Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 05 /16:57

Algirdas Butkevičius: augo tik vaisių ir daržovių kainos, o kitų produktų – ne

Premjeras Algirdas Butkevičius ketvirtadienį pareiškė, kad labiausiai per pastaruosius metus brango tik vaisiai ir daržovės, tuo metu kitų prekių grupių kainos esą neaugo. Premjero duomenimis, apskritai labiausiai didėjo ne prekių, o paslaugų kainos.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tai jis pareiškė ketvirtadienį vykusioje Vyriausybės valandoje Seime, atsakydamas į opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus klausimą.

Premjeras tai grindė Statistikos departamento duomenimis.

„Galiu dar kartą pakartoti, kad paslaugų kainos šių metų pirmajame ketvirtyje, lyginant su tuo pačiu laiku pernai, augo sparčiausiai – augimas buvo 5,7 proc.“, – sakė jis.

Vyriausybės vadovo teigimu, šių metų kovo mėnesį, lyginant su praėjusių metų kovu, sparčiausiai augo vaisių kaina – augimas siekė 5,1 proc.

Daržovės per tą laiką pabrango 9,7 proc. O jei lygintume su 2014 metais, anot premjero, kainos augimas siektų net 19,4 proc.

Surinkta informacija iš penkių didžiausių Lietuvoje prekybos tinklų rodo, kad Lietuvoje kainų augimas pastaruoju metu buvo tik kalbant apie vaisius ir daržoves.

„Įvertinant kaip keitėsi kainos kitų maisto produktų, pavyzdžiui, paukštienos, mėsos, žuvų, mes matome, kad kai kurių maisto produktų kainos sumažėjusios. Mes visuomenei turime pateikti aiškią informaciją, kokie įvyko kainų pokyčiai, o analizę gauname pastoviai, pasibaigus kiekvienam mėnesiui“, – dėstė premjeras.

Jis pridūrė, kad pagal šią informaciją Vyriausybė nematė grėsmių, ar, premjero žodžiais, kažkokių tai pavojų.

„Surinkta informacija iš penkių didžiausių Lietuvoje prekybos tinklų rodo, kad Lietuvoje kainų augimas pastaruoju metu buvo tik kalbant apie vaisius ir daržoves“, – pabrėžė jis.

Anksčiau premjeras pareiškė, kad kainas augina didžiųjų prekybos tinklų keliami antkainiai.

15min ketvirtadienį paskelbė Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto (LAEI) atliktas kainų analizes, iš kurių galima susidaryti nuomonę apie prekybininkų apetitus.

Pasiūlė kreiptis į Lietuvos banką

Dar vėliau premjeras dėl prekybos centruose didėjant kai kurių produktų kainoms, premjeras Algirdas Butkevičius pasiūlė kreiptis į Lietuvos banką, kuris atsakingas už kainų stabilumą. Centrinio banko valdybos narys Raimundas Kuodis sako, kad atskirų prekių kainų bankas nereguliuoja – jis rūpinasi, kad infliacija nebūtų pernelyg didelė.

„Pirmiausiai jūs turėtumėte užduoti klausimą Lietuvos banko vadovybei. Lietuvos bankas, pagal Lietuvos banko įstatymą yra atsakingas už kainų stabilumą ir mano, kaip ministro pirmininko, pareiga, yra informuoti visuomenę, kokie yra pokyčiai mažmeninėje prekyboje“, – žurnalistams ketvirtadienį Seime sakė A.Butkevičius.

Centrinio banko atstovai sako, kad bankas neturi kontroliuoti atskirų produktų kainų.

Vienas pagrindinių Lietuvos banko tikslų yra palaikyti kainų stabilumą. Tačiau centrinio banko atstovai sako, kad bankas neturi kontroliuoti atskirų produktų kainų.

„Centriniai bankai kovoja su infliacija, o ne su atskirų kainų didėjimu. Infliacija yra bendrojo kainų lygio nuolatinis didėjimas, tai centriniai bankai makro lygmenyje bando padaryti viską, kad kainų didėjimas nebūtų šuoliuojantis, dviženklis ir taip toliau. Premjeras šiuo atveju kalba apie atskirų, apie garsųjį kalafiorą, apie dar kažką, kainų didėjimą, kas yra santykinis prekių kainų didėjimas. Kalafiorai brangsta, bet tuo metu koks nors benzinas pinga ar pienas nebrangsta“, – BNS sakė R.Kuodis.

Jis atkreipė dėmesį, kad Lietuvos bankas teisiškai neturi priemonių kovoti su atskirų prekių kainų augimu.

„Centriniai bankai nėra teisiškai įgalioti kovoti su atskirų prekių kainų didėjimu. Kovoje pasitelkiamos daugiau makroekonominės priemonės, kaip lūkesčių formavimas, kaip makroprudencinė politika. (...) Centrinis bankas šiame kalafiorų kare nedalyvauja ir nedalyvaus“, – sakė banko atstovas.

Pasak premjero, pernai ir šiemet augo atlyginimai, o kartu – ir prekybos centrų apyvarta.

„Apyvarta mažmeninės prekybos per šių metų pirmą ketvirtį, lyginant su praeitų metų tuo pačiu laikotarpiu, išaugo 10,6 proc. Tokio stipraus augimo mes jau ilgą laikotarpį nesame matę. Bet tai irgi įtakojo minimalios mėnesinės algos augimas, tai įtakoja ir vidutinio darbo užmokesčio augimas praeitais metais, kuris augo 5,5 proc.“, – sakė premjeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius