Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Penkias pėsčiąsias Vilniuje parbloškęs girtas BMW 530 vairuotojas nuteistas kaip žudikas

Mirtiną avariją sukėlęs neblaivus BMW vairuotojas Jonas Šatkevičius pripažintas kaltu dėl tyčinio nužudymo.
Avarijos vietoje
Asociatyvi iliustracija: BMW po avarijos / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Neblaivus vairuotojos, per kurią avariją Vilniuje žuvo žmogus ir buvo sužeisti dar keli žmonės, pripažintas kaltu dėl tyčinio nužudymo.

Vilniaus apygardos teismo penktadienį paskelbtu nuosprendžiu Jonui Šatkevičiui paskirta galutinė subendrinta bausmė – 12 metų laisvės atėmimo. Ji subendrinta su bausme už kitus nusikaltimus.

„Automobilis BMW 530 konfiskuotas kaip nusikaltimo padarymo priemonė“, – sakė teisėjas E.Rimšelis.

Už avariją vairuotojui skirta 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

„Automobilis BMW 530 konfiskuotas kaip nusikaltimo padarymo priemonė“, – sakė teisėjas Ernestas Rimšelis.

Pasak teisėjo, J.Šatkevičius suprato, kodėl vairavimas išgėrus yra pavojingas, jis demonstravo abejingumą kitiems.

Vairuotojas nuosprendžio paskelbimo laukė būdamas suimtas.

Avarija netrukus po to, kai teismas iš Šalčininkų rajono gyventojo atėmė teisę vairuoti. Vyras pardavė automobilį ir nusipirko panašaus galingumo transporto priemonę.

Avarija įvyko Vilniuje, Lazdynų rajone, Erfurto gatvėje, 2015 metų kovo 13-osios vakarą, apie 20.30 val.

J.Šatkevičiaus vairuojamas BMW išslydo į priešpriešinio eismo juostą ir partrenkė Erfurto ir Žėručio gatvių sankryžoje esančia pėsčiųjų perėja ėjusius penkis žmones, tarp jų – du vaikus.

Bylos duomenimis, J.Šatkevičius nuosavu automobiliu BMW 530 mieste važiavo 92 kilometrų per valandą greičiu, dėl chuliganiškų paskatų ir kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu, keldamas pavojų kartu važiavusiems keleiviams bei aplinkiniams.

Jis chuliganiškai važinėjo Erfurto, Oslo gatvėmis pusės bei link Oslo gatvės pusės, padidindamas greitį, staigiai stabdydamas, slysdamas ir apsisukdamas 180 laipsnių kampu. Šiuos veiksmus teismas įvertino kaip viešosios tvarkos pažeidimą, nes vairavimas buvo chuliganiškas, buvo staigiai stabdoma.

J.Šatkevičiaus vairuojamas BMW išslydo į priešpriešinio eismo juostą ir partrenkė Erfurto ir Žėručio gatvių sankryžoje esančia pėsčiųjų perėja ėjusius penkis žmones, tarp jų – du vaikus.

Vairuotojui buvo nustatytas vidutinis – daugiau nei 1,6 promilės girtumas.

Per avariją sužeista garbaus amžiaus moteris mirė ligoninėje. Žuvusioji moteris ir dvi nukentėjusios mergaitės – močiutė ir anūkės.

Už nukentėjusiųjų gydymą Valstybinei ligonių kasai nuteistasis turės sumokėti daugiau nei 13 tūkst. eurų, jam taip pat teks atlyginti neturtinę ir turtinę žalą – apie 75 tūkst. eurų. Teismas paliko galioti laikiną nuosavybės teisių apribojimą J.Šatkevičiaus turtui – žemės sklypams ir pastatams.

„Iš esmės bausmė skirta tokia, kokios prašiau. Už nužudymą prašiau 13 metų“, – žurnalistams sakė prokuroras Rolandas Imbrasas.

Vairuotojas nesutiko būti teisiamas už nužudymą, jis manė, kad jo veiksmus reikia kvalifikuoti kaip avariją. Kaltę dėl avarijos jis pripažino pilnai. J.Šatkevičius iki nusikaltimo padarymo niekur nedirbo, buvo baustas administracine tvarka, tarp jų – ir už vairavimą išgėrus.

Teismas nuosprendyje pabrėžė, kad sprendimą dėl vairuotojo veiksmų kvalifikavimo priėmė remdamasis formuojama Aukščiausiojo Teismo praktika.

2015 metų gruodžio pabaigoje Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus plenarinė sesija paskelbė, kad tris žmones avarijoje neblaivus Utenos rajono gyventojas pagrįstai buvo pripažintas kaltu dėl nužudymo. M.Šironui skirta kalėti 14 metų.

Visuomenę sukrėtusi avarija įvyko 2014 metų pavasarį Utenoje.

Kovo 29 dienos rytą, apie 7 val. 40 min., aikštelėje prie prekybos centro J.Basanavičiaus gatvėje policijos patrulių ekipažas nutarė sustabdyti įtarimų sukėlusį automobilį „Audi A6 Avant“. Tačiau pastarojo vairuotojas – Utenos rajono gyventojas M.Šironas teisėtiems pareigūnų reikalavimams nepakluso ir padidinęs greitį nuvažiavo.

15min.lt nuotr./fotomontažas/Mantas Šironas sukėlė avariją, per kurią žuvo trys žmonės. Vairuotojas pripažintas žudiku ir nuteistas kalėti 14 metų.
15min.lt nuotr./fotomontažas/Mantas Šironas sukėlė avariją, per kurią žuvo trys žmonės. Vairuotojas pripažintas žudiku ir nuteistas kalėti 14 metų.

Uteniškio vairuojamas automobilis artimiausią sankryžą kirto degant raudonam šviesoforo signalui, vėliau nestabdydamas, įvažiavęs iš šalutinės gatvės, kirto judrią J.Basanavičiaus gatvę.

Sprunkančio nuo policijos vairuotojo kelionė baigėsi, kai lėkdamas šalutine A.Baranausko gatve, jis susidūrė su pagrindine Užpalių gatve važiuojančiu automobiliu „Renault Megane“. Šiuo taksi automobiliu 57 metų taksistas G.T. į turgų apsipirkti vežė dvi nuolatines klientes, garbaus amžiaus uteniškes.

Per avariją taksi automobilio vairuotojas ir abi keleivės žuvo vietoje. M.Šironas ir kartu važiavę trys vaikinai bei mergina atsipirko nesunkiais kūno sužalojimais. Po nelaimės avarijos kaltininkui nustatytas vidutinis girtumo laipsnis. Tyrimo metu paaiškėjo, kad jaunų uteniškių kompanija per visą naktį šventė vieno vaikino gimtadienį, o vėliau neblaivus M.Šironas nežinia ko sumanė važiuoti į Uteną.

Dar viena byla, kur mirtiną avariją sukėlęs vairuotojas kaltinamas tyčiniu nužudymu, nagrinėjama Kauno apygardos teisme. Nuosprendis joje dar nėra paskelbtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius