“, – įsitikinęs K.Jakelis.

Anot K.Jakelio, „Kaišiadorių vandenyse“ jis išgirdo, kad trasa nutiesta nesilaikant techninių sąlygų, būtinų atliekant tokius darbus. „Jeigu būtų pirktas sklypas visa tai žinant, tai būtų viena, bet kai mes pirkome sklypą be jokių komunikacijų, per sklypą einančių, tai visai kas kita. Aš šiuo atveju negaliu elgtis kaip kokio privataus sklypo savininkas, kai noriu leidžiu, noriu – neleidžiu, sklypas ne mano“, – kalbėjo direktorius.

Būsimieji bendrojo gyvenimo namai Žiežmariuose
Būsimieji bendrojo gyvenimo namai Žiežmariuose

Kaimyno versija – kitokia

Tačiau Marius Balčiūnas situaciją aiškina visiškai kitaip. Jo teigimu, trasa nutiesta dar 2009 metais ir tuomet jis turėjo bei „Kaišiadorių vandenims“ pateikė buvusio savininko raštišką sutikimą leisti jam tuos vamzdžius nutiesti. Kadangi jo namų valda yra ant kalno, tad trasa nuokalnėn į Lauko gatvę buvusi tiesiama gerai apgalvojus ir tam esą pritarė tiek tuometinė „Kaišiadorių vandenų“ vadovybė, tiek darbus atliekanti brigada, taip pat iš šios bendrovės.

Tuo metu Žiežmariuose dar nebuvo sutvarkytos kanalizacijos trasos – gavus ES paramą tai atlikta po kelerių metų.

Kreipiausi į savininką, sutarėme, jam viskas tiko, leido, pasirašė sutikimą, kuriame nurodyta, kad jis leidžia Mariui Balčiūnui per jo sklypą tiesti nuotekų vamzdį.

„Man buvo pasakyta, kad turiu gauti sklypo savininko sutikimą – jis tą žemę gavo dovanų iš močiutės, kuri irgi šalia gyvena. Ir patarė vestis į Lauko gatvę vamzdžius, kadangi nebuvo aišku, kada Miškininkų gatvėje kanalizacijos tinklus nuties. Kreipiausi į savininką, susiradau jį per jo tėvus, sutarėme, jam viskas tiko, leido, pasirašė sutikimą, kuriame nurodyta, kad jis leidžia Mariui Balčiūnui per jo sklypą tiesti nuotekų vamzdį. Jis sakė ir pats turėsiąs naudos, nes žada statytis namą, todėl galės ir pats prisijungti prie to vamzdžio.

Aš tuomet jam pasakiau, kad esu dėkingas ir net dėsiu storesnius vamzdžius, pasitariau su darbų vadovu, kuris taip ir patarė. Tuo viskas ir išsisprendė, trasa buvo nutiesta, aš ta kanalizacija nesinaudojau daug metų, turėjome vietinę kanalizaciją, kadangi dar nebuvo pagrindinės trasos Lauko gatvėje. Po kelerių metų man vandentiekį pajungė, bet tada man buvo neaišku dėl dokumentų – kur jie dingo, dabar išeina, kad aš kaip ir nelegalas, nors man juk viską darė ne kas kitas, o „Kaišiadorių vandenys“, viskas buvo su leidimais. Nežinau, kaip gali per kaimynų sklypą nuvesti trasą, kai dirba žmonės, traktorius didžiausias, juk ir močiutė šalia gyvena, nuolat pasižiūrėdavo, kaip daroma. Aš turiu skaitliuką, abonento numerį, moku mokesčius“, – tikino M.Balčiūnas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Lino Kukuraičio susitikimas su Žiežmarių bendruomene
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Lino Kukuraičio susitikimas su Žiežmarių bendruomene

Įžvelgia principus ar net kerštą

Žiežmariškis sako svarstąs galimybę kreiptis į teismą ir ten įrodyti, kad trasą per kaimynų sklypą nutiesė legaliai, kadangi Strėvininkų socialinės globos namams sklypą pardavęs žmogus į jo skambučius neatsiliepia ir jo žodžių patvirtinti, matyt, nebenori.

M.Balčiūnas taip pat skundėsi, jau turėjęs nemalonumų dėl esą K.Jakelio veiksmų – maždaug prieš savaitę jam pradėjo kimštis kanalizacija, sėmė rūsį, todėl ieškodamas priežasties jis sako sužinojęs, kad direktoriaus nurodymu kaimyniniame sklype buvo užkimšta aklė. „Apie tai esu pranešęs policijai“, – tikino jis.

M.Balčiūnas įsitikinęs, kad problemą galima išspręsti paprastai – tiesiog įteisinti jo paklotą trasą, prie kurios galėtų būti prijungti ir būsimųjų grupinio gyvenimo namų tinklai. Tačiau esą K.Jakelis tokio sprendimo net nesvarsto.

„Čia principai kokie gal, – svarstė M.Balčiūnas ir pateikė dar kelis pastarojo meto nutikimus Žiežmariuose, esą susijusius su būsima įstaiga:.– Pastaruoju metu čia prasidėjo tokie grasinimai teismais, antstoliais. Vienam kaimynui liepė nusiversti ten tokią pašiūrę prie ūkinio pastato. Žmogus gavo iš Marijampolės advokatų kontoros laišką.

Kitas žmogus kaimynystėje turi šiltnamį, kurio galas yra tame būsimųjų namų sklype. Tai jau per 80 metų žmogus, po infarkto. Jam iš pradžių K.Jakelis sakė, kad rudenį nuskinsit pomidorus, agurkus, tada pasitraukite tą šiltnamį. Po tokios šnekos praėjo kelios dienos ir atėjo advokatų laiškas, kuriame prašoma patraukti šiltnamį, nes darbai prasidėjo, jis trukdo.“

Labiausiai vyrą stebina tai, kad iki šiol niekam nebuvo kilę klausimų dėl jo įrengtos trasos legalumo – juk mokesčius jis mokėjo, vadinasi, „Kaišiadorių vandenys“ žinojo, jog jų paslaugomis naudojamasi.

Palieka spręsti teismui

„Kaišiadorių vandenų“ vyr. inžinierius Algirdas Masikonis vis dėlto tvirtina, kad M.Balčiūnas kalba ne visai taip, kaip yra iš tikrųjų. Esą jo teiginiai, kad darbai atlikti su buvusių bendrovės vadovų žinia ir bendrovei buvo sumokėta, nepasitvirtino. Jis tik patvirtino, kad susitikime su M.Balčiūnu ir K.Jakeliu sutarta, jog M.Balčiūnas kreipsis į teismą.

Ponas Marius neteisus. Jis, galėdamas jungtis prie Miškininkų gatvės, kur jis ir gyvena, vandentiekio ir nuotekų tinklų, prisijungė prie Lauko g. tinklų.

„Ponas Marius neteisus. Jis, galėdamas jungtis prie Miškininkų gatvės, kur jis ir gyvena, vandentiekio ir nuotekų tinklų, prisijungė prie Lauko g. tinklų. Ten tuomet buvo kito žmogaus privatus sklypas, jis teigė, kad sutikimą turi, bet niekas jo nėra matęs, buvęs savininkas irgi jo šalinasi, nepasako, ar davė tą sutikimą. O Strėvininkų socialinės globos namų direktorius vykdydamas darbus rado tuos vamzdžius, taip ir mes sužinojome apie tai“, – teigė A.Masikonis.

Jis taip pat tvirtina pasikvietęs pasikalbėti tuometinį „Kaišiadorių vandenų“ direktorių, kurio akivaizdoje esą M.Balčiūnas jau netvirtino jam sumokėjęs pinigų už darbus, prisimindamas dar vieną darbuotoją, kuris jau seniai pensijoje, yra garbaus amžiaus ir nebegyvena Kaišiadoryse.

Vienintelis dalykas, kurį A.Masikonis įvardija kaip bendrovės „Kaišiadorių vandenys“ klaidą, yra tai, kad suteikiant abonento numerį ir priimant mokesčius už paslaugas nebuvo patikrinta, kaip ir kurioje vietoje yra pajungti vandentiekio ir nuotekų tinklai.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žiežmariai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žiežmariai

„Čia yra mūsų klaida, kadangi mes galvojome, jog jis pasijungęs į tos gatvės tinklus, kurioje gyvena. Pripažįstu, reikėjo įsitikinti, bet tokių atvejų būna gal vienas iš tūkstančio“, – sakė A.Masikonis.

„Kaišiadorių vandenų“ vyr. inžinierius patvirtino, kad dabar teksią laukti teismo sprendimo – esą kaip nuspręs teismas, taip ir bus: arba tinklai bus įteisinti, arba ne.

Kaišiadorių rajono meras Vytenis Tomkus apie Strėvininkų socialinės globos namų pertvarką ir grupinio gyvenimo namų įrengimą Žiežmariuose prieš kelias savaites sakė, kad dėl dalies bendruomenės išsakyto nepasitenkinimo savivaldybė stengiasi tarpininkauti tarp gyventojų ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

„Esame sudarę darbo grupę iš įvairių sričių atstovų tiems klausimams nagrinėti ir spręsti, tai manau, kad rasime reikiamus sprendimus, bus suderinti tiek valstybės interesai, tiek atsižvelgta į žmogaus teises, neįgaliųjų teises, teik įgyvendintos bendruomenės pastabos“, – tikino meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius