-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiek narkomanų turi mirti perdozavę, kad Varėnoje neliktų heroino platinimo taškų?

Šalia jauno negyvėlio – panaudotas švirkštas. Tokį iškalbingą vaizdą per tris savaites Varėnoje pareigūnai matė du sykius. Vietos gyventojai tikisi, kad bent narkomanų žūtys privers policiją griežčiau reaguoti į mirtinų kvaišalų platinimą Dzūkijoje.
Čigonų tabore aptiktas jauno vyriškio lavonas
Čigonų tabore (nuotr.) jaunų žmonių lavonai aptinkami nuolat. O Varėnoje narkomanų žūtys nėra įprastas reiškinys. / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

2017-04-16 apie 7 val. 30 min. namuose, esančiuose Varėnoje, kambaryje ant lovos, rastas 20-mečio piliečio lavonas. Per apžiūrą ant jo kaktos srities matėsi nubrozdinimai, kitų sužalojimų nenustatyta. Šalia lovos (ant žemės) buvo rastas panaudotas medicininis vienkartinis švirkštas. Lavonas tyrimui išvežtas į Valstybinės teismo medicinos tarnybos Alytaus poskyrį.

Panašaus pobūdžio įrašas policininkų kronikose yra ir š.m. kovo 28 d., kai buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl Varėnoje gyvenusio 26 metų vaikino mirties priežasties nustatymo.

Po šių dviejų atvejų, kol dar nebuvo trečio, 15min nutarė atidžiau pažvelgti į narkotikų platinimo situaciją Varėnoje.

„Prekiaujama vos ne atvirai“

Pabendravus su vietiniais gyventojais, paaiškėjo, kad heroino platinimo „taškai“ maždaug 8 000 gyventojų turinčiame miestelyje yra du. Juos abu žino tiek paprasti žmonės, tiek policijos pareigūnai. „Po tų dviejų mirčių tie taškai liko veikti. Ir ten prekiaujama vos ne atvirai“, – tvirtino 15min šaltinis.

Heroino platinimo „taškai“ maždaug 8 000 gyventojų turinčioje Varėnoje yra du. Juos abu žino tiek paprasti žmonės, tiek policijos pareigūnai.

Žurnalistai taip pat išsiaiškino, kad neseniai Varėnoje buvo dar vienas atvejis, kai vienas heroiną vartojantis asmuo buvo perdozavęs kvaišalų arba prisivartojęs prastos kokybės narkotikų. Laimė, jis laiku pateko į medikų rankas, kurie sugebėjo vaikiną ištraukti iš mirties nagų.

„Šiais metais, įtariama, nuo perdozavimo mirė du (g. 1990 m. ir 1996 m.) vaikinai. Abiem atvejais šalia kūnų rasti švirkštai su neaiškios kilmės medžiagomis. Kokios tai medžiagos, paaiškės po ekspertizės. Vienas iš mirusių vaikinų (g. 1996 m.) buvo ne kartą gydomas ligoninėje, jis medikams aiškindavo, kad vartojo heroiną“, – naujienų portalą 15min informavo Alytaus apskrities policija.

Tyrimų dėl vagysčių daugėja

Vieša paslaptis, kad pinigų „dozėms“ nuo kvaišalų priklausomi asmenys paprastai gauna iš smulkių gatvės nusikaltimų.

Kiek per tris mėnesius buvo įvykdyta vagysčių ir plėšimų, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu?

„Per tris šių metų mėnesius Varėnos r. PK aptarnaujamoje teritorijoje dėl vagysčių pradėti 39 ikiteisminiai tyrimai, 2016 m. per 3 mėn. – 31. Ikiteisminių tyrimų dėl plėšimų skaičius nepakito, kaip ir pernai, taip ir šiemet per tris pirmus metų mėnesius pradėtas 1 tyrimas“, – informavo Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos grupė.

Dėl narkotikų plitimo Varėnoje užkardymo yra atsakingas ne vienas Alytaus apskrities VPK padalinys. Nuolatinę kontrolę ir stebėseną atlieka Alytaus apskrities VPK Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus, Kriminalinės policijos žvalgybos skyriaus, taip pat Varėnos rajono PK Veiklos ir Reagavimo skyrių pareigūnai.

Keli rezultatyvūs reidai – ne Varėnoje

Kokių veiksmų imasi Alytaus apskrities policija, siekdama užkardyti prekybą nelegaliomis psichotropinėmis medžiagomis Varėnos mieste?

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Policijos reidas, tarnybinis šuo
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Policijos reidas, tarnybinis šuo

„Nuolatinė stebėsena ir didelis bei atkaklus pareigūnų darbas, kuris ne visuomet matomas viešai, duoda gerų rezultatų ne tik narkotikų plitimo užkardyme, bet ir kitose nusikalstamų veikų srityse“, – raštu atsakė policijos atstovai.

Kiek per 2016 ir 2017 metus buvo pradėta ikiteisminių tyrimų dėl narkotikų platinimo Varėnoje ir rajone? Kokia jų baigtis?

Policijos duomenys tokie: šiais metais dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti (LR BK 259 str. 1 d.) pradėti 2 ikiteisminiai tyrimai, kurie artimiausiu metu keliaus į teismą.

Visai neseniai (balandžio 21 d.) Alytaus policija platino pranešimą, kad vietos kriminalistai naikina narkotikų prekybos „taškus“. Tačiau tai vyko balandžio 12–13 d., t.y. iki antrojo narkomano žūties, ir ne Varėnoje.

Druskininkietis jau teistas

Alytaus apskrities VPK Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai (toliau – ONTS), atlikdami ikiteisminius tyrimus dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti, buvo sulaikę du Alytaus apskrities gyventojus.

Balandžio 12 d. pareigūnai kratą atliko Druskininkuose gyvenančio 31-erių metų vyro bute. Pas įtariamąjį buvo rasta ir paimta gana platus asortimentas įtartinų medžiagų: apie 100 g augalinės kilmės medžiagos, turinčios būdingų kanapėms požymių, apie 20 g hašišo bei panašus kiekis neaiškios kilmės ir sudėties miltelių.

Tikslų rastų medžiagų kiekį ir sudėtį nustatys ekspertai, tačiau Alytaus policijos pareigūnai neabejoja, kad tai narkotinės ar psichotropinės medžiagos. Didelę patirtį narkotikų „taškų medžioklėje“ turintys organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos pareigūnai įtaria, kad degtukų dėžutėse nedideliais kiekiais buvo supakuota „žolė“.

Druskininkietis panašia nusikalstama veikla užsiima jau senokai – prieš 5 metus Druskininkų teismo buvo nuteistas už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis bei dokumentų klastojimą. Dar anksčiau jam buvo pritaikytas Lietuvos Respublikos Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymas.

Įtariamasis apklaustas, jam pareikšti įtarimai, paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Pasitelkė tarnybinį šunį Koksą

Po aštuonių mėnesių pertraukos, balandžio 13 d., ONTS pareigūnai apsilankė 28-erių metų romų tautybės moters namuose. Į pagalbą pasitelkus kinologą su tarnybiniu šunimi Koksu rasta daugiau kaip 68 folijos paketėliai, įtariama, heroino.

Rastas narkotinių medžiagų kiekis ir supakavimo būdas leidžia daryti išvadas, kad šios medžiagos buvo skirtos pardavimui, todėl alytiškei pareikšti įtarimai dėl narkotikų platinimo.

Šiai jaunai romų tautybės moteriai tai jau ne pirmas kartas, kai įkliūva policijos pareigūnams dėl neteisėto disponavimo narkotikais ir jų platinimo. 2016 m. rugpjūčio mėnesį ji buvo sulaikyta už tai, kad Alytuje, savo namuose, platino heroiną. Tąkart trijų mažamečių vaikų motina neslėpė, kad narkotikais prekiauja norėdama uždirbti pragyvenimui. Už šią nusikalstamą veiką 2017 m. sausio mėnesį Alytaus rajono apylinkės teismo moteris nuteista 1 m. 4 mėn. laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant 1 m. 6 mėn.

Policijai įkliuvus antrą kartą, Alytaus rajono apylinkės teismas, prašant prokurorams, kvaišalų platintoją leido suimti dviem mėnesiams.

Trijų mažamečių įtariamosios vaikų likimu teko pasirūpinti Alytaus miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojams.

Aplinkiniai gyventojai džiaugėsi, kad kvaišalų „taškas“ likviduotas, ir tikėjosi, kad galės gyventi ramiai, nes nuolatiniai vizitai pas narkotikų prekeivę trikdė ramų alytiškių gyvenimą.

VIDEO: Narkotikų prekeivių sulaikymo akimirka

Du varėniškiai įkliuvo Vilniuje

2016 m. rudenį 15min pasakojo, kaip narkotikų prekeiviai iš Varėnos buvo išplėtę savo veiklos teritoriją iki pat sostinės. Tiesa, dzūkų metodai buvo įvertinti kaip pretendavimas į „bukiausių metų nusikaltėlių“ titulą. Mat kvaišalų pardavimo „tašką“ jie buvo atidarę policijos nuovados pastate.

Vieną antradienio vakarą pareigūnai pateko į S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje esančio daugiaaukščio namo (kuriame įsikūrusi ir Naujininkų nuovada) vieną iš butų.

Ten tyrėjai aptiko keletą šimtų eurų ir maždaug 50 dozių narkotinės medžiagos. Per policijos operaciją buvo sulaikyti 6 asmenys. Mažiausiai du iš jų iškart įvardyti kaip įtariamieji prekiautojai kvaišalais. Abu jie – Varėnos gyventojai. Tiek vienas, tiek kitas dabar arba seniau yra vartoję narkotikus.

Vienas varėniškis vadovavo prekybai, o kitas prekiavo narkotikais už galimybę nemokamai gyventi bute ir kartkartėmis pats pasinaudoti viena kita doze kvaišalų. Apie šį sulaikymą 15min pasakojo Vidmanto Balkūno filmuotame ir fotografuotame reportaže.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius