-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Gintaras Kalinauskas: Giraitės ginkluotės gamykla – nacionalinio saugumo dalis

Turbūt daugelis Lietuvoje nustebs, kad turime gana gerai išvystytą karinę pramonę. Taip, tai ne pokštas – Lietuvoje veikia moderni, gaminanti aukštos kokybės šovinius, gamykla.
Gintaras Kalinauskas
Gintaras Kalinauskas / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Tiesa, jos galimybės gaminti per metus yra iki 60 mln. vienetų šovinių, kai tuo tarpu vienos šalies užsakovas buvo pateikęs užsakymą kiekvienais metais pirkti (kontrakto trukmė 5 metai) apie 80 mln. vienetų šovinių. Taigi paklausa gamyklos produkcijai neabejotina, kol kas trūksta pajėgumų.

Giraitės ginkluotės gamykla (GGG) palyginti nauja, įkurta 2000 m. Pirma, statant gamyklą buvo pastatyta viena moderni gamybos linija, kita linija tik pradėta, tačiau nebaigta. Nepaisant to, kad GGG gamina NATO standartus atitinkančius šovinius, ir tokios produkcijos paklausa didžiulė, vis dėlto turime problemų su rinkomis.

Šiuo metu didžiausią bendrovės produkcijos pardavimų rinkos dalį 2014 metais sudarė Artimųjų Rytų šalys (39 proc.) ir Didžioji Britanija (37 proc.). Šalių, į kurias įmonė eksportuoja savo produkciją, sąrašą pernai papildė Bulgarija, Šveicarija ir Gruzija. Pasitikėjimą Lietuvos gamintoja pasaulio rinkose sustiprino tai, kad 2014-aisiais metais įmonė tapo oficiali National Rifle Association of United Kingdom – vienos didžiausių pasaulyje šaudymo mėgėjų ir profesionalų asociacijos – tiekėja.

Arba valstybė investuoja 10 mln. eurų ir ieško gerų vadybininkų bei užsienio rinkų, arba parduoda dalį GGG akcijų investuotojui.

Vis dėlto didžiausia problema, jog šioje rinkoje žaidžia dideli žaidėjai – tai Šiaurės ir Pietų Amerikos kompanijos, kurios per metus gali pagaminti apie 1 milijardą šovinių. Vadinasi, arba turime gaminti labai didelius kiekius, arba tapti tų kompanijų dalimi, nes kitais būdais šovinių rinkos neužkariausi.

Siekiant gaminti daugiau reikia baigti statyti antrą gamybos liniją, padvigubinant pagaminamų šovinių kiekį iki 100 mln. Antra, turime rasti rinkas – šiuo metu kaip ir šovinių rinkoje trūksta šovinių, ir nors GGG dažnai laimi tarptautinius kontraktus, tačiau gamindama mažais kiekiais, net ir aukštos kokybės šovinius, negali konkuruoti kaina, nes šovinio savikaina yra didelė, o pelno marža per maža, kad būtų laisvų lėšų investuoti į antrąją gamybos liniją.

Preliminariais skaičiavimais, tam, kad būtų įrengta antroji gamybos linija, reikėtų apie 10 mln. eurų investicijos. Ar gali Lietuvos valstybė tiek investuoti? Teoriškai, matyt, gali, tačiau dar lieka neišspręstas šovinių rinkos klausimas bei gamyklos pelningumas. Investuotojas, investavęs į antrąją gamybos liniją, galėtų suteikti ir naujas rinkas, bei kokybišką ir efektyvų valdymą. Aišku, reikia pasiekti, kad ne tik vilkas būtų sotus, bet ir avis sveika. Tai šiuo atveju reiškia, kad siekiant išsaugoti valstybės nacionalinius interesus, be jokios abejonės, galima perleisti ar parduoti ne daugiau kaip 49 procentus GGG akcijų.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Rasa Juknevičienė ir Dainius Kreivys įregistravo „LR reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių ir įrenginių bei kitų nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių įstatymo Nr. IX-113 4 ir 5 str. pakeitimo įstatymo projektą“, kuriuo siekiama pakeisti AB „Giraitės ginkluotės gamyklos“ statusą. Šio projekto tikslas – sudaryti sąlygas parduoti strateginiam investuotojui, atitinkančiam nustatytas sąlygas, iki 49 procentų gamyklos akcijų.

Priėmus įstatymo projektą būtų pakeistas GGG statusas strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių sąraše, šios įmonės kapitalą galėtų turėti tiek nacionaliniai, tiek užsienio privatūs asmenys, atitinkantys nacionalinio saugumo interesus, paliekant sprendžiamąją galią valstybei – valstybei tiesiogiai ar per jos kontroliuojamas įmones turi priklausyti daugiau kaip pusė įmonės akcijų.

GGG gyvavimo istorija išties ilga ir gana paini. Gaila, kad kol kas visi bandymai pritraukti investicijų baigdavosi nesekmėmis. Gamykla yra unikali ne tik savo istorija, bet ir vienintelė tokio tipo įmonė, gaminanti aukštos kokybės šovinius, kurių rinkoje nuolat trūksta.

Norint išlaikyti gamyklą ne tik kaip verslo subjektą, bet ir kaip strateginę reikšmę turintį objektą, būtina pasirinkti: arba valstybė investuoja 10 mln. eurų ir ieško gerų vadybininkų bei užsienio rinkų, arba parduoda dalį GGG akcijų investuotojui, kuris užtikrina naujų rinkų atvėrimą, gerą valdymą ir investuoja į naujos linijos pastatymą. Trečiasis kelias aktualus tik antstoliams.

Dr. Gintaras Kalinauskas yra nacionalinio saugumo ekspertas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius