-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karas be pabaigos: akylos kameros prieš vaikus, kontrabandininkų greitį ir savadarbį transportą

Pasienyje su Kaliningrado sritimi įrengta sienos kontrolės sistema gerokai palengvino Lietuvos pareigūnų dalią. Viešvilės užkardos pasieniečiai pernai sulaikė 200 kartų mažiau kontrabandinių cigarečių nei prieš penketą metų ir tik vieną gabentoją. Tačiau pareigūnai dar negali atsipūsti, mat vaikus ir įmantrias transporto priemones pasitelkiantys pažeidėjai sugeba dingti vos per kelias minutes.
Pagėgių rinktinės Viešvilės užkarda
Pagėgių rinktinės Viešvilės užkarda / Eglės Digrytės nuotr.

Stebuklingos kameros

Dar visai neseniai vietos mokytojai pasakodavo, jog kartais mokiniai, sulaukę skambučio, tiesiog vidury pamokos atsistodavo ir išeidavo. Spjovę į knygas jie traukdavo dirbti – „šucheriauti“. Taip žargonu vadinama sargyba. Paaugliai budėdavo pakelėse Viešvilės (Jurbarko rajonas) apylinkėse – laukdavo pravažiuojančių pasieniečių ir kontrabandininkams iš šių gautais mobiliaisiais pranešdavo, kur link suka pareigūnų automobiliai. Po reido pravažiuodavo mašina, surinkdavo jaunuolius ir grąžindavo į namus.

Šiuos vaikus nusikaltėliai tik pradžioje atsiveždavo iš Viešvilės. Vėliau geografija išsiplėtė iki aplinkinių Jurbarko rajono gyvenviečių, net kitų rajonų – Tauragės, Šilalės, Šilutės. „Būdavo, pamatai nepažįstamų vaikų ir supranti, kad šiandien kažkas bus“, – „15min“ pasakojo Viešvilės (Jurbarko r.) seniūnas Valentinas Kucinas.

Prieš porą metų tokių atvejų pradėjo mažėti. Kaip tik tuo metu palei Nemuną netoli Viešvilės, kaip ir kitų užkardų ruožuose, buvo įrengta dešimt stebėjimo kamerų su termovizoriais, nuolat nukreiptų į upę ir gretimą teritoriją. Pasieniečiai bet kuriuo metu lyg ant delno mato visą sienos liniją ir prieigas, o pastebėję įtartiną judėjimą siunčia arčiausiai esančius patrulius. Pedagogų žodžius patvirtina Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) statistika – kontrabandos beveik nebeliko.

„Iki 2010 metų čia buvo skylė, didžiausia Pagėgių rinktinėje, – pripažino Viešvilės užkardos vadas Bronislovas Burzdžius. – Įrengus stebėjimo sistemą jau pirmaisiais metais kaip su kirviu nukirto. Per metus buvo du bandymai gabenti kontrabandą, abu kartus žmonės sulaikyti. Bardinuose (Pagėgių rinktinės Bardinų užkardoje – aut. past.) buvo panašus efektas, deja, ilgainiui pažeidėjai prisitaiko prie sąlygų.“

Viešvilės užkardos pareigūnai 2007 metais sulaikė rekordiškai daug – per 600 tūkst. – kontrabandinių cigarečių pakelių. Vėliau jų skaičius ėmė kristi: 2008 metais sulaikyta mažiau nei 350 tūkst., 2009-aisiais – mažiau nei 300 tūkst. Kai buvo įrengta minėta sistema, sulaikyta 59 tūkst., o pernai – tik 3 tūkst. pakelių.

Sulaikytųjų su kontrabandinėmis cigaretėmis taip pat labai sumažėjo: nuo 28 asmenų 2008-aisiais iki 19 užpernai ir vos vieno pernai. Padėjo ir tai, kad nemažai kontrabandos organizatorių buvo „nusodinti ir pasodinti“, sumažėjo nelegaliam verslui įsukti reikalingų pinigų.

2007 metais pareigūnams įkliuvo 32 nepilnamečiai, 2008 metais – 27, vėliau porą metų – po 10, pernai – du. B.Burzdžiaus manymu, tai yra ilgo ir kruopštaus darbo rezultatas – pareigūnai eina į mokyklas, kviečiasi vaikus pas save ir pasakoja, kokios laukia pasekmės susidėjus su kontrabandininkais.

Didžioji dalis nusikaltėlių pagalbininkų – vyresniųjų klasių moksleiviai ar ką tik sulaukusieji pilnametystės. Pastarieji jau turi ir vairuotojo pažymėjimus, todėl ne vien tyko pasieniečių, bet ir padeda gabenti cigaretes. „Kaip išprotėję lekia mašinomis – pabandykite 180 km/h greičiu pavažiuoti žvyrkeliu“, – siūlo pašnekovas.

Uždarbis – 3–4 Lt už pakelį

Jei paaugliams nėra 16-os, jų tėvams skiriama administracinė bauda už nepriežiūrą, jie kviečiami pasiimti savo atžalas. Bet kartais pareigūnams nepavyksta nieko prisikviesti, mat tėvai yra asocialūs ar išvykę į užsienį.

Tuomet tenka ieškoti brolių ar dėdžių. Dažno tėvai neturi darbo, taigi, vaikas tampa pagrindiniu ar net vieninteliu pajamų šaltiniu. Atlygis „šucheriui“ už budėjimą – iki 100 Lt, panašiai ar kiek daugiau „kainuoja“ nuo vandens iki mašinos nunešta dėžė su cigaretėmis.

Organizatoriai gali sau leisti tokias išlaidas, mat cigarečių pakelis Kaliningrado srityje bet kuriame kioske kainuoja iki 2,4–2,5 Lt. Lietuvoje jo kaina pakyla iki 5,5–6,5 Lt. Tiesa, pelną dalijasi keli žmonės.

B.Burzdžiaus tvirtinimu, pastaraisiais metais vis sunkiau rasti cigarečių su rusiškomis banderolėmis, nors anksčiau jos pasiekdavo net Latviją, tuo metu kontrabandos iš Baltarusijos gabenama vis daugiau.

Kontrabandai tinka, atrodo, bet kurios prekės – nuo vištų kulšelių iki alkoholio, tačiau dėl paklausos, palyginti nesudėtingo pergabenimo ir uždarbio dominuoja cigaretės. Rūkalų kontrabanda užsiima absoliuti dauguma pažeidėjų, įkliūnančių Viešvilės užkardos pareigūnams.

Dingsta akimirksniu

Viešvilės užkardos teritorijoje valstybės siena eina Nemunu, todėl Lietuvą cigaretės pasiekia valtimis. Anksčiau buvo paplitęs būdas prie plaukiko pririšti į celofaną supakuotų dėžių virtinę arba jam uždėti savotiškas petnešas: vieną tokiu pat būdu supakuotų cigarečių pakelių juostą pritvirtinti prie nugaros, dvi – prie krūtinės.

Atplaukusieji (dažniausiai rusai, o ne ten nuvažiavę lietuviai), paprastai net neišlipa į krantą – palieka krovinį ir suka atgal. Krante plaukikų ar valtininkų laukia bendrininkai su automobiliais. Labiausiai mėgstami „Subaru Legacy“ ar „Subaru Outback“. Svarbu ne pagaminimo metai, o variklio darbinis tūris. Nudėvėta „Legacy“ su 2 l varikliu, anot B.Burzdžiaus, kainuoja kone kapeikas, o tokio paties amžiaus ir būklės galingesnė – dukart brangiau.

Iš mašinų būna išluptos galinės, kartais – ir priekinė keleivių sėdynės, bagažinės dugnas. Į laisvą erdvę sukišami rūkalai. Kartą pareigūnai sulaikė taip prigrūstą automobilį, kad išėmę dėžes cigarečių pakeliams suskaičiuoti jų atgal nebesutalpino. Krovinys nedelsiant sudedamas į mašiną, o ši akimirksniu dingsta iš nusikaltimo vietos.

Visiškai eliminuoti plukdomą kontrabandą sunku net padedant akylai technikai: „Jokia sistema nuo to visiškai neapsaugos. Ji padeda, bet neužkardo. Nuo akimirkos, kai operatorius pamato pažeidėjus, iki susikrovimo į mašiną praeina nuo trijų su puse iki penkių minučių. O jei jie yra už 20 kilometrų?“

Kol nebuvo įrengta stebėjimo sistema, leidžianti stebėti vandenį ir krantą net naktimis, cigaretės buvo plukdomos naktimis. Dabar kontrabandininkai vertina ne paros laiką, o matomumo sąlygas – kameros prasčiau „mato“ ne tamsoje, bet tvyrant rūkui. Dar vienas triukas – staigiai numesti paketą Panemunėje nuo tilto. Jei pareigūnai pražiūri, iš vandens jį išgriebia bendrininkas.

Kontrabandininkų gaudytojai

Viešvilės užkardoje dirba 42 žmonės. Sklandžiam ir saugiam darbui reikėtų 65-70 pareigūnų. „Tai juk valstybės sienos apsauga. Žmonėms tenka ir po vieną tarnybą vykdyti, o tai mažų mažiausiai nesaugu. Reikia patikrinti mašiną – o jei joje sėdi girtas asmuo ar su ginklu, peiliu? Žmonių norai ne visada būna taikūs“, – „15min“ kalbėjo Viešvilės užkardos vadas B.Burzdžius.

Kartu su pareigūnais dirba trys tarnybiniai šunys. Keturkojai gegužę padėjo sustabdyti du vogtus BMW. Jų gaudynėse pasieniečių pagalbos paprašė policija. Užkarda turi septynis visureigius, keturratį, sniego roges, tris plaukiojimo priemones.

Tačiau kur kas įdomiau atrodo iš kontrabandininkų atimtų transporto priemonių parkas: kieme stovi keli „Subaru“ surūdijusiais šonais, peršautomis padangomis, be keleivių sėdynių. Toliau – senas rusiškas motociklas „Iž“, kuriam vietoj dviejų įprastų padangų uždėtos trys didesnės, greičiausiai traktoriaus. Šios dar sutvirtintos kieta medžiaga, kad įveiktų bekelę, purvą ar sniegą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius