Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertai tikina, kad Dariaus Šalugos byloje ekspertizė baigiasi

Lietuvos teismo ekspertizės centras jau daugiau nei metus atlieka fonoskopinę ekspertizę Vilniaus miesto savivaldybės administracijos departamento direktoriaus Dariaus Šalugos baudžiamojoje byloje.
Darius Šaluga
Darius Šaluga / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

LTEC atstovai trečiadienį atsisakė BNS nurodyti, dėl kokių priežasčių užtruko ekspertizė ir pasiūlė kreiptis į bylos tyrėjus, nes jie yra „bylos šeimininkai“. LTEC teigia suteikiantis tyrėjams visą informaciją apie ekspertizės trukmę.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) trečiadienį išreiškė susirūpinimą, kad kai kurios bylos, kuriose ji pati atliko ikiteisminį tyrimą, teismuose nagrinėjamos per ilgai.

Prie tokios išvados, pasak STT, buvo prieita atlikus baudžiamųjų bylų proceso teismuose analizę. Apie ta buvo informuota Teisėjų taryba ir jos paprašyta ieškoti problemos sprendimo būdų.

„Dėl per ilgo baudžiamųjų bylų nagrinėjimo teismuose visuomenėje jaučiamas didelis nepasitenkinimas: tokiu atveju nepasiekiamas baudžiamojo proceso tikslas – ginant žmogaus teises bei laisves, visuomenės ir valstybės interesus, greitai, išsamiai atskleisti nusikalstamas veikas ir tinkamai pritaikyti įstatymą, kad nusikalstamą veiką padaręs asmuo būtų teisingai nubaustas“, – teigiama pranešime.

Be to, pažymima, kad nepagrįstai ilgas baudžiamosios bylos nagrinėjimas teisme taip pat gali lemti baudžiamosios bylos nutraukimą dėl senaties termino suėjimo, o buvę kaltinami asmenys turi teisę pareikšti ieškinius Lietuvos valstybei.

STT kaip pavyzdį pateikė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos departamento direktorius D.Šalugos atvejį. Pasak pranešimo, byla Vilniaus miesto 1-ajam apylinkės teismui buvo perduota dar 2007 metų gruodžio 12 dieną, tačiau dar nėra šiame teisme baigta nagrinėti. Šiuo atveju apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senatis sueis 2012 metų liepos mėnesį.

BNS žiniomis, ekspertai šios bylos tyrėjus informavo, kad ekspertizę baigs iki spalio 30 dienos, todėl manoma, kad byla dar lapkričio mėnesį grįš į teismą.

Fonoskopinės ekspertizės išvadomis tikriausiai bus baigtas įrodymų tyrimas ir byla artės pabaigos link.

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas, nagrinėjantis tarpininko kyšininkavimu kaltinamo buvusio Vilniaus savivaldybės pareigūno D.Šalugos baudžiamąją bylą, pernai rugsėjo 9 dieną nusprendė patenkinti kaltinamojo gynėjo prašymą ir skirti garso bei vaizdo įrašų fonoskopinę ekspertizę.

Ekspertai turi atsakyti, ar garso ir vaizdo įrašai yra vientisi, nėra sumontuoti, ar juose nėra trynimo požymių ir ar juose įrašytas kaltinamojo balsas, pranešė teismas. Advokato teigimu, jam ir jo ginamajam kilo pagrįstų abejonių dėl įrašų tikrumo ir autentiškumo, todėl būtina atlikti fonoskopinę ekspertizę. Anksčiau kaltinamasis teigė negalįs prisiminti, ar visi įrašuose pasakyti žodžiai yra jo, taip pat jis nebuvo tikras, ar visuose įrašuose yra jo balsas. Ikiteisminio tyrimo metu tokia ekspertizė nebuvo atlikta.

Teismas, skirdamas šią ekspertizę pabrėžė, kad kaltinimai D.Šalugai grindžiami slapta darytais garso ir vaizdo įrašais, todėl šie įrodymai turi būti ištirti ekspertų. Šioje baudžiamojoje byloje yra 10 garso ir vaizdo įrašų.

Prokuratūra kaltina tuometinį Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir bendrųjų reikalų departamento direktorių D.Šalugą reikalavus 100 tūkst. litų iš verslininko Mariaus Benečio.

Prokuroro teigimu, 2007 metų žiemą ir pavasarį susitikęs, kalbėdamas telefonu su M.Benečiu D.Šaluga esą įtikinėjo verslininką, kad gali paveikti savivaldybės tarnautojus dėl jam reikiamo sprendimo.

Bylos duomenimis, 2007 metų vasarį D.Šaluga sostinės savivaldybės pastate esą nurodė M.Benečiui, kad paveikė savivaldybės tarnautoją Astą Tiškevičienę ir kitus neįvardytus tarnautojus, savivaldybės tarybos narius, jog būtų priimtas verslininkui palankus sprendimas. 2007 metų vasarą A.Tiškevičienė išdavė M.Benečiui reikalingas sąlygas detaliajam planui rengti. Bylos duomenimis, dalis kyšio – 50 tūkst. litų – D.Šalugai perduota prieš tai, likusieji 50 tūkst. litų – po to. 2007 metų liepos 24 dieną D.Šaluga buvo sulaikytas STT pareigūnų.

Jo automobilyje rasta 50 tūkst. litų. Pats kaltinamasis yra pateikęs savo versiją – esą M.Benetis buvo pažadėjęs 100 tūkst. litų paaukoti Rusų sąjungai.

Ikiteisminio tyrimo metu D.Šaluga apskritai parodymų nedavė, o teisme suabejojo pokalbių įrašų autentiškumu.

Jo baudžiamoji byla Vilniaus miesto 1-jame apylinkės teisme nagrinėjama nuo 2008 metų pradžios. Ją nagrinėja trečias teisėjas, kiti du pasitraukė dėl nusišalinimo ir perėjimo dirbti į kitą teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius