-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Algirdas Vrubliauskas: Turime iš esmės keisti požiūrį į socialinių problemų sprendimą

Turime iš esmės keisti požiūrį į socialinių problemų sprendimą. Alytaus rajono savivaldybė ir asmeniškai aš jaučiame pareigą ne tik parodyti iniciatyvą, bet ir stoti į kovą su tautą naikinančiomis ydomis: alkoholizmu, abejingumu, vaikų nepriežiūra.
Algirdas Vrubliauskas
Algirdas Vrubliauskas / Alytaus rajono savivaldybės nuotr.

Todėl aktyviai dirbame trimis kryptimis – ieškome globėjų rajono vaikams, inicijuojame efektyvią pagalbą socialinės rizikos šeimoms ir motyvuojame žmones, turinčius priklausomybę nuo alkoholio, gydytis.

Girtavimas – ne vien asmeninė girtaujančių, smurtaujančių asmenų ar jų šeimų, bet ir visos bendruomenės neganda. Atsakomybė negali apsiriboti teiginiu „atlikau savo formalią pareigą ir išėjau“. Todėl ir sprendimą pateikia vieningas mokyklų, bendruomenių, seniūnaičių, socialinių darbuotojų, savivaldybės, policijos darbas – turime užtikrinti, kad šios įstaigos geriau keistųsi informacija, įspėtų apie didėjančią riziką, nepaliktų nuošalyje šeimos narių.

Programa pasinaudojo ir nuo alkoholizmo jau gydėsi 250 Alytaus rajono gyventojų. Gyvenimas šviesėjo ne tik išblaivėjusiems, bet pirmiausia jų šeimų nariams.

Prieš penkerius metus pradėjome Priklausomybių mažinimo programą. Kompensuojame gydymo nuo alkoholizmo išlaidas, besigydantiems žmonėms užtikriname psichologinę pagalbą, vėliau padedame susirasti darbą ar pakeisti gyvenamąją vietą.

Pačioje pradžioje daug kas netikėjo, kad mums pavyks. Tačiau dabar rezultatai džiugina. Programa pasinaudojo ir nuo alkoholizmo jau gydėsi 250 Alytaus rajono gyventojų. Gyvenimas šviesėjo ne tik išblaivėjusiems, bet pirmiausia jų šeimų nariams.

Gydymosi nuo alkoholizmo praktiką perėmė bent 10 Lietuvos savivaldybių. Norėdami ilgalaikio sprendimo, turime sugrįžti ir prie socialinės paramos teikimo problemų. Ne paslaptis, kad pašalpų ir kitokių socialinių išmokų dienos sutampa su didžiausiu girtavimu ir smurtu, o pinigai nepasiekia vaikų bei kitų šeimos narių, kurių poreikiams jie skirti.

Todėl griežtiname socialinės paramos teikimą, didelę paramos dalį skirdami ne pinigais, o būtinaisiais maisto produktais. Kadangi vis dėlto dalis gaunančiųjų socialines išmokas jiems nupirktus produktus parduoda, produktus ketiname pakeisti maitinimu.

Dabar aiškinamės, kuriose vietose tai galėtume daryti. Nuo šių metų sausio įkūrėme mobilias grupes. Kiekvienoje Alytaus rajono seniūnijoje veikia mobili ir viena centrinė grupė, kuriose neatlygintinai dirba seniūnai, bendruomenių pirmininkai, savivaldybės įstaigų vadovai, savivaldybės vedėjai, specialistai.

Grupės pasiekiamos specialiuoju telefono numeriu. Į reidus vykstu ir aš, ir mero pavaduotojas. Grupės veikia visą parą, įskaitant savaitgalius bei švenčių dienas, vadinamosios socialinės rizikos šeimos ypač tikrinamos pašalpų mokėjimo dienomis ir po jų. Šių grupių tikslas – ne tik reaguoti į gyventojų pranešimus, bet ir vykdyti prevencinį darbą. Pastebime, kad toks apsilankymas socialinės rizikos šeimose jas drausmina.

Esame išsikėlę dar vieną ambicingą tikslą – nė vienas rajono vaikas neturi augti vaikų globos namuose, todėl vaikams aktyviai ieškome globėjų. Prie valstybės skiriamos mėnesinės išmokos savo iniciatyva primokame papildomai po 300 eurų už vieną globojamą vaiką. Tokį sprendimą priėmė Alytaus rajono savivaldybės taryba, biudžete numačiusi tam lėšų.

Taip pat bendradarbiaujame su nevyriausybinėmis organizacijomis, kurios padeda parengti globėjus. Mūsų pastangos rasti žmonių, kurie paimtų globoti vaikus, duoda rezultatų – per pusę metų septyni vaikai apsigyveno globėjų namuose, dar septynios šeimos ruošiasi globoti aštuonis vaikus. Manau, kad priemonių spręsti socialines problemas tikrai yra.

Paprasčiausiai turime ryžtingai jas taikyti, ir visi – seniūnai, seniūnaičiai, bendruomenių pirmininkai, kaimynai – privalome atsakingai pažiūrėti, kas vyksta aplink mus. Mums ne tas pat, kaip gyvena vaikai ar jų tėvai, kuriems reikia pagalbos. Jie – mūsų bendruomenės, mūsų Lietuvos dalis. Būkime pilietiški, nelikime abejingi!

Algirdas Vrubliauskas yra Alytaus rajono meras, TS-LKD narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius