Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Audronė Telešienė: Gerb. A.Krupavičiau, universitetų konsolidacija – blogis, išskyrus VDU ir LEU jungimąsi?

Pastaruoju metu viešoje erdvėje besisukanti informacija apie Lietuvos aukštojo mokslo sistemos pertvarką įdomi anaiptol ne tik akademinei bendruomenei ir politikams. Tai – labai įdomu ir komunikaciniu požiūriu. Ne vienas ryšių su visuomene diplominis darbas galėtų būti parašytas šia tema: kaip ir kodėl žiniasklaidoje, socialiniuose tinkluose atsiranda tendencingai skleidžiama informacija, kuriami mitai, formuojama „reikiama“ nuomonė.
Audronė Telešienė
Audronė Telešienė / KTU nuotr.

Mielo skaitytojo dėmesiui – keli pastebėjimai ir pasvarstymai apie aukštojo mokslo pertvarką, kuri labai svarbi Lietuvos vystymuisi ir gerovei.

Sutapimas ar ne – atėjus naujai šalies valdžiai viešoje erdvėje ir Seimo koridoriuose vėl bandoma įžiebti svarstymus apie tai, ką buvusi Vyriausybė, po ilgus metus užtrukusiu analizių, svarstymų, diskusijų, sukaupusi politinę valią pagaliau nusprendė: šalies aukštųjų mokyklų tinklas turi būti optimizuotas, nes yra per didelis, atsižvelgiant į demografinę situaciją, emigracijos mastus, finansines valstybės galimybes ir t.t. Aukštųjų mokyklų tinklo optimizavimas vykdomas ir kitose Europos šalyse, pvz. Suomijoje, Švedijoje, pirmiausiai siekiant sutelkti mokslinį ir studijų potencialą.

Viešoje erdvėje, Seimo Švietimo ir mokslo komitete, parlamento koridoriuose vėl bandoma įnešti sumaištį, skleidžiant žinią, kad aukštųjų mokyklų konsolidacija – blogis.

Kai, atrodytų, valstybės ateičiai būtina aukštojo mokslo reforma jau tuoj išjudės iš mirties taško, viešoje erdvėje, Seimo Švietimo ir mokslo komitete, parlamento koridoriuose vėl bandoma įnešti sumaištį, skleidžiant žinią, kad aukštųjų mokyklų konsolidacija – blogis (nuo kurio turėtų saugoti pats Viešpats), išskyrus VDU ir LEU susijungimą, kuris esą yra akivaizdus gėris ir pavyzdys, kaip viskas turėtų vykti (kiek dar ilgai reabilituosime bemirštančius arba turinčius galimai kitokių problemų?).

Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša netgi viešai yra užsiminęs, kad paminėtų universitetų susijungimui bus skirtos kelios dešimtys milijonų eurų (sutapimas ar ne – komiteto pirmininkas yra buvęs LEU tarybos pirmininko pavaduotojas, Istorijos fakulteto dekanas, o LURK prezidentu tapo VDU rektorius Juozas Augutis).

Prie šio šaršalo kėlimo, sutapimas ar ne, aiškiai stovi naujuoju VDU veidu viešoje erdvėje tampantis prof. Algis Krupavičius (mylimas aktyviosios profsąjungos, kuri taip nemyli vakarietiškų vėjų). Netgi kyla klausimas, ar kone kasdien „analitinius“ komentarus žiniasklaidai rašančiam politologui, kuris, beje, yra ir visuomeninis Seimo pirmininko patarėjas vidaus politikos, švietimo ir mokslo klausimais, lieka laiko tiesioginiam darbui universitete (šalia užbėgimo darbo reikalais į KTU, ŠU (Darbo kodeksas vis dar riboja darbą 1,5 et.)?

Tačiau laiko planavimas – kiekvieno asmeninis reikalas, labiau stebina, kad puikiai statistikoje besigaudantis ir meistriškai ja manipuliuoti mokantis Aukštojo mokslo tarybos narys, buvęs ilgametis KTU Viešosios politikos ir administravimo instituto vadovas (taip ir negavęs svajotų aukštesnių pareigų), p. Krupavičius lyg iš pypkės beria skaičius apie kitus universitetus, jų finansus, planus, tačiau apie VDU ir LEU susijungimo už ir prieš, kontekstą gilesnės analizės nerandame. Įdomu, kodėl?

Sutapimas ar ne – aiškų tikslą turintis, atvirai interesus atidengiantis prof. A.Krupavičiaus pasisakymas 15min portale pasirodė labai nepalankiame reiškiamoms mintims kontekste: Lietuvos studentų sąjungos atlikta apklausa parodė, kad beveik 60 proc. studentų pritaria universitetų konsolidacijai, Seimas vienbalsiai priėmė nutarimą „Dėl valstybinių universitetų tinklo optimizavimo“, Prezidentė Dalia Grybauskaitė, priėmusi naująją Vyriausybę, vienu iš prioritetinių darbų įvardino aukštųjų mokyklų tinklo optimizavimą.

Ką tai reiškia? Pasvarstykime, kam įdomu perprasti viešųjų ryšių technologijas ir veikimo schemas.

Audronė Telešienė yra Kauno technologijos universiteto Viešosios politikos ir administravimo instituto direktorė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius