-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Renovacijos byloje sulaikytas dar vienas asmuo bei pareikšti įtarimai statybų bendrovei

Specialiųjų tyrimų tarnybos Šiaulių valdybos pareigūnai antradienį Vilniuje sulaikė piktnaudžiavimu įtariamą UAB „Projektų rengimo centras“ darbuotoją T.J. Turimais duomenimis, T.J. piktnaudžiavo suteiktais įgaliojimais, aktyviai dalyvaudamas Šiaulių apskrityje vykdomoje daugiabučių namų modernizavimo programoje, tai yra, kaip konsultantas atlikdamas pastatų energetinį auditą, rengdamas daugiabučio namo modernizavimo investicijų projektus ir organizuodamas viešus statybos darbų vykdytojo parinkimo konkursus, neteisėtai sudarydavo palankias sąlygas namų renovacijos darbus laimėti proteguojamoms statybų bendrovėms.
Specialiųjų tyrimų tarnyba
Specialiųjų tyrimų tarnyba / Dainiaus Labučio/ L.T. nuotr

Kaip informuoja STT, šiame ikiteisminiame tyrime pranešimas apie įtarimą dėl papirkimo antradienį buvo įteiktas ir vienai statybos darbus vykdžiusiai Šiaulių bendrovei, kaip juridiniam asmeniui.

Kaip jau buvo skelbta anksčiau, STT Šiaulių valdybos pareigūnai pradėjo ikiteisminius tyrimus dėl daugiabučių namų renovacijos Šiaulių apskrityje. Tyrimai pradėti dėl kyšininkavimo, papirkimo, piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo.

Atliekant ikiteisminį tyrimą 2010 m. sausio 20 d. STT Šiaulių valdybos pareigūnai darbo vietoje sulaikė ir į areštinę buvo uždarę Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros prie LR Aplinkos ministerijos Šiaulių padalinio vyresniąją specialistę B.J., administravusią daugiabučių namų modernizavimą visoje Šiaulių apskrityje. 2010 m. sausio 21 d. jai pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo.

STT Šiaulių valdybos atliekamuose tyrimuose dėl galimos korupcijos vykdant daugiabučių namų modernizavimą taip pat yra tiriamos kelių Daugiabučių namų savininkų bendrijų (toliau – DNSB) pirmininkų bei konsultantų galimai korupcinės veikos. Turimais duomenimis, B.J. siekdavo, kad visus su namo modernizavimu susijusius darbų etapus laimėtų tik jai patikimi asmenys. Materialinės naudos iš to turėdavo visi korupcinio sandėrio dalyviai. Žalą patirdavo namo gyventojai, kurie dar ilgą laiką turės mokėti didesnę kainą už atliktą namo renovaciją, bei valstybė, skyrusi namo renovacijai dalį biudžeto lėšų.

Šiaulių apskrityje daugiabučių namų modernizavimo procesą administruoja Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros prie LR Aplinkos ministerijos Šiaulių padalinys. Daugiabučių namų renovacijos procese taip pat aktyviai dalyvauja DNSB pirmininkai ir viešąsias paslaugas teikiantys konsultantai, kurie atlieka energetinį auditą, rengia daugiabučio namo modernizavimo investicijų projektą, organizuoja viešą statybos darbų vykdytojo parinkimo konkursą bei atlieka renovacijos darbų techninę priežiūrą.

Paskutiniame etape atliktus darbus patikrina ir modernizuotą statinį tinkamu naudoti pripažįsta kompetetinga statinių pripažinimo tinkamais naudoti komisija.

STT pareigūnai pastebi, kad Lietuvoje daugiabučių namų modernizavimo programa dar tik įsibėgėja, todėl kviečia visus daugiabučių namų, kuriuos ruošiamasi modernizuoti, gyventojus aktyviai ir labai atsakingai rinkti asmenis, kurie bus įgalioti visų jų vardu priimti sprendimus dėl visus modernizavimo darbus atliksiančių asmenų ir bendrovių parinkimo. Vėliau būti aktyviems kontroliuojant atliekamų darbų kainą ir kokybę. Tik aktyvūs gyventojai gali užtikrinti, kad jų namo modernizavimo procese nebūtų korupcijos ir efektyviai darbų kainas paveiktų skaidrios konkurencijos faktorius. Savo ruožtu, namų modernizavimo procese dalyvaujančios valstybinės institucijos turėtų užtikrinti, kad jų darbuotojai atstovautų išskirtinai gyventojų, o ne siaurų, materialine nauda suinteresuotų, asmenų grupių interesus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius