-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Policija ir mokesčių inspekcija kirto mėsos prekeiviams – atlikta 60 kratų, sulaikyti 25 įtariamieji

Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, kartu su Vilniaus apskrities Valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojais, šį rytą atliko kratas Vilniaus m. ir Vilniaus rajono prekyvietėse, realizuojančiose mėsą, jos gaminius ir kitus produktus.
Žalia mėsa
Mėsa / Andriaus Vaitkevičaus 15min.lt nuotr.

Kaip rašoma Policijos departamento pranešime, kratos atliktos po ilgalaikio ir kruopštaus žvalgybinio, o vėliau ir ikiteisminio tyrimo, išanalizavus gautą kriminalinės žvalgybos informaciją, stebint ir analizuojant bei vertinant kriminogeninius šešėlinio verslo procesus Respublikoje.

Trečiadienį atlikta daugiau kaip 60 kratų, juridinio asmens buveinėse, daugybėje prekyviečių. Jų metu paimti juridinio asmens buhalteriniai dokumentai, kompiuterinės laikmenos, neapskaitytos produkcijos „juodosios buhalterijos“ dokumentai, apie pusė milijono litų nusikalstamu būdu įgytų (neapskaitytų) grynųjų pinigų, kiti suklastoti ir tyrimui svarbūs dokumentai.

Sulaikyta daugiau kaip 25 įtariamieji, kuriems įteikti pranešimai apie įtarimą dėl sukčiavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, dokumentų klastojimo bei neteisėto praturtėjimo. Artimiausiu laiku bus sprendžiamas klausimas dėl griežčiausių kardomųjų priemonių – suėmimų skyrimo.

Išvengė milijono litų mokesčių

Įtariama, kad prekyba mėsa, jos gaminiais ir kitais maisto produktais buvo vykdoma apgaulingai tvarkant buhalterinę apskaitą, klastojant dokumentus, nesumokant privalomųjų valstybei mokesčių, t. y. pridėtinės vertės mokesčių, pelno mokesčių ir kitų mokesčių.

Trečiadienį atlikta daugiau kaip 60 kratų, juridinio asmens buveinėse, daugybėje prekyviečių. Sulaikyta daugiau kaip 25 įtariamieji, kuriems įteikti pranešimai apie įtarimą.

Tyrimo metu nustatyta, kad prekyvietėse neapskaitytų prekių apyvarta viršijo 2,5 mln. litų per vienerius metus. Tokiu būdu išvengta beveik 1 mln. litų mokesčių į valstybės biudžetą per vienerių metų laikotarpį. Turimais duomenis, toks mėsos ir jos gaminių realizavimas prekyvietėse vyko jau kelerius metus, todėl bendrovės veikla bus tikrinama ne mažiau kaip už penkerius pastaruosius metus.

Pareigūnų surinkti duomenis leidžia pagrįstai įtarti, jog šis juridinis asmuo per penkerius metus valstybės biudžetui nesumokėdama mokesčių, padarė apie 8 mln. litų žalą.

Neapskaitytos produkcijos ir nesumokėtų mokesčių mastas bus tikslinamas atlikus ikiteisminį tyrimą bei paimtų dokumentų specialistų tyrimus.

Atliekant tyrimą nustatyta, kad darbuotojai atlygį gaudavo „vokeliuose“ iš lėšų, gautų realizavus neapskaitytą produkciją. Pareigūnų surinktais duomenimis, didelė dalis į bendrovės prekyvietes pristatomos produkcijos nebuvo įtraukiamos į bendrovės buhalterinę apskaitą, ji realizuojama klastojant ir naikinant dokumentus, neišmušant elektroninių kasos aparatų čekių.

VIDEO: Šešėlinis verslas mėsos produktais

Šiame tyrime, atlikus išsamų finansų tyrimą, juridinio asmens ir vadovų priklausančiam turtui apribota nuosavybės teisė daugiau kaip už 5 mln. litų. Įmonės vadovai turės pasiaiškinti dėl piniginių lėšų kilmės, už kurias buvo įgyta dalis turto.

Lietuvos kriminalinės policijos biure pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo, neteisėto praturtėjimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir dokumento suklastojimo ar suklastoto dokumento panaudojimo arba realizavimo.

Nesąžiningo verslo nepaliks ramybėje

Jau ne vienerius metus Lietuvos kriminalinės policijos biuras siekia užkardyti, atskleisti nusikaltimus nuosavybei, turtinėms teisėms ir turtiniams interesams, ekonomikai ir verslo tvarkai, finansų sistemai, nusikalstamas veikas, sukėlusias platų atgarsį visuomenėje, darančias didelę turtinę žalą valstybei, atskleidžiant didelės apimties neteisėtų pajamų ir turto gavimo šaltinius, užtikrinant neteisėtų pajamų ir turto suradimą, siekiant iš „šešėlio“ grąžinti valstybei nesumokėtus mokesčius.

Suvokiant žalingą poveikį ekonomikai policija ir toliau vykdys atitinkamus tyrimus, sistemingai ir pastoviai skirs ypatingą dėmesį tam tikroms nesąžiningoms verslo sritims, kurios sukčiauja, apgaulingai tvarko apskaitą, vengia mokėti mokesčius.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai ir toliau vykdys tyrimus pagal numatytus prioritetus, kaip ir daugeliu jau atliktų ir atliekamų rezonansinių ikiteisminių tyrimų dėl šešėlinių „Vilniaus taksi“ įmonių, „Vilniaus gėlių prekyba“ neapskaitytų pajamų bei nesumokėtų mokesčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius