-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 30 /13:02

Kyšininkavimu įtariami Kauno rajono administracijos vadovas ir „Roalsa“ direktorius suimti 14 dienų

Antradienį į Kauno apylinkės teismą atvesdintas korupcijos byloje sulaikytas 53-jų metų Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius socialdemokratas Ričardas Pudževelis. Spręsta dėl kardomosios priemonės jam paskyrimo. Prokuroras prašė valstybės tarnautoją suimti mėnesiui, tačiau teismas R.Pudževelį už grotų pasiuntė perpus trumpesniam terminui.
Ričardas Pudževelis atvesdintas į teismą
Ričardas Pudževelis atvesdintas į teismą / 15min fotomontažas

Posėdyje spręstas klausimas ne tik dėl R.Pudževelio, bet ir UAB „Roalsa“ direktoriaus Sauliaus Bartašiūno suėmimo. S.Bartašiūno vadovaujama įmonė Kauno rajone dirba šildymo, komunalinių paslaugų srityse.

Tyrimui vadovaujantis Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Valentinas Alekna tikino, jog byloje figūruojantys penki asmenys yra sulaikyti dviem paroms. Tarp jų – ir R.Pudževelio žmona, dirbanti Kulautuvos vaikų sanatorinės mokyklos direktore.

„Suėmimas buvo prašomas skirti vienam mėnesiui, šiuo metu teismas išėjo priiminėti nutartį. (...) Abiems asmenims, dėl kurių buvo kreiptasi dėl kardomosios priemonės – suėmimo – skyrimo buvo prašomas toks pats terminas“, – žurnalistams trečiadienį po posėdžio sakė prokuroras V.Alekna.

Įstatymas numato, kad tik teismas gali spręsti dėl įtariamųjų suėmimo ir namų arešto.

Vienam iš likusių trijų sulaikytų asmenų taikyta švelnesnė kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, draudimas bendrauti su tam tikrais asmenimis, susijusiais su ikiteisminiu tyrimu ir lankytis tam tikrose vietose, – praneša Generalinė prokuratūra.

Dėl kitų dviejų asmenų kardomųjų priemonių klausimas spendžiamas.

Visiems penkiems įtariamiesiems yra pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo, papirkimo ir piktnaudžiavimo, atsižvelgiant į kiekvieno jų individualią galimai padarytą nusikalstamą veiką.

Kaip kyšis pasitarnavo statybinės medžiagos

R.Pudževeliui pareikšti įtarimai piktnaudžiavimu, kyšininkavimu ir nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimu. Įtariama, kad bendrovės „Roalsa“, pastaruoju metu rekonstravusios Kauno rajono katilines, direktorius S.Bartašiūnas kaip kyšį už jam palankius sandorius tiekė administracijos direktoriui ir jo žmonai statybines medžiagas, iš kurių jie pasistatė namą Kauno rajone.

„Statybinėmis medžiagomis buvo pastatytas iš dalies namas. Tos statybinės medžiagos, manome, pagal užmaskuotus sandorius buvo teikiamos kaip kyšis“, – sakė V.Alekna.

12.16 val. Kaip pranešė Kauno apylinkės teismas, kyšio davimu įtariamą verslininką leista suimti dviem savaitėms.

Teismas, spręsdamas kardomosios priemonės skyrimo klausimą, atsižvelgė į tai, kad verslininkas S.Bartašiūnas įtariamas padaręs sunkų korupcinio pobūdžio nusikaltimą. Be to, įtariama, kad jis šį nusikaltimą koordinavo ir inicijavo.

Nusikaltimas truko apie dvejus metus. Įtariama, kad R.Pudževelis tai koordinavo ir inicijavo.

12.50 val. Kauno apylinkės teismas leido dviem savaitėms suimti ir 53 m. Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorių, kuris yra įtariamas priėmęs didesnį nei 250 MGL vertės kyšį.

R.Pudževeliui yra pateikti įtarimai, kad jis 2014 m. rugpjūtį susitarė su S.Bartašiūnu, kad jo vadovaujamos įmonės lėšomis bus įsigytos jam ir jo sutuoktinės Ritos statomam gyvenamajam namui reikalingos statybinės medžiagos. Taip pat sutarė, kad S.Bartašiūno įmonės apskaitoje bus nurodyta, jog šios medžiagos bus panaudotos jo įmonei renovuojant Kauno rajono savivaldybei priklausančias šilumos katilines.

Nusikaltimas truko apie dvejus metus. Įtariama, kad R.Pudževelis tai koordinavo ir inicijavo.

Teismas pažymi, kad jis, būdamas valstybės tarnautojas, piktnaudžiavo savo tarnybine padėtimi, siekdamas turtinės naudos sau ir savo sutuoktinei.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno rajono savivaldybė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno rajono savivaldybė

Teismas, spręsdamas kardomosios priemonės skyrimo klausimą, atsižvelgė į tai, kad administracijos direktorius, naudodamasis tarnybiniais įgaliojimais, padarė tris korupcinio pobūdžio sunkius nusikaltimus, už kuriuos įstatymas numato gana griežtas laisvės atėmimo bausmes.

Įtariamasis posėdžio metu savo pozicijos dėl jam pareikšto įtarimo neišsakė.

Teismas taip pat pažymi, kad tyrimas yra pradinėje stadijoje, atliekami pirminiai procesiniai veiksmai. Šiuo metu nenustatyti ir neapklausti visi galimi liudytojai, nerasti ir nepaimti tyrimui reikšmingi dokumentai, apie kurių buvimo vietą gali būti žinoma ir įtariamajam.

Įtariamasis posėdžio metu savo pozicijos dėl jam pareikšto įtarimo neišsakė.

Pažymima, kad laisvėje būdamas įtariamasis gali kitiems asmenims daryti įtaką, siekdamas pakreipti ikiteisminį tyrimą jam palankia linkme, paslėpti ar klastoti dokumentus.

Teismo nuomone, šiuo metu nėra pagrindo R.Pudževeliui skirti švelnesnę kardomąją priemonę.

Tiek R.Pudževelis, tiek S.Bartašiūnas jiems paskirtas nutartis gali skųsti.

Pavaldiniams – šokas

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) antradienį pranešė sulaikiusi socialdemokratą R.Pudževelį ir dar keturis asmenis. STT tiria galimą korupciją savivaldybei vykdant viešuosius pirkimus, susijusius su savivaldybės turto nuoma, šilumos energijos gamyba ir tiekimu. Kokia apimtimi ir kaip šie įtarimai susiję su administracijos direktoriumi, prokuroras nedetalizuoja.

Teisėsauga atliko kratas Kauno rajono savivaldybės patalpose ir su tyrimu susijusiose privataus kapitalo įmonėse. Tyrimas atliekamas dėl galimo kyšininkavimo, papirkimo ir piktnaudžiavimo.

Kauno rajono valdžios koridoriuose šis įvykis sukėlė šoką: daugelis darbuotojų R.Pudževelį laikė sąžiningu ir atsakingu tarnautoju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius