Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Už dujinį ginklą – laisvės atėmimas

Netrukus Lietuvoje nebebus galima laisvai, tik turint pinigų ir pasą, nusipirkti dujinių ginklų. Vakar įstatymo pakeitimai buvo svarstomi Vyriausybėje. Galėdami be leidimo įsigyti tokį ginklą nusikaltėliai jį perdirbdavo į kovinį. Be to, šia įstatymo niša naudojosi kontrabandininkai.

Pernai Alytaus rajone buvo vykdoma plataus masto operacija. Dirbo Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB), Alytaus ir Generalinės prokuratūros pareigūnai. Sulaikytas organizuotos kontrabandininkų gaujos lyderis Remigijus Laniauskas ir dar keletas žmonių. Pareigūnai aptiko ir slėptuvę, kurioje rastas didelis kiekis narkotinių medžiagų, šaudmenų, pistoletų, kulkosvaidžių. Pažymėtina, kad per kratą aptikta nemaža išgabenti paruošta dujinių pistoletų IŽ partija. Visi jie buvo perdirbti į kovinius, pritaisyti ir duslintuvai. Viską buvo ketinama išvežti į Didžiąją Britaniją. Šios šalies policija savo teritorijoje taip pat sulaikė keletą gaujos narių, atlikusi kratas rado iš Lietuvos atgabentų ginklų.

Pelningas verslas baigsis

Didžiojoje Britanijoje dujiniais ginklais prekiauti uždrausta labai seniai. Tuo naudojosi kontrabandininkai. Dujinį pistoletą perdirbti į kovinį nėra sunku. Lietuvoje jis kainuoja apie 500 litų. Tuo metu išgabento perdirbto ginklo kaina jau siekia tūkstančius. LKPB vadovas Algirdas Matonis LŽ sakė, kad populiariausi IŽ markės pistoletai. Jie nebrangūs, lengvai perdirbami ir gana patikimi. Todėl LKPB jau prieš porą metų inicijavo įstatymo pakeitimą, draudžiantį į Lietuvą įvežti IŽ markės dujinius pistoletus.

Pareigūnai aptiko ir slėptuvę, kurioje rastas didelis kiekis narkotinių medžiagų, šaudmenų, pistoletų, kulkosvaidžių.

Šiuo metu ES dar yra nemažai šalių, kur dujiniam ginklui įsigyti leidimo nereikia. Apie tokią nusikaltėliams palankią padėtį pirmieji prabilo britai. Neseniai Europos Tarybos (ET) priimtoje direktyvoje dėl ginklų įsigijimo ir laikymo reikalaujama, kad visose ES šalyse dujiniai ginklai būtų parduodami tik gavus specialų policijos leidimą. Jau parengtas įstatymo projektas, kurį vakar turėjo svarstyti Vyriausybė. Vėliau jis bus perduotas Seimui. Vykdyti ET direktyvas būtina, tad svarstoma gali būti tik tai, kaip ET reikalavimus perkelti į nacionalinę teisę.

Griežta atsakomybė

Policijos departamento Licencijavimo skyriaus viršininko pavaduotojas Audrius Čiupala LŽ sakė, kad šia ET direktyva dujiniai ginklai prilyginami koviniams. Tad ir atsakomybė už jų laikymą bus tokia pat – pirmą kartą be leidimo sučiuptas asmuo gali būti nubaustas areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų. Turėdamas daugiau kaip tris be leidimo laikomus ginklus jau gali užsidirbti laisvės atėmimą nuo ketverių iki aštuonerių metų.

Vis dėlto leidimo išdavimo tvarka veikiausiai bus paprastesnė negu koviniams ginklams. Panorusį gauti leidimą asmenį patikrina policija. Į patį leidimą ginklo duomenys neįrašomi. Pranešti apie nupirktą ginklą privalės pačios ginklų parduotuvės, tada duomenys bus įrašomi į policijos duomenų bazę.

Kontrabandos atvejų turėtų sumažėti, nes vežti perdirbtus ginklus paprasčiausiai neapsimokės finansiškai.

Lengvai nenusipirksi

Įstatymo pakeitimo projekte numatyta, kad naujoji tvarka įsigalės nuo šių metų gruodžio 28 dienos. Tačiau A.Čiupala mano, kad terminas veikiausiai bus atidėtas. „Manau, Seimas skirs tam tikrą pereinamąjį laikotarpį, per kurį dabar dujinius ginklus turintys gyventojai galės atvykti į policiją ir juos užregistruoti. Akivaizdu, kad to neįmanoma padaryti per vieną dieną“, – sakė pašnekovas.

Pareigūnai tikisi taip užgniaužti perdirbtų ginklų kontrabandą. Kontrabandos atvejų turėtų sumažėti, nes vežti perdirbtus ginklus paprasčiausiai neapsimokės finansiškai. Manoma, kad sumažės ir tokiais ginklais daromų nusikaltimų. „Pastaraisiais mėnesiais tokių Vilniaus apskrityje, atrodo, nepasitaikė. Šiaip nusikaltėlių, turinčių perdirbtus dujinius pistoletus, buvo nemažai“, – LŽ sakė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Antonis Mikulskis. Be to, į policijos akiratį patekę asmenys dujinio ginklo legaliai nebegalės įsigyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius