-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išaiškintas tarptautinis dyzelino kontrabandos tinklas, neteisėtai uždirbęs daugiau nei 160 milijonų litų

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) atskleidė tarptautiniu mastu veikusią iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos piliečių suburtą 11 asmenų organizuotą grupę, kuri iš neteisėtos prekybos naftos produktais nusikalstamu būdu įgijo ir legalizavo daugiau nei 160 mln. litų, o neteisėtai veiklai nuslėpti naudojo 47 bendroves, registruotas Lietuvoje, Latvijoje, Lenkijoje, Estijoje, Čekijoje, Vengrijoje, Slovakijoje ir Kipre.
Dyzelinas
Nelegali degalinė / 123RF.com iliustr.

FNTT, bendradarbiaudama su Valstybine mokesčių inspekcija ir Muitinės kriminaline tarnyba, atskleidė, kad tarptautinės organizuotos grupės nariai didelius kiekius dyzelino perdirbdavo į tepalinę alyvą, kuri pagal savo savybes atitinka dyzelinui. Šios grupės nariai, naudodamiesi skirtingais valstybių teisės aktų reguliavimais, pagal kuriuos tepalinė alyva Lietuvoje nėra akcizinė prekė, perdirbtą dyzeliną atgabendavo į Lietuvą ir realizuodavo ją įvairių valstybių juodojoje rinkoje. Išaiškinta, kad sukurtai naftos produktų prekybai nuslėpti buvo naudojami suklastoti 47 bendrovių dokumentai, kuriuose buvo fiktyviai įrašomi duomenys apie parduotą tepalinę alyvą, dyzeliną. Užfiksuota, kad tokie produktai buvo parduodami be jokių dokumentų.

„Ši operacija yra stambi pergalė kovoje su šešėliniu verslu Lietuvoje. Labai svarbu, kad ji pasiekta glaudžiai bendradarbiaujant įvairioms Lietuvos ir užsienio teisėsaugos institucijoms,“ – teigia vidaus reikalų ministras D. A. Barakauskas.

FNTT tyrėjai, glaudžiai bendradarbiaudami su kolegomis iš Lenkijos ir Latvijos, nustatė, kad atsiskaitymai už „juodojoje“ rinkoje parduotą tepalinę alyvą vykdavo grynaisiais pinigais. Su pastaraisiais buvo atliekamos fiktyvios piniginės operacijos, kad neva vyksta atsiskaitymas už prekybą naftos produktais, tačiau iš tiesų būdavo nuslepiamas visas gautas pelnas ir vengiama mokėti mokesčius. Pavyzdžiui, viena iš nusikalstamame tinkle naudotų Lietuvos bendrovių, kurios apyvarta iš  prekybos naftos produktais siekė keletą šimtų milijonų litų, savo darbuotojams mokėdavo vidutinį atlyginimą apie 700 litų, direktoriaus oficialios pajamos per metus siekė apie 25 tūkst. Lt neatskaičius mokesčių. Beveik 200 mln. litų pardavimų turinti įmonė per metus tesumokėdavo iki 100 tūkst. Lt mokesčių valstybei.

Tarptautinės operacijos metu FNTT tyrėjai Lietuvoje atliko kratas, kurių metu organizuotos grupės narių namuose rasta ir paimta apie 5 mln. Lt grynųjų pinigų.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius