Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Koalicijos krizė Kaune pakvipo šantažu

Kauną valdančioji koalicija vasarą vos nesuklupo ant gatvių duobių, dabar ją tirpdo vanduo. Tarp socialdemokratų frakcijos lyderio Gintauto Labanausko ir liberalcentristo Arvydo Garbaravičiaus kilo nesantaika dėl „Kauno vandenų“ direktoriaus posto. Abu politikai neatmeta galimybės pasukti skirtingais keliais.
„Kauno vandenys"
„Kauno vandenys" / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vakar Kauno socialdemokratų frakcija surengė spaudos konferenciją, kurios metu pasmerkė „kai kurių politikų užkulisinius veiksmus“, trukdančius pertvarkyti savivaldybės įmonės „Kauno vandenys“ administraciją, atleisti iš pareigų jos senbuvį vadovą Vilių Buroką.

„Mes tenorime, kad kauniečiai turėtų kokybišką vandenį ir jis nebrangtų,  o dabartinis įmonės vadovas nori didinti vandens kainą. Prieš pertvarką sukilo jėgos, pasitelkusios politinį šantažą“, – tikino Kauno socialdemokratų lyderis G.Labanauskas.

Nori pakeisti direktorių

Nors pertvarkos miesto vandens ūkyje stabdis nebuvo tiesiai įvardintas, buvo aišku, jog kalbama apie V.Buroką palaikantį koalicijos partnerį A.Garbaravičių, kuris atvyko į spaudos konferenciją ir atidžiai klausėsi aštrios kritikos savo adresu.

„Kauno vandenų“ valdyba, kurios pirmininkas yra socialdemokratas Mindaugas Šimkūnas, buvo numačiusi šiandien surengti posėdį ir atleisti iš pareigų V.Buroką. Vietoj jo ketinta siūlyti socialdemokratę Editą Vaitkūnienę, dirbančią Vidaus vandens kelių direkcijoje, kuriai vadovauja G.Labanauskas.

Pieš stojo liberalcentristas A.Garbaravičius, pareiškęs jog socialdemokratai uzurpuoja „Kauno vandenis“ ir šluoja iš kelio jiems neįtinkančius savivaldybės įmonių vadovus, kaip ankstesnės koalicijos laikais darė konservatoriai.

E.Vaitkūnienė jau linkusi atsiimti savo kandidatūrą, nes esą sulaukė anoniminių grasinimų būti paskandinta.

Įtarimų šešėliai

„Yra įtarimų, kad vandens ūkiui ilgai vadovavęs V.Burokas įsivėlė į neskaidrius viešuosius pirkimus. Patikrinus įmonės veiklą, kilo daug klausimų, į kuriuos atsakys teisėsauga“, – teigė „Kauno vandenų“ valdybos pirmininkas M.Šimkūnas.

Socialdemokratai ypač pabrėžė, jog V.Burokas nieko nedarė, kad išlaikytų stabilias vandens kainas, jos nedidėtų.      

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija leido „Kauno vandenims“ didinti šalto vandens kainą iki 4,61 lito, taigi 15 centų daugiau, negu mokėjome iki šiol.

Valdžia kabo ant plauko

„Labai įdomus faktas: „Kauno vandenys“ iš „Kauno energijos“ perka elektrą už didesnę nei rinkos kaina. Ar tai ne korupciniai ryšiai?“ – retoriškai klausė M.Šimkūnas.

Tai buvo akmenukas į A.Garbaravičiaus daržą, šis politikas siejamas su energetikų klanu.

Paklaustas, ar jo nesutarimai su socialdemokratais neprives koalicijos prie bedugnės krašto, A.Garbaravičius jausmingai rėžė: „Aš gyvenu mieste, o ne aavivaldybės rūmuose. Velniams reikalinga tokia koalicija, jei dėl jos stabilumo reikėtų pakenkti kauniečiams! V.Burokas yra puikus darbuotojas. O socialdemokratai nori, kad pagal Lenino priesakus kiekviena virėja valdytų.“ 

Diagnozė Kaunui: vėžys

G.Labanauskas taip pat pripažino, jog koalicijos vienybei iškilo grėsmė.

„Jei socialdemokratams bus trukdoma įvykdyti savo pažadus rinkėjams, mes nebematysime prasmės dalyvauti koalicijoje. Tačiau tikiuosi, jog dėl vieno vadovo pakeitimo koalicija nesugrius. Blogai, kad vienas politikas it piktybinė ląstelė išplito po visą miesto organizmą ir trukdo pašalinti korupcijos židinius“, – kalbėjo socialdemokratų lyderis.

Jo teigimu, norint sustabdyti vandens kainų didėjimą, būtina pakeisti „Kauno vandenų“ vadovą. Šiandien vyksiančiame valdybos susirikime tai ir bus siekiama padaryti. Tačiau E.Vaitkūnienė, kuriai neva grasinta susidoroti, į vandens ūkį valdančios įmonės vadovo postą nebus siūloma.

Permainos ir „Autrolyje“

Troleibusų parką valdanti bendrovė „Autrolis“ turi naują vadovą. Konservatorių paskirtas generalinis direktorius Mindaugas Legas rugsėjo 8 d. atleistas iš pareigų.

Valdyba vienbalsiai pritarė naujo generalinio direktoriaus Gintauto Činiko kandidatūrai. Anksčiau Tėvynės Sąjungai priklausęs, o dabar – nepartinis, G.Činikas jau vadovavo įmonei 2001–2004 m. Iš pareigų jis pasitraukė su skandalų šleifu. G.Činikui mesti kaltinimai, kad jo vadovavimo metu įmonėje susidarė 14 mln. litų siekiančios skolos. Jis kaltinimus atmeta.

„Autrolio“ valdybai vadovauja Darbo partijos deleguotas buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos Kauno valdybos operatyvinės veiklos skyriaus viršininkas Vitalijus Latypovas. Jis taip pat yra ir „Kauno autobusų“ valdybos pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius