Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Margarita Jankauskaitė: Aistros dėl moterų rinkimų sąrašuose

Viešojoje erdvėje pasigirdo nemažai priekaištų socialdemokratų atžvilgiu, esą jų rinkimų sąrašuose esančios nelabai žinomos moterys nustumia žemyn politikus vyrus. Kodėl vyrams taip neramu dėl moterų ėjimo į politiką?
Margarita Jankauskaitė
Margarita Jankauskaitė / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Dėl moterų visą laiką kyla aistros, ypač tada, kai imamasi priemonių, kad jų dalyvavimas priimant sprendimus būtų aktyvesnis, realus – ne vien deklaratyvus. Keistokos tos aistros, nes rinkėjai gali suteikti kandidatams savo prioritetinius balsus. Jei politikai vyrai yra tiek iškilūs, tai nei jiems, nei rėmėjams nėra ko baimintis. Vyrai susirinks prioritetinius balsus ir finišo tiesiojoje aplenks moteris.

Pasaulyje vis daugiau valstybių imasi specialiųjų priemonių, tai gali būti ir „kvotos“, tam, kad iš tikrųjų padidintų moterų dalyvavimą politikoje. Visose 11-oje Europos Sąjungos šalių, kur moterų procentas parlamente viršija 30 procentų, yra vienokia ar kitokia kvotų sistema. 5 iš šių valstybių kvotos yra įtvirtintos įstatymo būdu, kitose 6 yra laisvanoriškos kvotos, įtvirtintos partijos vidiniais dokumentais.

Pastebime tendenciją: kai Lietuvos socialdemokratai laimi daugiau balsų rinkimuose į Seimą, moterų parlamente iš karto padaugėja.

Pasaulyje per 100 valstybių turi įvairaus pobūdžio kvotas. Tai leidžia padidinti politikoje dalyvaujančių moterų procentą. Kvotų poveikis ypač juntamas ilgalaikėje perspektyvoje.

Mūsų valstybėje vienintelė Lietuvos socialdemokratų partija turi tokią tvarką. Todėl pastebime tendenciją: kai Lietuvos socialdemokratai laimi daugiau balsų rinkimuose į Seimą, moterų parlamente iš karto padaugėja.

Mūsų visuomenė gana kritiškai vertina moterų dalyvavimą politikoje. Kodėl? Gyvename visuomenėje, kur moterys sudaro 54 procentus ir 65 procentus magistro laipsnį įgijusių žmonių. O jų atstovavimas parlamente nesiekia net 1/4! Kai pastebimas stipriai perteklinis vienos grupės atstovavimas ir neadekvačiai mažas kitos, tai tampa ženklu, kad mūsų demokratinė sistema yra luoša.

Todėl svarbu imtis neatidėliotinų priemonių, kad moterų politikoje atsirastų daugiau. Kol jų Seime nebus bent 40 procentų, kokybinių jos pokyčių nepajusime. To negali padaryti kelios Seimo narės. Kai moterų mažai, bet kokia klaida politinėje arenoje yra apibendrinama moterims primetant kolektyvinę atsakomybę: „moterys politikoje daro nesąmones!“ O kai kvailystes krečia vyrai, sakoma, kad „pasielgė neadekvačiai“ šis konkretus vyras.

Moterų procentas parlamente turėtų atspindėti jų procentinę sudėtį visuomenėje. Kitaip politiniai sprendimai bus ir nekokybiški, ir nedemokratiški. Teks gyventi visuomenėje, kuri yra iš esmės neteisinga. Dėl šito atsakomybę prieš rinkėjus turi prisiimti visos Lietuvos politinės partijos – ne vien socialdemokratai.

Margarita Jankauskaitė yra Lygių galimybių plėtros centro ekspertė, socialdemokratė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius