-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Legendiniu kontrabandininku vadinamas Vilius Karalius – viena koja jau laisvėje

Teismas patenkino pataisos namų administracijos teikimą dėl garsiojo nuteistojo lygtinio paleidimo, nors šioje įstaigoje, taip susiklosčius aplinkybėms, V.Karalius praleido vos mėnesį.

Pirmadienį Vilniaus 3-iasis apylinkės teismas paskelbė, kad patenkina V.Karaliaus prašymą paleisti jį į laisvę pirma laiko. Teismas nemato prasmės nuteistojo laikyti pataisos namuose, nes jam skirtos bausmės terminas beveik baigėsi, be to, V.Karalius turi kur gyventi, palaiko ryšius su šeima ir yra pasirengęs grįžti į visuomenę.

Prokuratūra šiam paleidimui nepritarė, todėl dabar turi 5 dienas, per kurias šiai nutartį gali skųsti.

Ilgai lauktas, bet švelnus nuosprendis

Visuomenės ilgai lauktą ir ne sykį atidėliotą nuosprendį rezonansinėje byloje dėl nusikalstamo susivienijimo ir kontrabandos, kurioje figūruoja ir V.Karaliaus pavardė, Vilniaus apygardos teismas paskelbė pačioje 2009-ųjų pabaigoje. Tada teisėja Teresėlė Kazlauskienė pareiškė, kad 25 kaltinamieji nusikalstamo susivienijimo sukūrę nebuvo – dėl šios veikos visi jie išteisinti. Tačiau teisėja pabrėžė, kad kontrabanda vykdyta bendrininkų grupėje.

Legendiniu kontrabandininku vadinamam V.Karaliui teismas skyrė subendrintą galutinę 2 metų 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, atliekant ją pataisos namuose.

Tuo tarpu praėjusią savaitę Vilniaus 1-ųjų pataisos namų administracija perdavė Vilniaus 3-iajam apylinkės teismui teikimą dėl V.Karaliaus lygtinio paleidimo. Teikimo nagrinėjimo dieną vyro neatlikta bausmės dalis buvo tik mėnuo ir 28 dienos.Pataisos namų atstovas charakterizavo nuteistąjį teigiamai ir nurodė, kad yra tikėtina, jog V.Karalius sugebės adaptuotis laisvės sąlygomis, nuteistasis jaučia atsakomybę už savo elgesį ir veiksmus, jo mąstymas pozityvus, emocinė būsena stabili, perspektyvoje vyrauja darbinė veikla.

Net jei šiandien teisėjas Olegas Šibkovas nebūtų patenkinęs prašymo lygtinai paleisti garsųjį kontrabandininką, į laisvę jis būtų išėjęs jau liepos antroje pusėje. Mat dar iki paskelbiant švelnų apkaltinamąjį nuosprendį vyras ilgiau nei metus praleido suimtas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime. Į pataisos namus V.Karalius pateko tik balandžio 30 dieną. Teikdami teikimą teismui dėl jo paleidimo, įstaigos darbuotojai net negalėjo parašyti savojo „kliento“ charakteristikos, mat buvo bendravę su vos 14 dienų.

 Atsakingas, mąsto pozityviai

„Nuteistasis V.Karalius galiojančių nuobaudų neturi, skatintas nebuvo. Vilniaus 1-ųjų pataisos namų administracija pateikdama teikimą nurodė, kad charakterizuoti nuteistąjį neturi galimybės, nes iki teikimo pateikimo nuteistasis pataisos namuose prabuvo tik 14 dienų. Teismo posėdyje dalyvavęs Vilniaus 1-ųjų pataisos namų atstovas psichologinės grupės vyresnysis specialistas Andrius Križinauskas charakterizavo nuteistąjį teigiamai ir nurodė, kad yra tikėtina, jog nuteistasis sugebės adaptuotis laisvės sąlygomis, nuteistasis jaučia atsakomybę už savo elgesį ir veiksmus, jo mąstymas pozityvus, emocinė būsena stabili, perspektyvoje vyrauja darbinė veikla“, – rašoma teismo nutartyje.

Spręsdamas klausimą dėl lygtinio paleidimo teismas atsižvelgė į šią psichologo pateiktą išvadą, taip pat į V.Karaliui skirtos laisvės atėmimo bausmės atlikimo ypatumus. Nagrinėjant teikimą nustatyta, kad V.Karaliui nuosprendžiu įskaityta 2 metai 20 dienų suėmimo, kuris jo atžvilgiu buvo taikomas atskirais laikotarpiais nuo 2002 metų iki 2005 metų, t. y. iki 2009-12-30 nuosprendžio priėmimo. Nuosprendžiui įsiteisėjus, nuo 2010-04-14 dienos vykdoma likusi neatlikta laisvės atėmimo bausmės dalis – 3 mėnesiai 10 dienų.

Daugybė bendrininkų

Kaltinamajame akte, be V.Karaliaus, dar buvo minimi Saulius Karalius, Romutis Bingelis, Jonas Urba, Gintaras Simanynas, Vytautas Petravičius, Henrikas Karašauskas, Romualdas Grigas, Artūras Paunovas, Gintautas Čilvinas, Vladimiras Borisas, Arūnas Šumskis, Aleksandras Tolstovas, Andrius Sketrys, Ramūnas Jasiulis, Algirdas Vasiliauskas, Kęstutis Vizgaitis, Gvidas Šilinskis, Virginijus Ralys, Mindaugas Ralys, Arūnas Jencius, Danas Česonis, Juzefas Kazubovskis, Zigmas Nainys. Teismui bylą perdavęs prokuroras buvo pateikęs civilinius ieškinius, kurių bendra suma siekė 4 mln. litų. Šią sumą iš kaltinamųjų prašyta priteisti valstybės naudai. Tačiau teismas šį prokuratūros prašymą įvertino kaip nepagrįstą.

Dalį vyrų teismas visiškai išteisino, kai kam skyrė pinigines baudas, o kai kam net taikė turto konfiskavimą: atėmė per kratas rastas nedideles sumas įvairia valiuta.

Kaltinimai dėl užvaldytų milijonų

Apie tai, kad ši stambaus masto cigarečių kontrabandos nusikalstamo susivienijimo veiklos byla perduota teismui, Generalinės prokuratūros Viešųjų ryšių skyrius pranešė dar 2006 metų liepos 5 dieną.

Tuomet Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Vilniaus apygardos teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje dėl 4 metus, nuo 1998 iki 2002 metų, darytų sunkių ir labai sunkių nusikaltimų nuosavybei, ekonomikai, visuomenės saugumui ir teisingumui kaltinami 23 į nusikalstamą susivienijimą susibūrę ir stambią kontrabandą organizavę asmenys.

Prokuroro surašytame kaltinamajame akte nurodyta, kad nuo 1998 metų spalio vienam nusikalstamo susivienijimo nariui veikiant kartu su Alytaus kelių policijos pareigūnais buvo sukčiauta ir panaudojant klastotus dokumentus apgaule už 300 tūkst. JAV dolerių (tuomete verte – 1,2 mln. litų) atlygį užvaldytas beveik 2,8 mln. litų vertės valstybės įmonėje „Dzūkijos šilas“ saugotas sulaikytas kontrabanda gabentų cigarečių krovinys.

Sustyguota tarptautinė organizacija

Kaltinamajame akte taip pat nustatyta, kad kaltinamieji 2000 metais subūrė nusikalstamą susivienijimą sunkiems didelės vertės cigarečių kontrabandos nusikaltimams daryti. Veikiant šiam nusikalstamam susivienijimui Lietuvoje, Kaliningrado srityje, Lenkijoje ir Vokietijoje buvo sukurti ir išplėtoti kontrabandos gabenimo per valstybės sieną metodai, organizuota netikrų krovinio dokumentų gamyba, užmegzti gabenant cigarečių kontrabandą reikalingi ryšiai su cigarečių kontrabandos organizavimu užsiimančiais asmenimis Vakarų Europoje ir kitose užsienio šalyse.

Minėti nusikalstamo susivienijimo nariai, besiversdami cigarečių kontrabanda, Latvijoje, Lietuvoje ir Kaliningrado srityje, buvo įkūrę tarptautiniais pervežimais užsiimančias cigarečių kontrabandai gabenti naudotas priedangos firmas, plėtojo konspiracinių sandėlių, kuriuose buvo perkraunami ir laikomi kontrabanda į Lietuvą įvežti stambūs didelės vertės cigarečių kroviniai, tinklą. Kontrabandai gabenti buvo sukurtas visas gabenimo įrankių ir priemonių technikos parkas. Per Vakarų Europos šalis gabenant didelės vertės cigarečių krovinius kontrabandą vežę vilkikai buvo stebimi ir siekiant užtikrinti jų saugumą lydimi specialiais nusikalstamo susivienijimo veikloje naudojamais lengvaisiais automobiliais.

Į Muitinės vadovus stūmė savus

Kontrabanda kaltinami nusikalstamo susivienijimo nariai turėjo ryšių teisėsaugos bei muitinės institucijose. Siekdami daryti įtaką Muitinės kriminalinės tarnybos veiklai, nusikalstamo susivienijimo nariai ėmėsi priemonių, kad 2002 metais viešuosiuose konkursuose į paskelbtas Muitinės kriminalinės tarnybos regioninių skyrių vadovų pareigybes laimėtų su kontrabandos organizatoriais ryšius palaikantys asmenys ir tik Valstybės saugumo departamento pareigūnams laiku perdavus turimą informaciją šių nusikalstamo susivienijimo narių proteguojami asmenys minimų konkursų nelaimėjo.

Civilinius ieškinius atmetė

Be to, Valstybės saugumo departamento ir Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnams 2002 metų pradžioje pradėjus sulaikyti kontrabanda į Lietuvą ir iš jos į Vakarų Europos šalis gabenamus didelės vertės cigarečių krovinius, siekiant gauti informaciją apie planuojamas cigarečių kontrabandos sulaikymo operacijas, grupuotės nariai užmezgė ir palaikė ryšius su aukštas pareigas ėjusiu Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnu, o siekdama išvengti nusikalstamo susivienijimo veiklos išaiškinimo ši grupuotė per tarpininkus rinko duomenis apie Valstybės saugumo departamento pareigūnų atliekamą operatyvinį grupuotės veiklos tyrimą ir pateikė tyrėjams klaidinančias tyrimo versijas pagrindžiančius dokumentus. Pastebėtina, kad Muitinės kriminalinės tarnybos darbuotojas už pareigūno vardo diskreditavimą iš tarnybos buvo atleistas dar 2003 m. birželį.

Taip pat pabrėžtina, kad šio nusikalstamo susivienijimo narių kontrabanda gabentų cigarečių krovinių vertė – daugiau kaip 6 mln. litų.

Tyrimą atlikusiam Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorui talkino Valstybės saugumo departamento, Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai bei Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius