Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 17 /12:46

Garliavoje Laimutei Stankūnaitei perduota mergaitė

Ketvirtadienio rytą, apie 6 val., į Klonio gatvę atvyko gausios policijos pajėgos. Pareigūnai užblokavo priėjimą prie Kedžių namų, – antrą kartą bandyta Laimutei Stankūnaitei perduoti jos dukrą. Šįkart mergaitę perduoti pavyko.
Policininkai palieka Klonio gatvę
Garliavoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prie Kedžių namų atvyko apie 200 pareigūnų. Pranešama, kad vaikas sėdi apsikabinęs globėją, Drąsiaus Kedžio seserį Neringą Venckienę, viduje esantys pareigūnai liepė sėstis Vytautui ir Laimutei Kedžiams. Netrukus jie, taip pat Audronė Skučienė, išvesti lauk, kad netrukdytų vykdyti teismo sprendimo.

15min.lt, primena, kad pirmasis bandymas perduoti mergaitę motinai kovo 23 d. baigėsi fiasko. Kedžių namuose įvyko susistumdymas, po kurio psichologiškai ir fiziškai nukentėjo vaikas.

Papildyta 07.11 val. Prie Kedžių namų gyvą tunelį yra sudarę policijos pareigūnai, privažiavo autobusiukas, į kurį galimai bus vedama mergaitė.

Papildyta 07.15 val.: Nuolat skamba įrašas, prašantis žmonių laikytis ramybės, leisti antstolei Sonatai Vaicekauskienei vykdyti teismo sprendimą. Perspėjama, kad už trukdymą vykdyti teismo sprendimą gresia atsakomybė.

Papildyta 07.18 val. Pareigūnai namo viduje buvusias vaizdo kameras, per kurias transliuota tiesioginė transliacija iš Kedžių namų, nusuko, todėl matyti dabar to, kas vyksta viduje, neįmanoma. Patekti į įvykio vietą niekam neleidžiama. Stebėti viską galima tik maždaug iš už šimto metrų.

Iš prie namo privažiavusio balto autobuso išlipo ir į Kedžių namus įėjo Laimutė Stankūnaitė.

Papildyta 07.22 val. Į autobusiuką įsodinta mergaitė ir dideliu greičiu išvežta. N.Venckienė iš karto po įvykio TV3 televizijai, kuri tiesiogiai transliavo mergaitės perdavimą, sakė: „Rankas užlaužė, kokia ten prievarta – be žodžių“.

Papildyta 07.26 val. Žmonės prie Kedžių namų raginami elgtis ramiai, sakoma, kad gali būti panaudotos guminės kulkos, tarnybiniai šunys. Namas ir toliau laikomas apsuptas.

Papildyta 07.40 val. Prieš pradėdama vykdyti teismo sprendimą, policija išplatino pranešimą: „Vykdant antstolio patvarkymą, policija kartu su kitomis suinteresuotomis institucijomis dalyvauja Kėdainių rajono apylinkės teismo 2011 m. gruodžio 16 d. sprendimo dėl įpareigojimo globėjai perduoti vaiką jos motinai vykdyme. Procesui vadovauja ir tarpinstitucinį veikimą koordinuoja antstolis. Policijos pareigūnai pasitelkti viešajai tvarkai palaikyti ir kliūtims pašalinti, perduodant vaiką motinai.

Policija kreipiasi į žmones ir primena, kad įstatymais pagrįsti policijos pareigūnų reikalavimai yra privalomi visiems fiziniams ir juridiniams asmenims. Įstatymai suteikia policijos pareigūnams teisę reikalauti, kad tiesiogiai jiems nepavaldūs asmenys vykdytų jų teisėtus nurodymus, o reikalavimų nevykdymo ar pasipriešinimo atveju panaudoti prievartą.

Atkreipiame dėmesį, kad už teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų nevykdymą asmenys atsako įstatymų nustatyta tvarka, jiems gresia administracinė ar baudžiamoji atsakomybė.

Policija tiki, kad visuomenė žino savo teises bei pareigas, supranta savo galimo elgesio pasekmes ir viliasi, kad piliečių sąmoningumas ir supratingumas leis išvengti incidentų“.

Papildyta 07.50 val. Viktoras Narvilas, kuris po pirmojo bandymo perduoti mergaitę L.Stankūnaitei internete išplatino vaizdo įrašą, kas vyko Kedžių namuose, pasakojo, kad išdaužyti namų langai, išpjautos durys. Ar tai tiesa, nežinoma, nes žurnalistai iki šiol neprileidžiami prie namų.

VIDEO: Iš Kedžių namų išnešama Laimutės Stankūnaitės dukra

Papildyta 07.57 val. Pareigūnai išeina iš namų. Žmonės skanduoja: „Gėda, gėda“.

Papildyta 08.00 val. Kaip praneša TV3, mergaitės perdavimo operacijos metu kambaryje buvo apie 10 žmonių, buvo ten ir du kunigai. Policija į namą pateko išpjovusi namo duris, į kambarį patekta išdaužus stiklines terasos duris.

Papildyta 08.11 val. TV3 bendravo su kunigu Jonu Varkala, kuris operacijos metu buvo kambaryje. Jis pasakojo, kad pirmąsias duris policija išpjovė benzininiu diskiniu pjūklu, tačiau antrųjų išstumti nepavyko, kadangi šios buvo užremtos. Tuomet nuspręsta į kambarį patekti per terasą – iš pradžių bandyta išlaužti plastikinius stiklus, tačiau galiausiai jie buvo išdaužti ir pareigūnai pateko į kambarį. Kunigas pasakojo, kad kambaryje užsiblokavusiems žmonėms buvo baisu - jie matė lekiančias žiežirbas, pjaunamų durų garsą.

„Vaikas klykė, drebėjo... Negalėjo ištarti žodžio... – pasakojo kunigas. – Paėmė už pažastų ir išvedė. Brutaliai ir niekingai vaikas išplėštas ir išvežtas.“

Jis sakė matęs sumuštų žmonių. J.Varkala pasakojo, kad pareigūnai jį nešte išnešė iš kambario. 

Papildyta 08.15 val. Viduje operacijos metu buvo ir kunigas Mindaugas Martinaitis. Kunigas pasakojo, kad visi buvo išprašyti iš kambario, mergaitę perduodant viduje buvo N.Venckienė, antstolė, apie 10 pareigūnų. Jis tvirtino, kad mergaitę į autobusiuką ant rankų išvedė L.Stankūnaitė, mergaitė priešinosi ir rėkė.

M.Martinaitis pasakojo, kad į namą įėję pareigūnai nusuko filmavimo kameras, tad užfiksuoti to, kas vyko viduje, nepavyko.

Papildyta 08.27 val. Policijos departamentas išplatino pranešimą spaudai, kuriame pranešama, kad mergaitė perduota motinai, kaip ir numato įstatymai, išieškojimo procesui vadovavo ir tarpinstitucinį veikimą koordinavo antstolis. Policijos pareigūnai buvo pasitelkti viešajai tvarkai palaikyti ir kliūtims pašalinti, perduodant vaiką motinai.

„Pagal turimą pirminę informaciją, policijos pareigūnai elgėsi teisėtai, veikė pagal galiojančius įstatymus ir atliko tik tuos veiksmus, kuriuos yra nustatęs įstatymo leidėjas. Prievarta šalinant kliūtis buvo naudojama proporcingai, prieš tai įspėjus, kad yra vykdomas teismo sprendimas, ir nurodžius vykdyti teisėtus policijos pareigūnų reikalavimus. Vadovaujantis teisės aktais, asmenys, kurie aktyviais veiksmais nevykdė teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų, įvykio vietoje buvo sulaikyti. Pirminiais policijos duomenimis, sulaikyti 36 asmenys ir pristatyti į policijos įstaigą.

Mergaitės atžvilgiu policijos pareigūnai prievartinių veiksmų neatliko. Po perdavimo mergaitė jaučiasi ramiai.

Įvykdžius teismo sprendimą ir perdavus mergaitę motinai, policijos pareigūnai toliau vykdo šių asmenų apsaugą, bendradarbiauja su suinteresuotomis institucijomis ir jų pareigūnais, vykdant tolimesnę mergaitės socializaciją. Taip pat informuojame, kad įgaliotam vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistui bus suteikta galimybė susipažinti su vaiko gyvenamąja vieta ir sąlygomis“.

Vėliau informacija buvo patikslinta – sulaikyti 39 žmonės. 

Papildyta 09.39 val. A.Skučienė ir L.Kedienė verkdamos grįžo namo. 

Tuo metu pranešama, kad prie Kedžių namų galimai vyksta provokacijos. 

VIDEO: Liudininko pasakojimas kaip buvo perduota dukra Laimutei Stankūnaitei

Papildyta 12.46 val. Internete pasirodė naujas vaizdo įrašas iš to, kas vyko namo viduje prieš paimant mergaitę.

Kitame vaizdo įraše girdėti ir tai, kas vyksta kambaryje, kai vaizdo nebesimato.

 

VIDEO: Garsai Klonio namo viduje, 2012 05 17

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius