Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip dėl tragiškos avarijos kalėjęs pareigūnas S.Šostakas atsidūrė ir mirė savo namuose?

Pusšimtis Lietuvos nuteistųjų turi teisę kartą per savaitę palikti kalėjimą ir grįžti į savo namus. Tarp tokių buvo ir tragišką avariją sukėlęs Sigitas Šostakas, kuris savaitgalį buvo rastas negyvas. Kas nulemia, kad kai kurie nuteistieji per bausmės vykdymo laiką gali sugrįžti į namus?
Sigitas Šostakas
Sigitas Šostakas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Buvęs policininkas S.Šostakas prieš ketverius metus sukėlė avariją, per kurią žuvo trys Kauno medikai. Buvo nustatyta, kad pareigūnas vairavo neblaivus. 

Už tai jis buvo nuteistas aštuonerių metų laisvės atėmimo bausme ir aukų artimiesiems turėjo sumokėti apie 145 tūkst. eurų kompensaciją.

2012 metų lapkritį jis buvo įkalintas Pravieniškių pataisos namuose-atviroje kolonijoje, kurioje dauguma nuteistųjų sėdi už sukeltas avarijas.

Praėjusį šeštadienį, lapkričio 28-ąją, jis buvo rastas negyvas savo namuose Elektrėnuose.

Šaltinių teigimu, smurto žymių nerasta ir tikėtina, kad vyras mirė dėl sveikatos problemų.

Kaip laisvės atėmimo bausme nuteistas žmogus atsidūrė savo namuose? 

Pravieniškių atviros kolonijos vadovas Virginijus Ceslevičius paaiškino, kad tokią galimybę suteikia Lietuvos teisės aktai.

Paleidžiami ir darbo dienomis

Į namus gali keliauti tik tie nuteistieji, kurie atlieka bausmę atvirojoje kolonijoje, o Lietuvoje yra tik viena tokio tipo įstaiga – Pravieniškėse. 

„Čia nuteistieji būna prižiūrimi, bet laikomi be apsaugos. Jie gali visą dieną laisvai vaikščioti po teritoriją, išeiti į Pravieniškės 2 miestelį“, – aiškino V.Ceslevičius. 

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Virginijus Ceslevičius
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Virginijus Ceslevičius

Pravieniškių atvirosios kolonijos nuteistieji yra gydomi Rumšiškių pirminės sveikatos priežiūros centre, tačiau gali keliauti pas visos Lietuvos specialistus, jeigu to reikalauja sveikatos būklė. 

Be to, maistą ar produktus jie perkasi patys, nes įstaigoje nėra maitinami. 

Šie kaliniai gali turėti pinigų ir vertingų daiktų, priešingai nei pataisos namuose.

„Tokia teisė numatyta Bausmių vykdymo kodekse“, – aiškino Pravieniškių atviros kolonijos vadovas.

Nuteistieji, kurie neturi nusižengimų, turi teisę kartą per savaitę 48 valandoms sugrįžti į namus.

„Nuteistieji gali išvykti ir darbo dienomis, nebūtinai savaitgalį. Tik visi jie dirba valstybės įmonėje, todėl išvykimą turi derinti su darbo grafiku“, – sakė V.Ceslevičius.

Jeigu kaliniui suteikiama teisė grįžti į namus, tai apie kelionę yra informuojami vietos policijos pareigūnai. S.Šostako atveju, pranešimą gavo Elektrėnų policininkai.

S.Šostakui priekaištų neturėjo

Iki šių metų lapkričio Pravieniškių atvirosios kolonijos nuteistieji 992 kartus vyko į namus. Tokia teise pasinaudojo 48 iš 69 kalinčių žmonių.

Iki šių metų lapkričio Pravieniškių atvirosios kolonijos nuteistieji 992 kartus vyko į namus.

Pernai tokių išvykų buvo 1751, o šia galimybe pasinaudojo lygiai toks pats skaičius nuteistųjų kaip ir šiemet – 48 žmonės.

„Yra maždaug 35 nuteistieji, kurie nuolat gali naudotis šia teise, nes neturi nuobaudų“, – sakė atvirosios kolonijos vadovas. 

Tarp tokių buvo ir S.Šostakas. Per trejus metus jis buvo 6 kartus skatintas už gerą elgesį, neturėjo nė vieno nusižengimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius