Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Milijonų negrąžinančio Mečislavo Žukausko pinklėse blaškosi ir žinomi šalies sportininkai

Jau ne pirmus metus antstoliai pluša bandydami išieškoti milijonines skolas iš vilniečio Mečislavo Žukausko. Nors vyras su šeima gyvena prabangiame name Valakampiuose, vairuoja prabangų visureigį, valdo keletą įmonių, bet formaliai jis nieko neturi.
Aleksandras Kazakevičius ir Mečislavas Žukauskas
Aleksandras Kazakevičius ir Mečislavas Žukauskas

Pats Mečislavas tai atvirai pripažįsta savo draugams ir pažįstamiems, bet tik po to, kai iš jų pasiskolina stambias sumas ir negrąžina. 15min.lt pavyko pabendrauti su penkiais nuo M.Žukausko nukentėjusiais asmenimis, tarp kurių ir žinomas sportininkas, Londono olimpinių žaidynių medalininkas Aleksandras Kazakevičius.

Tyrimas atskleidė, kad tai tik ledkalnio viršūnė. M.Žukausko finansinėse machinacijose įsivėlę kur kas daugiau žinomų žmonių. Taip pat ir olimpinių žaidynių prizininkų. Nėra abejonių, kad šis tekstas kai kuriems skolintojams taps nemalonia staigmena ir leis anksčiau laiko pamatyti, kam jie iš tiesų patikėtojo savo pinigus.

Įžūliai meluodavo

Visų pašnekovų istorijos panašios. Susipažinę su M.Žukausku jie ilgą laiką galvodavo, kad bendrauja su sėkmingu verslininku. Vyriškis turėjo kuo pasigirti.

Visų pašnekovų istorijos panašios. Susipažinę su M.Žukausku jie ilgą laiką galvodavo, kad bendrauja su sėkmingu verslininku. Vyriškis turėjo kuo pasigirti – prabangus 400 kv. metrų namas itin vaizdingoje sostinės vietoje, prestižinis kotedžas Nidoje, prabangus automobilis.

Jis mielai kviesdavo savo draugus į svečius, brangiuose restoranuose juos dosniai vaišindavo vakarienėmis, pasakodavo apie savo grūdų, miltų, vaisių, statybų verslus Lietuvoje, Rusijoje ir Baltarusijoje.

M.Žukauskas mėgdavo pasigirti įtakingomis pažintimis, tarp kurių buvo žinomi Lietuvos politikai ir mažiau žinomi Rusijos politinės scenos veikėjai.

15min.lt nuotr./Mečislovo Žukausko namas
15min.lt nuotr./Mečislavo Žukausko namas

Praėjus kuriam laikui M.Žukauskas paskambindavo ir savo pažįstamų skirtingais pretekstais paprašydavo paskolinti pinigų. Viskas dažniausiai prasidėdavo nuo nedidelių sumų ir itin viliojančių palūkanų.

Vyriškis pasirašydavo vekselius, o skolintojai net įsivaizduoti negalėdavo, kad tokius turtus turintis verslininkas nepajėgs atiduoti pinigų.

Guma tempdavosi, sumos augdavo, M.Žukauskas vis siūlydavo persirašyti vekselius, kol trūkus kantrybei jam pinigus paskolinę žmonės kreipdavosi į antstolius. Štai tada jie ir pamatydavo tikrąją situaciją – M.Žukauskas yra plikas kaip tilvikas, o prie jo durų jau seniai driekiasi kreditorių eilės.

Nukentėjusių asmenų teigimu, tokiais atvejais Mečislavas ir pats neslėpdavo, kad iš jo teisiniais būdais nėra ko paimti. Jis liepdavo laukti, kol jo finansinė padėtis pagerės, o pats toliau prabangiai gyveno bei sėkmingai aukso kalnus žadėdavo kitoms aukoms.

15min.lt nuotr./Mečislovas Žukauskas
15min.lt nuotr./Mečislavas Žukauskas

Šiuo metu dėl M.Žukausko veiksmų kreditoriai kreipėsi į Vilniaus apylinkės prokuratūrą. Už stambų sukčiavimą jam gresia iki aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė. Apgauti žmonės kreipėsi ir į 15min.lt prašydami atsiliepti visus, kurie yra nukentėję nuo M.Žukausko.

Pasiūlė stipendiją

Viskas prasidėjo nuo 5 tūkst. litų. Pagalvojau, kad jei žmogui reikia, tai galiu padėti. Per tris mėnesius suma išaugo iki 50 tūkst., – pasakojo A.Kazakevičius.

Imtynininkas Aleksandras Kazakevičius 15min.lt pasakojo, kad M.Žukauską yra matęs varžybų metu, tačiau artimesnis bendravimas su juo prasidėjo prieš Londono olimpines žaidynes:

„Jis norėjo su manimi susitikti. Prieš olimpines žaidynes pažadėjo man premiją, jeigu iškovosiu medalius.

Pagalvojau, kad tikrai geras žmogus, nori sportininkams padėti. Matyt, turėjo nuojautą, kad bus iškovotas medalis ir atsiras pinigų. 

Kai iškovojau bronzos medalį, jis mane vėl pakvietė susitikti. Pasakė, kad pažadėtą premiją mokės dalimis kas mėnesį po tūkstantį litų.“

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Aleksandras Kazakevičius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Aleksandras Kazakevičius

Porą mėnesių A.Kazakevičius iš tiesų gavo premiją, tačiau vieno susitikimo metu M.Žukauskas jo pasiteiravo, kur šis planuoja išleisti laimėtus pinigus. Imtynininkui buvo pasiūlyta juos pelningai investuoti.

„Viskas prasidėjo nuo 5 tūkst. litų. Pagalvojau, kad jei žmogui reikia, tai galiu padėti. Per tris mėnesius suma išaugo iki 50 tūkst. litų.

Man buvo sakoma, kad pinigai investuojami į jo verslą, grūdus, miltus ir gausiu 6 proc. palūkanų per mėnesį. Iš pokalbio supratau, kad ta žadėta premija ir bus už paskolintus pinigus gaunami procentai“, – pasakojo sportininkas.

Vietoje pinigų – pažadai

Tai buvo mano olimpinėse žaidynėse laimėti pinigai. Aš sakiau, kad ilgiau laukti negalėsiu, nes pirkau butą ir jį reikės remontuoti, – prisiminė sportininkas.

„Atėjo laikas grąžinti 5 tūkstančius, jis man pasiūlė įdėti dar dešimt. Visą laiką buvo kalbama, kad kažkokios laikinos problemos, bet tikrai viskas greitai susitvarkys.

Žmogus solidus, tikrai negalvojau, kad dėl tokių sumų gali kilti problemų. Jis man net pasiūlė įsitraukti į jo grūdų pervežimo verslą. Vis gyrėsi, kad turi rimtų ryšių Kaliningrade. Man kartojo, kad sportas neamžinas, reikia galvoti apie ateitį“, – pasakojo A.Kazakevičius.

Atėjus laikui atiduoti skolą M.Žukauskas vėl pranešė, kad iškilo nenumatytos problemos ir verslui reikia dar apyvartinių lėšų. Jis pasiūlė sumą suapvalinti iki 50 tūkst. ir pusmečiui pasirašė 70 tūkst. litų vekselį.

15min.lt nuotr./Mečislavas Žukauskas
15min.lt nuotr./Mečislavas Žukauskas

„Tai buvo mano olimpinėse žaidynėse laimėti pinigai. Aš sakiau, kad ilgiau laukti negalėsiu, nes pirkau butą ir jį reikės remontuoti. Turėjau jo vekselius, galvojau, kad šiaip ar taip pinigus atgausiu. Be reikalo. Praėjo jau daugiau nei dveji metai, o pinigų atgauti negaliu.

Suėjus terminui į jį kreipiausi dėl pinigų. Jis man pasakė, kad situacija labai bloga, jį pavedė verslo partneriai, jis man pats pradėjo rodyti vekselius, kad jau jam skolingi kiti. Nesuprasi, kas ten tuos vekselius iš viso pasirašę.

Po to jis pradėjo aiškinti, kad pardavinėja namą. Visi jam pinigus paskolinę žmonės iki šiol laukia, kol tas namas bus parduotas, nors jo kaina didelė, skelbimas kabo jau seniai, o ir pardavus neaišku, kiek pinigų liks“, – apmaudo neslėpė sportininkas.

Padėjo ragelį

Didelius pinigus galintys paskolinti verslininkai buvo kviečiami ne tik į prabangius M.Žukausko namus. Jie buvo vežami ir į Kaliningradą, kur juos priimdavo Kaliningrado srities Dūmos deputatas.

Panašiomis istorijomis su 15min.lt dalijosi ir kiti nukentėję asmenys. Pažintis per draugus ir pažįstamus, pasiūlymas susitikti, visada labai geras pirmas turtingo verslininko įspūdis.

Po kurio laiko visi sulaukdavo skubaus M.Žukausko prašymo paskolinti pinigų. Vienu atveju namo vartams, kitu atveju apyvartinėms lėšoms, nes vaisių partija pakeliui į Maskvos prekybos centrus užstrigo ir reikia suktis iš padėties.

Didesnės sumos buvo viliojamos dar grandioziškesniais verslo projektais. Pavyzdžiui, daugiau nei 200 tūkst. litų M.Žukauskui prieš 4 metus pavyko „trumpam“ pasiskolinti neva sklypo šalia „Ozo“ prekybos centro reikalų tvarkymui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kaliningradas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kaliningradas

Šimtus tūkstančių jam skolino ne vienas asmuo. Tokius pinigus galintys skolinti žmonės buvo kviečiami ne tik į prabangius M.Žukausko namus. Jie buvo vežami ir į Kaliningradą, kur juos priimdavo Kaliningrado srities Dūmos deputatas, o pats M.Žukauskas leisdavo suprasti, kokius rimtus ryšius jis turi ir kokius didelius verslus valdo.

15min.lt pavyko susisiekti su M.Žukausku, tačiau pokalbis truko neilgai. Paklausęs, kas skambina, ir išgirdęs atsakymą, M.Žukauskas padėjo ragelį. Daugiau į 15min.lt skambučius ir žinutes jis neatsakė.

Nesibodi smulkių aferų

Skolose skęstančias įmones M.Žukauskas taip pat sugeba išnaudoti nesąžiningai veiklai.

15min.lt pasidomėjo, kokius verslus iš tiesų valdo M.Žukauskas. Jam priklauso bendrovės „Brusno“ ir „Vituras“. Abi įmonės skolingos „Sodrai" ir realios veiklos nevykdo. Anksčiau M.Žukauskui priklausė jau išregistruota įmonė „Meparisa“.

Beje, šias skolose skęstančias įmones M.Žukauskas taip pat sugeba išnaudoti nesąžiningai veiklai. 15min.lt pasikalbėjo su verslininku, kuris prieš metus iš M.Žukausko pirko keliolika naujausių mobiliųjų telefonų.

Po kiek laiko dalis jų nustojo veikti. Paaiškėjo, kad M.Žukauskas perėjo per mobiliojo ryšio bendroves ir savo įmonėms išsimokėtinai paėmė brangiausius telefonus. Vėliau juos už gerokai mažiau perpardavė, o nesumokėjus įmokų telefonai buvo tiesiog užblokuoti.

Skolų liūnas

Iš Ūkio banko M.Žukauskas pasiskolino ir negrąžino 1,9 mln. litų (555 tūkst. eurų).

Nemaža dalis pinigus paskolinusių žmonių vis dar laukia kalėdinio stebuklo ir bando M.Žukausko širdį suminkštinti prašymais, nes puikiai žino, kad antstolių pagalba nieko nepeš.

Šiuo metu skolas iš M.Žukausko bando atgauti ne tik fiziniai asmenys, bet ir elektrą, šilumą, vandenį tiekiančios įmonės AB „Lesto“, UAB „Vilnaus energija“, UAB „Vilniaus vandenys“.

Šio piliečio kreditorių eilėje ir automobilių prekybos įmonė „Silberauto“. Pinigų neatgauna ir saugos bendrovė „Eurocash1“.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Vladimiro Romavono treniruotė
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Buvusio Ūkio banko savininko Vladimiro Romanovo treniruotė

Didžiausia šiuo metu per antstolius išieškoma skola yra jau bankrutavusiam Ūkio bankui (jo turtą perėmė „Šiaulių bankas“). Iš šio banko M.Žukauskas pasiskolino ir negrąžino 1,9 mln. litų (555 tūkst. eurų).

Gyvena svetimame name

Milijonus M.Žukauskas skolinosi ir iš šiuo metu bankrutuojančios kredito unijos „Vilniaus taupomoji kasa“. Tai buvo būsto paskola prabangiam namui Valakampiuose, Svajonių gatvėje.

Būtent šis didelį įspūdį darantis namas šiuo metu yra didžiausia kreditorių viltis. Namas jau kuris laikas parduodamas ir jį galima pamatyti portale aruodas.lt. Šiuo metu už namą prašoma 1,27 mln. eurų.

Tiesa, kas šį namą parduoda iš tiesų, nėra aišku, nes jis M.Žukauskui nepriklauso. 2013 m. balandžio 5 dieną jis buvo parduotas.

15min.lt nuotr./Mečislovo Žukausko namas​​15min.lt nuotr./Mečislavo Žukausko namas

Prabangų namą įsigijo 1942 m. gimęs Rimantas Abarius ir 1936 m. gimusi Zofija Abarienė. Kokia sandorio kaina, kam 73 ir 79 metų porai pirkti tokį namą ir jame negyventi, iš kur gautos lėšos tokiam sandoriui, nėra aišku.

15min.lt susisiekė su „Vilniaus taupomosios kasos“ bankrotą administruojančia bendrove „Verslo konsultantai“. Jos atstovas apgailestavo, kad apie kredito unijos klientus ir jų valdomą turtą jokios informacijos teikti negali.

„Pagal Bankų ir kreditų unijų įstatymą tokia informacija laikoma komercine paslaptimi, kurią mes įsipareigojame saugoti. Bankroto atveju taikomi lygiai tokie patys reikalavimai. Mes įsipareigojame saugoti informaciją apie klientų turtą ir jo istoriją“, – sakė jis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Didžiausia kredito unija – Vilniaus taupomoji kasa – paskelbta nemokia.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Didžiausia kredito unija – Vilniaus taupomoji kasa – paskelbta nemokia.

Namą įsigijusių Rimanto ir Zofijos sūnus Eugenijus Abarius gyvena ir dirba Kaliningrade. Būtent jis ir yra Kaliningrado srities Dūmos deputatas, pažintimi su kuriuo taip didžiuojasi M.Žukauskas.

Paklaustas, kokiu būdu galėjo būti perleistas įkeistas būstas, bankroto administratoriaus atstovas patikino, kad įkeisto turto niekas nedraudžia parduoti kitiems, jeigu yra hipotekos turėtojo sutikimas.

Informacijos, ar šiuo metu mokama paskola ir kiek jos liko, taip pat gauti nepavyko. Pašnekovas tik paaiškino, kad yra aibė teisinių būdų, kaip toliau naudotis parduotu namu. Vienas jų – sudaryti panaudos sutartį tarp M.Žukausko ir naujųjų savininkų.

Į klausimą, kodėl namas parduotas būtent šiai garbaus amžiaus porai, nesunku atsakyti įdėmiau pasidomėjus pirkėjais.

Rimanto ir Zofijos sūnus Eugenijus Abarius gyvena ir dirba Kaliningrade. Būtent jis ir yra Kaliningrado srities Dūmos deputatas, pažintimi su kuriuo taip didžiuojasi M.Žukauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius