Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytautas Saulis: Kodėl statistika apie kainas negalvoja taip, kaip mes

Kas yra tas vidutinis kainų pokytis, kodėl mums atrodo, kad gyvenimas brangsta septynmyliais žingsniais, o statistika ir ją paskelbiantis premjeras sako – ne.
Vytautas Saulis
Vytautas Saulis / LSDP nuotr.

Galima tyčiotis, kad statistika – didžiausias melas (na, gal dar sinoptikai panašūs), galima aiškinti, kad parduotuvėje visai kiti skaičiai nei lentelėse, galima netikėti premjeru, jei vadovaujatės principu, kad valdžia visados neteisi. Bet tiems, kurie nori mąstyti ir sužinoti, teikiame šiek tiek informacijos.

Vienas dažniausių statistinių rodiklių yra vidurkis, visiems suprantamas, paprastas, bet netikslus – kaip anekdotuose apie ligonių vidutinę temperatūrą ligoninėje.

Todėl statistikoje yra naudojama daugybė kitų metodų, kurie naudojami visame civilizuotame pasaulyje, o mūsų atveju dar ir patvirtinti Eurostato (ES statistikos institucijos). Skaičiuojant atskirų prekių ir paslaugų kainas statistikos tyrėjai stebi jas įvairiuose miestuose, kaimuose ir miesteliuose, skirtinguose parduotuvių tipuose, kelis kartus per mėnesį apsilankydami ten pat. Jokios prekybininkų ataskaitos nerenkamos. Produktų sąrašas nėra abstraktus – pvz., agurkai, bet jie yra ilgavaisiai, trumpavaisiai, ekologiški ir pan. Ir tokių produktų yra virš 900.

Deja, krepšelis yra tik vienas – vidutinis – miesto ir kaimo, seno ir jauno, vargšo ir turtingo. Ir, ko gero, nerastume Lietuvoje žmogaus, kuris turėtų tiksliai tokį vartojimo krepšelį.

Surinkus duomenis, jie nėra sumetami į vieną krepšį, kur tiesiog išvedamas kažkoks vidurkis.

Statistika, remdamasi gyventojų vartojimo tyrimais, sudaro vartojimo krepšelį. Pagal prekių ir paslaugų svorį jame ir išvedamas svertinis vidurkis, t. y. nesudedama 1kg saldainių ir 1 kg bulvių kaina, nes šių produktų vartojimas vidutiniškai nėra lygus.

Deja, krepšelis yra tik vienas – vidutinis – miesto ir kaimo, seno ir jauno, vargšo ir turtingo. Ir, ko gero, nerastume Lietuvoje žmogaus, kuris turėtų tiksliai tokį vartojimo krepšelį. Juk vienas nuomoja butą Vilniuje, kitas turi nuosavą namą Skuode, o vidutiniame krepšelyje bus ir nuomos dalis, bus kavos puodelis kavinėje, bus ir malta kava parduotuvėje, bus ir benzinas (dyzelis, dujos), o juk ne visi turi automobilius, ne visi važinėja autobusais, o jei kas nors taiso dantis, tai visa kita jo krepšelyje turi kur kas mažesnę reikšmę.

Kiekvienas mūsų skirtingai vartojame, retas rašosi visų produktų kainas ir jas lygina. O juk labiausiai atsimeni, kas tau skaudu. O kas nekliūva – nugrimzta į užmaršties upę Letą. Ir tik statistika juos ištraukia.

Statistika nėra kiekvieno veidrodis – tai tik bendros gairės. Svarbu, kaip suvoksime, kaip tuo naudosimės.

Vytautas Saulis yra Seimo narys, socialdemokratas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius