Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 05 /16:50

„Mailiaus“ bylai nagrinėti teisėjų kolegija nesudaryta, prašymai nušalinti teisėją ir prokurorą nepatenkinti

Vadinamojoje mailiaus byloje vienas iš kaltinamųjų, buvęs Lietuvos banko vadovas, buvęs ambasadorius Romualdas Visokavičius ir jo advokatas Juozas Gaudutis pareiškė, kad prokuroras Dainius Baraniūnas turi būti nušalintas, nes ikiteisminio tyrimo metu leisdamas su medžiaga susipažinti politikams toleravo jų kišimąsi į bylą ir kyla abejonių dėl jo nešališkumo.
Tarp kaltinamųjų šioje byloje yra ir mokslų daktaras, buvęs Lietuvos ambasadorius Kazachstane ir Lietuvos taupomojo banko vadovas R.Visokavičius (viduryje).
Tarp kaltinamųjų šioje byloje yra ir mokslų daktaras, buvęs Lietuvos ambasadorius Kazachstane ir Lietuvos taupomojo banko vadovas R.Visokavičius (viduryje). / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Tokiam R.Visokavičiaus ir J.Gaidučio prašymui pritarė kiti kaltinamieji ir jų gynėjai. Bylą nagrinėjanti teisėja Nijolė Žimkienė sprendimą dėl prokuroro nušalinimo skelbs vėliau ketvirtadienį.

Pats prokuroras D.Baraniūnas teigė, kad atlikdamas ikiteisminį tyrimą tik vykdė savo pareigas ir naudojosi savo procesinėmis teisėmis.

J.Gaudutis teismo posėdyje priminė, kad prokuroras leido su ikiteisminio tyrimo medžiaga susipažinti ne tik proceso dalyviams, bet ir Seimo Antikorupcijos komisijai, Ministro pirmininko sudarytai komisijai, Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos darbuotojams.

„Prokuroras Dainius Baraniūnas, veikdamas politikų naudai, pataikaudamas jiems, neatsiribodamas nuo neteisėtų prašymų, pažeisdamas įstatymus ir Konstituciją, nekelia pasitikėjimo ir jis negali dalyvauti procese, nes jo padaryti pažeidimai ikiteisminio tyrimo metu kelia pagrįstą abejonę jo nešališkumu“, – pabrėžė J.Gaudutis.

Šioje Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) ir Generalinės prokuratūros tirtoje byloje iš viso yra devyni kaltinamieji.

Organizuotos nusikalstamos grupuotės nariams pateikti kaltinimai dėl neteisėtos juridinių asmenų veiklos, dokumentų suklastojimo ir jų panaudojimo, tarpininko kyšininkavimo, papirkimo, piktnaudžiavimo, pasikėsinimo apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą. 

Įtariama, kad organizuota nusikalstama grupė, prisidengusi veiklos nevykdančiomis septyniomis Lietuvos ir viena užsienio įmone, 2009-2010 metais klastodama dokumentus, steigdama fiktyvias įmones, kyšininkaudama, papirkinėdama ir skatindama piktnaudžiauti tarnybine padėtimi, kėsinosi apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą – 10 mln. litų iš Europos Sąjungos fondų ir Lietuvos valstybės biudžeto.

„Mailiaus“ byla teismui perduota dar pernai liepą, tačiau pradėti ją nagrinėti niekaip nepavyksta.

Iš pradžių byla grąžinta prokurorams dėl galimų trūkumų, vėliau aukštesnysis teismas nusprendė, kad byla gali būti nagrinėjama. Po to prokuratūra pareiškė nušalinimą jų tirtą bylą išbrokavusiai teisėjai Reginai Gudienei.

Teisėjai nusišalinus, paskirtas kitas teisėjas – Petras Karvelis.

Bylą norėta pradėti nagrinėti sausį, bet į paskirtą posėdį neatvykus būriui advokatų ir vienai kaltinamajai, teismas atidėjo vadinamosios mailiaus bylos nagrinėjimą.

Kovo mėnesį teisėjas P.Karvelis paskirtas dirbti ikiteisminio tyrimo teisėju ir byla perduota nagrinėti teisėjai N.Žimkienei.

Papildyta. Teismas ketvirtadienį netenkino vieno iš kaltinamųjų, buvusio Lietuvos banko vadovo, buvusio ambasadoriaus Romualdo Visokavičiaus ir jo advokato Juozo Gaudučio prašymo nušalinti valstybinį kaltinimą šioje byloje palaikantį prokurorą Dainių Baraniūną.

Taip pat netenkintas prašymas nušalinti bylą nagrinėjančią teisėją Nijolę Žimkienę bei atsisakyta sudaryti trijų teisėjų kolegiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius