-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Organizuotos grupuotės nariams už sukčiavimu įsigytą 2,5 mln. vertės turtą – nuo 4 iki 6 metų kalėjimo

Vilniaus apygardos teismas priėmė nuosprendį, kuriuo V.M. ir jo suburtos organizuotos grupės nariai D.Č., J. L.,R. M. bei A.B. pripažinti kaltais dėl sukčiavimo įgiję 2,5 mln. vertės žemės sklypą, apgaule pasisavinę 800 tūkst. litų, daugkartinio dokumentų klastojimo, apgaulingos UAB „LK“ apskaitos tvarkymo, įvykdytų piniginių lėšų ir turto legalizavimo veiksmų. Visi asmenys nuteisti ilgalaikėmis laisvės atėmimo bausmėmis – nuo 4 iki 6 metų laisvės atėmimo.
Grotos
Grotos / Andriaus Vaitkevičiaus nuotr.

Baudžiamojoje byloje surinktų įrodymų pagrindu teismas konstatavo, kad minėti asmenys veikė organizuota grupe, kuriai vadovavo V.M., pats suklastojęs nukentėjusiojo tariamai išduotą įgaliojimą ir paskirstęs užduotis bendrininkams – Registrų centre surinkti reikiamus turto pardavimui dokumentus, fiktyviai, panaudojant suklastotą įgaliojimą perleisti šį turtą bendrininkui, paruošti turto perleidimui reikiamą kadastrinę bylą, ieškoti pirkėjų pagrobtam sklypui, fiktyviai įgyti sklypą iš bendrininko juridinio asmens naudai, vėliau – parduoti sklypą sąžiningiems įgijėjams.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavusi ir valstybinį kaltinimą šioje baudžiamojoje byloje palaikiusi Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros Pirmojo nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus prokurorė Jolita Kančauskienė pažymėjo, kad tyrimas buvo atliktas itin operatyviai. Nepaisant to, kad įtariamieji V.M. bei R.M. pradžioje buvo nežinomi, o vėliau – slapstėsi, įtariamuosius, po jų paieškos pavyko sulaikyti ir bylą perduoti teismui per 10 mėnesių. Teismo nuosprendžiu taip pat buvo atkurtos nukentėjusiojo turtinės teisės: jam sugrąžintas nekilnojamasis turtas, be to, iš kaltinamųjų nukentėjusiojo naudai priteista 30 tūkst. litų neturtinei žalai atlyginti.

Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros Pirmojo nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus vyriausiojo prokuroro Aido Dzikaro teigimu, V.M. suburtai organizuotai grupei buvo būdingas ne tik sutelktumas bei aiškus vaidmenų pasiskirstymas, bet ir pastovumas. Ši grupė skirtingai pasireikšdama veikė nuo 2008 m. kovo iki 2009 m. sausio mėnesio. Nusikalstamos veikos buvo kruopščiai suplanuotos, joms atlikti buvo įvykdyti parengiamieji veiksmai, fiktyvūs sklypo perleidimo sandoriai atlikti trumpu laikotarpiu, o tai liudija didelį šios bendrininkų grupės organizuotumo ir susitelkimo lygį.

Teismas, priimdamas nuosprendį šioje byloje, patvirtino ir dar gana retus teisinėje praktikoje kaltinimus dėl nusikalstamu būdu įgytų piniginių lėšų ir turto legalizavimo. Prokurorai tikisi, jog toks sprendimas ne tik padės tinkamai formuoti tolimesnę tyrimo ir teismų praktiką šios kategorijos bylose, bet ir užkirs kelią neteisėtam praturtėjimui.

Nuteistieji turi teisę Vilniaus apygardos teismo nuosprendį per 20 dienų apskųsti Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius