Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Michaelas Campbellas davė parodymus byloje dėl paramos Airijos teroristams

Įtariamasis dėl rengimosi vykdyti kontrabandą, disponavimo šaunamaisiais ginklais, pasikėsinimo teikti paramą Airijos teroristų grupei neigia kaltę. Kaltinamasis pripažino tik tiek, jog vieno bičiulio iniciatyva ketino pasidomėti galimybėmis įsigyti ginklų ir parduoti juos brangiau, siekdamas tiesiog praturtėti, tačiau apie paramą teroristinei organizacijai esą negali būti nė kalbos.
M.Campbello byla teisme
M.Campbello byla teisme / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Vilniaus apygardos teismas trečiadienį toliau nagrinėjo baudžiamąją bylą dėl rengimosi vykdyti kontrabandą, disponavimo šaunamaisiais ginklais, pasikėsinimo teikti paramą Airijos teroristų grupei. Kaltinamasis Michaelas Campbellas (gim. 1972 m.) šios dienos posėdyje pagaliau davė parodymus, jis tikino esąs nekaltas.

„Aplinkybės kaltinamajame akte yra supainiotos ir nėra jokių įrodymų, kurie jas patvirtintų“, – teisme pareiškė airis. M.Campbellas dar pridūrė: „Liudytojai taip pat melavo apie pagrindines šios bylos aplinkybes.“

Kaltinamasis pripažino tik tiek, jog vieno bičiulio iniciatyva ketino pasidomėti galimybėmis įsigyti ginklų ir parduoti juos brangiau, siekdamas tiesiog praturtėti. Tačiau apie jo paramą su terorizmo siejamai Airijos organizacijai negali būti nė kalbos.

Neigia sąsajas su „Real IRA“

Bylą nagrinėjantis teisėjas Arūnas Kisielius kaltinamojo klausė, ar jis žino, kad organizacija, su kuria jis siejamas, yra pripažįstama kaip neteisėta. „Taip, bet aš nesu jos narys“, – atsakė M.Campbellas.

„Jums ir neinkriminuoja, kad esate narys. Ar teikėte paramą?“ – toliau aiškinosi teisėjas.

„Ne, ne, ne ne. Visa tai buvo tik išgalvota istorija“, – tikino kaltinamasis.

Po 9 val. ryte prasidėjęs M.Campbello monologas tęsėsi palyginti neilgai, kiek daugiau nei valandą.

Gana sklandžiai, tačiau su ryškiu airišku akcentu kalbėjusio vyro kiekvieną mintį vertėja kartojo lietuviškai.

Keletą klausimų kaltinamajam uždavė teisėjas, tačiau kone šimtas jų nuskambėjo iš bylą kuruojančio prokuroro Gedgaudo Norkūno lūpų.

Susidarė įspūdis, kad kaltinamasis su prokurorų žaidė savotišką ištvermės žaidimą: G.Norkūnas klausinėjo, regis, visokių smulkmenų, net savaime suprantamų dalykų arba tokių, konkretūs duomenys apie kuriuos yra byloje, nes norėjo viską išgirsti iš paties kaltinamojo. Savo ruožtu M.Campbellas į dalį klausimų atsakė normaliai, dalykiškai, o kitą dalį tarsi sąmoningai vertė nesusišnekėjimu.

Pavyzdžiui, skirtingose barikadų pusėse buvę vyrai sunkiai diskutavo apie antrąjį M.Campbello vizitą į Lietuvą.

Prokuroras klausė: „Ką veikėte pirmąją apsilankymo Lietuvoje dieną?“

– Dienos nebuvo. Buvo tik vakaras.

– Ar vakare buvote su kažkuo susitikęs?

– Su liudytoju Nr.1, liudytoju Nr.3 ir mano žmona važiavome vakarieniauti.

– Kur vyko vakarienė?

– Tai buvo tiesiog restoranas.

– Kaip sėdėjote?

– Tiesiog ant kėdžių.

– Ar visi keturi prie vieno stalo?

– Taip.

– Ar vakarienės metu kalbėjote apie ginklus?

– Jei ir buvo kalbama, tai tik liudytojo Nr.1 iniciatyva.

– Ar pokalbis vyko žmonos akivaizdoje?

– Taip.

– Tai kodėl apklausos metu teigėte, kad ji nieko nežinojo apie tai?

– Ji nieko nežinojo apie tai.

– Kokiu tikslu vykote į šią vakarienę.

– Kažko pavalgyti!

Terorizavo ir jį, ir žmoną?

Dar prieš šį dialogą su prokuroru M.Campbellas teisme guodėsi, kaip buvo terorizuojama niekuo dėta jo žmona ir jis pats. „Jie laikė mano žmoną kalėjime vien tam, kad darytų psichologinį spaudimą man, nors žinojo, kad ji neturi nieko bendra su mano veikla. Jie pasakodavo, kaip sunku mano žmonai visa tai iškęsti,“ – kalbėjo jis. 

Ilgo posėdžio metu kaltinamasis pažėrė ir daugiau priekaištų Lietuvos pareigūnams, daugiausia minėdamas Valstybės saugumo departamento darbuotojus. „Visą laiką liepė pasakoti apie dalykus, apie kuriuos aš nieko nežinau. Jie siūlė pinigus, laisvę ir naują tapatybę už informaciją, kuri juos domino. Ir gąsdino dėl pasekmių, jei aš nepasakysiu.“Jie laikė mano žmoną kalėjime vien tam, kad darytų psichologinį spaudimą man, nors žinojo, kad ji neturi nieko bendra su mano veikla. Jie pasakodavo, kaip sunku mano žmonai visa tai iškęsti, – teisme guodėsi M.Campbellas.

Vienu momentu M.Campbellas netikėtai pareiškė, jog Lukiškių kalėjime jis buvo kankinamas. Kaltinamasis įvardijo ir smurtautojus – Lietuvos saugumiečiai. „Jūsų nurodymu ir leidimu į Lukiškes atvykdavo žmonės, kurie naudodavo prieš mane psichologinį smurtą!“ – žvelgdamas į prokuratūros atstovą, pareiškė M.Campbellas.

Kaltinamojo bendravimas su teismu trečiadienį turėjo dar vieną specifinį požymį. Vos tik kalba pasisukdavo apie dar du asmenis, kurie palaikė kompaniją jam ir R.Jardine'ui pirmą sykį atvykus į Lietuvą ir tariantis dėl ginklų pirkimų, M.Campbellas lyg robotas beveik žodis žodin kartodavo tą pačią litaniją: „Šis asmuo dar stos prieš teismą. Viskas, ką dabar pasakyčiau, galėtų būti panaudota prieš mane arba prieš jį. Tai – mano atsakymas, o ne atsisakymas atsakyti.“

Pristatė teroristu, kad rimčiau atrodytų?

M.Campbellas trečiadienį teisme pasakojo, kad visi „nuopelnai“ šioje istorijoje priklauso jo pažįstamajam, buvusiam IRA organizacijos nariui, pastaruoju metu britų slaptosios tarnybos MI-5 specialiuoju agentu dirbusiam Robertui Michaelui Jardine'ui.

Anot kaltinamojo, jokių teroristų remti jis neketino, tik norėjo užsidirbti.

„Mano dalis – pinigai. Jo dalis – ryšiai ir saugumo garantijos“, – praturtėjimo modelį apibūdino M.Campbellas.

Jo teigimu, tokia buvo R.M.Jardine'o idėja – besidomint ginklais, M.Campbellas bus pristatytas lietuviams kaip Airijos teroristų organizacijos atstovas: esą taip rimčiau atrodys. „Tai buvo išgalvota. Jardine'as sugalvojo šią istoriją, kad būtų paprasčiau“, – kartojo kaltinamasis.

Su garsiu broliu ginklų „biznio“ neaptarinėjo?

Prokuroras G.Norkūnas per 5 valandas teisme bent 10 kartų įvairiomis formuluotėmis, kiek pinigų M.Campbellas planavo skirti ginklų „bizniui“. Atsakymo prokuroras nesulaukė.

Airis pasakė tik tiek, jog šiam tikslui būtų skyręs savo santaupas.

„Kiek turėjote savo santaupų prieš vizitą į Lietuvą?“ – klausė G.Norkūnas.

„Nesu tikras, kad privalau tai atskleisti. Tai mano reikalas“, – atšovė kaltinamasis.

Kaip žinoma, M.Campbello brolis Liamas 2004 metais Airijoje buvo nuteistas už dalyvavimą su terorizmu siejamos organizacijos „Real IRA“ veikloje.

Teismui Vilniuje M.Campbellas aiškino, kad broliui net nesakė apie savo kelionę į Lietuvą, jokių nurodymų iš brolio dėl šio vizito taip pat negavo: „Mano brolis nesuteikė man jokio vaidmens, nedavė jokių pinigų, kad įsigyčiau ir kontrabanda pervežčiau ginkluotę. Brolis niekada nedavė man jokių nurodymų, susijusių su mano kelione į Lietuvą. Aš niekada neinformavau savo brolio apie mano kelionę į Lietuvą.“

Kaltinamasis kartojo, kad viską darė taip, kaip siūlydavo ir liepdavo R.Jardine'as.

Įsigijo įspūdingą arsenalą

Kaip skelbta anksčiau, M.Campbellas sulaikytas Vilniuje 2008 metų sausį, kai įsigijo didelės sprogstamosios galios sprogmenų, sprogstamųjų medžiagų, didelį kiekį šaunamųjų ginklų: snaiperinį šautuvą, trotilą, granatsvaidžius, detonatorius.

„Real IRA“ yra sukarinta organizacija, kuri skelbia siekianti bendro airių nacionalistų ir respublikonų tikslo – Vieningos Airijos, t. y. Airijos Respublikos ir Jungtinei Karalystei priklausančios Šiaurės Airijos suvienijimo.

Pagal Airijos įstatymus, „Real IRA“ pripažinta neteisėta organizacija, o Europos Taryba pripažino ją su teroro aktais susijusia organizacija.

M.Campbello apklausa trečiadienį su pertraukomis vyko ilgiau nei 5 valandas, posėdis baigtas tik po 16 val. Tiesa, prokuroras visų klausimų kaltinamajam taip ir nespėjo užduoti. Apklausti ginamąjį turės teisę ir jo advokatės. Procesą numatoma tęsti liepos 1 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius