Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuviai taip ištobulino eurų klastotes, kad jų neatpažįsta nei kasininkai, nei bankomatai

Lietuvos kriminalinės policijos biuras (LKPB) praneša apie užkardytą didelio padirbtų eurų kiekio – beveik 3,5 mln. – patekimą į Lietuvos ir kitų užsienio valstybių rinkas. Pasak pareigūnų, lietuviai jau taip įgudo klastoti eurus, kad kai kurių padirbtų banknotų neatpažindavo nei kasininkai, nei bankomatai.
Padirbti eurai
Padirbti eurai / Policijos departamento nuotr.

Lietuvos policijai pasisekė pasirūpinti, kad į rinkas nepatektų 3,5 mln. padirbtų eurų.

Vykdyta Lietuvos kriminalinės policijos biuro vadovaujama jungtinė policijos operacija, kurioje dalyvavo Generalinės prokuratūros prokuroras, Europolo, Kauno ir Vilniaus bei Kriminalistinių tyrimų centro policijos pareigūnų ir ekspertų pajėgos.

VIDEO: Lietuviai 3,5 mln. eurų padirbo itin profesionaliai.
Šarūnės Janušonytės/15min nuotr./Andžejus Roginskis
Šarūnės Janušonytės/15min nuotr./Andžejus Roginskis

Penktadienį išsamesnė informacija apie šį sėkmingą sulaikymą pateikta specialiai Policijos departamente surengtoje trumpojoje spaudos konferencijoje.

Jos metu LKPB viršininko pareigas laikinai einantis Andžejus Roginskis neslėpė, jog būtent lietuviai Europos mastu garsėja kaip itin profesionalūs pinigų klastotojai. Kai kurios jau anksčiau į rinką paleistos kupiūros buvo tokios kokybiškos, kad jų neatpažindavo nei patyrę ir specialius aparatus turintys kasininkai, nei netgi bankomatai.

Naujojo tyrimo metu Lietuvoje demaskuotos dvi pogrindinės spaustuvės, veikusios skirtinguose miestuose. Sulaikyti 6 įtariamieji, visi jie lietuviai.

Nusikalstamos grupės užmojai buvo itin dideli – nustatyta, kad buvo ilgai eksperimentuojama gaminant netikrus eurus, stengiamasi pasiekti itin geros klastočių kokybės.

Grupuotės organizatorius, pasak A.Roginskio, jau teisėsaugai žinomas, nes buvo įkliuvęs ir anksčiau dėl analogiškų nusikalstamų veikų.

Minėta 3,5 mln. eurų klastočių suma į rinką dar nebuvo patekusi. Pareigūnams šįkart pasisekė užklupti klastotojus pasirengimo stadijoje. A.Roginskis pripažino, kad ruošiniai buvo itin kokybiški: jei pasklistų tarp žmonių ir prekybininkų, klastotės būtų ganėtinai sunkiai demaskuojamos.

Pažymėtina, kad pareigūnai užkardė įtariamų organizuotos grupės narių ketinimus paleisti nusikalstamiems kėslams profesionalią spaustuvę, skirtą gaminti netikrus eurus ofsetiniu būdu labai dideliais kiekiais. Nusikalstamos grupės užmojai buvo itin dideli – nustatyta, kad buvo ilgai eksperimentuojama gaminant netikrus eurus, stengiamasi pasiekti itin geros klastočių kokybės.

Policija laiku užkirto kelią padirbtiems piniginiams vienetams patekti į rinką, kadangi įtariamieji jau buvo pagaminę ypač geros kokybės netikrų eurų ruošinių – beveik 3,5 mln. netikrų eurų. Visi šie ruošiniai paimti per slaptą policijos operaciją, pažymima Policijos departamento atstovų penktadienį paviešintame pranešime.

Tyrimo pradžia, eiga, sulaikymai, kratos

2015 m. buvo gauta informacija apie apyvartoje pasirodžiusius padirbtus eurus. Nustatyta, kad buvo klastojami 50 eurų nominalo vertės banknotai. Lietuvos policijos ir Europolo duomenimis, būtent šio nominalo padirbtų eurų neteisėta apyvarta išplito net 15 Europos Sąjungos šalių teritorijose (įskaitant ir Lietuvą).

Tikrindami gautą informaciją, Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai nedelsdami pradėjo kriminalinės žvalgybos tyrimą. Atliekant tyrimą buvo išaiškinta organizuota 8 asmenų grupė, kuri, kaip įtariama, gamino ir jau buvo pradėjusi platinti dalį minėtų padirbtų (50 eurų nominalo vertės) banknotų Europos Sąjungos valstybėse. Atkreiptinas dėmesys, kad pradėtos platinti klastotės nebuvo geros kokybės.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro tyrėjai, surinkę pakankamai duomenų apie organizuotos nusikalstamos grupės galbūt vykdomą ir dar planuojamą vykdyti nusikalstamą veiklą, siekdami užkardyti labai didelio kiekio suklastotų piniginių vienetų išplatinimą, surengė slaptą policijos operaciją.

Vykdant bendrą policijos operaciją, vadovaujant Lietuvos kriminalinės policijos biurui, dalyvaujant Europolui, Kauno ir Vilniaus policijos pareigūnams bei Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centro ekspertams, Generalinės prokuratūros prokurorui, vienu metu skirtingose šalies vietose buvo sulaikyti įtariami asmenys.

Sulaikytųjų gyvenamosiose vietose ir automobiliuose buvo atlikta daugiau nei 10 kratų. Pareigūnai, be jau paminėtų rastų spaustuvių ir aptiktų beveik 3,5 mln. eurų netikrų aukštos kokybės ruošinių, rado ir paėmė visus būtinus komponentus (įrangą, priemones, preparatus) netikriems pinigams gaminti.

Taip pat rasta jau visiškai padirbtos 343 kupiūros 50 eurų nominalo vertės (17 tūkst. 150 netikrų eurų). Be to, operacijos metu aptikta ir paimta netikriems eurams gaminti skirtos ofsetinės spausdinimo ir pjaustymo staklės, įrenginiai negatyvams ir klišėms gaminti, rasta lazerinių spausdintuvų, savadarbis įrenginys netikriems eurams gaminti šilkografijos būdu, halogramos.

Iš viso per operaciją sulaikyti 6 įtariamieji, trims iš jų teismas skyrė griežčiausias kardomąsias priemones – suėmimą. Įtariamų nusikalstamos grupės narių amžius yra nuo 27 iki 47 metų.

Pažymėtina, kad pagrindinis įtariamasis – organizuotos nusikalstamos grupės organizatorius – jau yra anksčiau ne kartą teistas už nusikaltimus, susijusius su netikrų pinigų gamyba ir platinimu dideliais kiekiais.

PD pranešime cituojamas ir Lietuvos policijos generalinis komisaras Linas Pernavas: „Be kitų pasiektų šios sėkmingos operacijos rezultatų, ypač džiaugiuosi, kad bendromis šalies policijos, prokuratūros ir Europolo pareigūnų profesionaliomis pastangomis pavyko užkardyti kruopščiai pagamintų aukštos kokybės piniginių vienetų – ruošinių – gamybą ir jų patekimą į apyvartą, nes taip buvo apsaugoti tiek mūsų šalies, tiek ir kitų valstybių visuomenės interesai.“

Ikiteisminį tyrimą atlieka Lietuvos kriminalinės policijos biuras, jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras.

VIDEO: Policija demaskavo 3,5 mln. netikrų eurų planavusias išleisti spaustuves

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius