-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žvaigždės Žilinsko skundai: taksistas surietė kaip Joniuką-stoviniuką, policija laužė ranką iki pažaliavimo (atnaujinta 20.35 val., video)

Vilniaus 1-asis apylinkės teismas ketvirtadienį be jokių techninių kliūčių toliau nagrinėjo Seimo nario Roko Žilinsko bei jo bičiulio Marko Gurskio bylą dėl skandalingo pasivažinėjimo taksi.
M.Gurskis (kairėje) ir R.Žilinskas (dešinėje) laukė teismo posėdžio.
M.Gurskis (kairėje) ir R.Žilinskas (dešinėje) laukė teismo posėdžio. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Parlamentaro draugas M.Gurskis (pravarde „Saulė“) gerai įsisamonimo teismo įspėjimą, kad posėdžių vengimas ir proceso vilkinimas gali kainuoti laisvę.

Suėmimo šiaip ne taip išvengęs vilnietis ketvirtadienį laiku pasirodė teisme ir kartu su bičiuliu R.Žilinsku laukė teismo.

Kaip žinoma, spalį M.Gurskis surizikavo praleisti vieną posėdį, jo nerado nei teismo darbuotojai, nei jo paties advokatas. Teismas skyrė M.Gurskiui suėmimą. Apie tai sužinojęs M.Gurskis jau kitos dienos rytą pats kreipėsi į teismą ir paprašė nesiųsti jo už grotų.

Įsipareigodamas be pateisinamos priežasties nebepraleidinėti posėdžių, M.Gurskis tąsyk pasirašė pasižadėjimą neišvykti.

Ketvirtadienį teismas kiek vėlavo, tačiau R.Žilinskas su M.Gurskiu bei savaisiais advokatais smagiai leido laiką koridoriuje. „Aš prisėsiu prie prokurorės“, – kaip tarė, kaip ir padarė M.Gurskis.

„Dar prisisėdėsim“, – draugą juokais atkalbinėjo šmaikštuolis R.Žilinskas.

Teisėjas Gintaras Dzedulionis pranešė, kad gautos ekspertų išvados dėl policininkų filmuotos medžiagos, kuri buvo sukėlusi tam tikrų abejonių. „Ekspertas patvirtino, kad nufilmuoti asmenys ir yra abu kaltinamieji“, – informavo teisėjas.

Specialistas taip pat patvirtino, kad filmuota medžiaga atitinka parengtą stenogramą.

Ekspertas neturėjo galimybės kategoriškai teigti, ar teismas turi įrašo kopiją, ar originalą, tačiau patvirtino, kad jokių karpymo ar montavimo požymių nenustatyta.O kodėl turėtume pūsti? Tai buvo teisėto mūsų nepasitenkinimo išraiška! Mes buvome natūraliai pasipiktinę, o dar mums grūda į burną alkotesterį! – apie tai, kodėl vengė tikrintis blaivumą, teismui aiškino parlamentaras R.Žilinskas.

R.Žilinskas ir M.Gurskis pagaliau sutiko duoti teismui parodymus.

Apsižodžiavo su prokurore

R.Žilinsko, ikiteisminio tyrimo metu atsisakiusio duoti parodymus, apklausa teisme truko beveik visą valandą. Beje, prokurorė Lilija Balaišienė kamantinėjo politiką, kodėl tada jis griebėsi tokios taktikos, o nesulaukusi tiesaus atsakymo replikavo: „Tai yra kriminalinio kontingento teisė...“

Jau po posėdžio, duodamas interviu televizijoms, R.Žilinskas kirto L.Balaišienei: „Man gaila prokurorės.“

Teismui R.Žilinskas ketvirtadienį smulkiai papasakojo, kaip atsimena beveik dvejų metų senumo konfliktą su taksistu, o vėliau – ir su septyniais policininkais.

Seimo narys minėjo, kad lemtingą naktį užeigoje „Amatininkai“ Vilniaus senamiestyje buvo švenčiamas dukterėčios gimtadienis, po kurio jo sesuo Monika iškvietė vyrukams taksi.

„Visų pirma, išėję iš kavinės mes atsiklausėme vairuotojo, ar galime sėsti su gėrimais. Tai buvo plastikiniai alaus bokalai, per pusę nugerti.“

Vairuotojas neprieštaravo, tačiau įspėjo saugoti saloną.

„Tačiau jis važiavo pakankamai grubiai. Nors buvo tuščias miestas, ties Apkasų gatve jis staigiai pasuko, ir man išsiliejo alaus. Tada jis pradėjo burnoti. Privažiavus posūkį į Žolyno gatvę – vėl posūkis ir vėl pas mane ištiško to alaus. Tada jis sustojo ir pasakė: viskas, daugiau nevešiu – susimokėkit ir lipkit lauk!“

R.Žilinskui, iki kurio namų buvo likę dar 3 kilometrai, toks pasiūlymas nepatiko: „Tamsu – nors į akį durk! Kur mes lipsim?!“

Apie Joniuką-stoviniuką

Seimo narys teisme aiškino nesupratęs, kodėl paslaugos nesuteikęs taksistas reikalauja pinigų: „Pasakiau: nenuvežei namo, pridarei mums problemų. Dabar pats sėdžiu tuo alum apsipylęs. Sakau, kodėl aš turiu tau mokėti?!“

Taksistas nebediskutavo – iškvietė policiją. „Gerai, sėdim, laukiam policijos. Bet tada aš jam pasakiau, kad išlipsiu parūkyti. Aš tik ruošiausi kelti koją iš savo vietos, kai jis staiga pašoko, iššoko iš savo vietos. Aš jau buvau atsistojęs, o jis mane labai grubiai įstūmė į atgal į mašiną. Aš virtau atbulas, išsipyliau galutinai alų ant savęs... Aš – keltis, o jis mane vėl griauti... Aš keltis – jis vėl griauti! Natūralu – kaip Joniukas-stoviniukas, aš juk negaliu gulėt! Jūs patys puikiai atsimenate, kokio dydžio tai žmogus yra!“ – pasakojo R.Žilinskas.

Taksistas jį kaltino ketinimu pabėgti. Pats Rokas užpyko ir taip pat iškvietė policiją. Taksistas ir keleiviai laukė pareigūnų.

Neatliko paslaugos, sugadino nuotaiką

„Ar jūs patvirtinate, kad išliejote alų? Ar tai buvo jūsų tyčinis elgesys, ar netyčinis, dėl važiavimo?“, – pasitikslino teisėjas G.Dzedulionis.

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Rokas Žilinskas ia karto po to, kai buvo paleistas ia policijos
Rokas Žilinskas iš karto po to, kai buvo paleistas iš policijos.

„Jis natūraliai išsiliejo! Aš jo nelaisčiau! Jis neatsargiai važiavo, o aš netyčia išpyliau. Kodėl aš važiuodamas namo turėčiau dar pilstyti alų mašinoje?“ – aiškino politikas, anksčiau dirbęs LNK žinių vedėju.

Teisėjas klausė, ar R.Žilinskas įžeidinėjo taksistą Olegą Chatkevičių necenzūriniais žodžiais. „Aš nesikeikiu, gerbiamas teisėjau“, – tikino Rokas.

– Dėl kokių priežasčių atsisakėte mokėti?

– Jis nebuvo atlikęs paslaugos iki galo! Juo labiau, kad nuotaiką sugadino, burnojo ant mūsų...

– Kaip jūs elgėtės, kai jis neleido jums išlipti iš automobilio?

– Jis vis stūmė mane į saloną, o aš bandžiau keltis.

– O jūs jį stūmėt?

– Ne. Teisėjau, aš gyvenime nesu prieš nieką rankos pakėlęs! Jis mane uždarė, užrakino taksi automobilyje.

Jautėsi kaip nusikaltėliai

Pagal bylos medžiagą, atvykus policijai, R.Žilinskas su bičiuliu M.Gurskiu iš pradžių įžeidinėjo du pareigūnus, atvykus pastiprinimui – iš viso keturis policininkus.

R.Žilinskas pasakojo, kad atvykusi pareigūnų pora iškart pradėjo šnekėti tik su taksi vairuotoju, o jo bei M.Gurskio nuomonės neklausė.

„Sakau, palaukit žmonės – viskas buvo ne taip!“, – Rokas prisiminė, kaip bandė atkreipti policininkų dėmesį. Jis pridūrė: „Bet jie mūsų net neklausė. Kalbėjo tik su taksistu, o į mus žiūrėjo kaip į nusikaltėlius! O kai bandėme paaiškinti savo tiesą, sakė, kad nuovadoje viską išsiaiškinsim.“

Anot Roko, būdamas jau netoli namų jis visai nenorėjo į policijos skyrių. „Tada paėmė, rankas užlaužė, uždėjo antrankius, trenkė mane į kapotą“, – pasakojo politikas.

Jis kartojo, kad prieš pareigūnus nesmurtavo, jiems nesipriešino.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rokas Žilinskas su bičiuliu Marku Gurskiu
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rokas su bičiuliu Marku Gurskiu.

„Bet kai jie užlaužė rankas, man iš tiesų skaudėjo! Gal ką nors ir sušūkau... Jie yra dideli vyrai, o aš savęs nelaikau kažkokiu stipruoliu. Kai man laužia ranką – man skauda. Jeigu man laužia ranką iki pažaliavimo, matyt, kažkur ta riba yra, kai ji daugiau nesilaužia... Gal tai ir galima laikyti pasipriešinimu?!“ – teisme svarstė R.Žilinskas.

Jaučiasi pats patyręs smurtą

Politikas neigė, kad atsisakė sėstis į policijos tarnybinį automobilį. „Aš tik iš paskutiniųjų bandžiau išsiaiškinti, kas, po galais, vyksta. Kodėl, už ką su mumis taip elgiamasi? Gal tai buvo suprasta kaip atsisakymas“, – sakė jis.

Rokas pripažino, kad į policijos mašiną jį tiesiog per jėgą įgrūdo. „Aš manau, kad prieš mane buvo panaudotas smurtas!“, – dar pridūrė teisiamasis.

Teisėjas toliau vardijo epizodus, kada, anot policininkų, R.Žilinskas juos įžeidinėjo. „Gerbiamas teisėjau, man yra svetima įžeidinėti žmones. Aš jų neįžeidinėjau“, – nepailsdamas kartojo Rokas.

Teisėjas toliau skaitė bylos medžiagą: R.Žilinskas tampė pareigūnus už uniformų, juos stumdė, nepakluso reikalavimams nusiraminti, dėl ko buvo uždarytas už grotų.

Seimo narys komentavo iš savo varpinės: „Vienas pareigūnas mane pastūmė, aš atsitrenkiau į kitą pareigūną, o tas sako: „Ko stumdaisi?!“

„Sakykite, o kodėl jus uždarė į kambarėlį?“, – klausė teisėjas G.Dzedulionis. „Aš susinervinęs vaikštinėjau po tą policijos patalpą. Pareigūnus trikdė, kad vaikštinėju, jie sakė, kad sėsčiau. O aš sakiau, kad negaliu, nes buvau patyręs stresą. Su manim niekas gyvenime šitaip nėra pasielgęs!“, –teisme atviravo R.Žilinskas.

Rokas apie alų: „Į mane daug netelpa!“

Klausinėjimo estafetę teisėjas perdavė prokurorei L.Balaišienei.

„Kiek išgėrėte būdamas kavinėje?“ – prokuratūros atstovė mėgino išsiaiškinti, kokia buvo teisiamojo būklė tą vakarą, ar jis galėjo adekvačiai vertinti savo poelgius. Šis klausimas sukėlė ir R.Žilinsko, ir jo gynėjų pasipiktinimą.

Teisėjas paprašė dalykiškai atsakyti į klausimą, todėl R.Žilinskas kalbėjo: „Neneigsiu, buvau išgėręs. Bet tai buvo normalu, nes buvo mano dukterėčios gimtadienis. Gėrėme alų. Ar daug? Į mane daug netelpa!“

Prokurorė R.Žilinską kamantinėjo, kokiu maršrutu jie prašė taksisto važiuoti, kaip ir kodėl tas maršrutas pakeliui keitėsi. Iš pradžių „Rokenrolas“ su „Saule“ ketino vykti į Baltupius pas M.Gurskį, vėliau pas Roką į Antakalnį. R.Žilinskas neslėpė, kad prašė taksisto stabtelėti ir degalinėje. Tuo metu naktinė alkoholio prekyba dar nebuvo draudžiama.

„Aš šokoladuko norėjau...“, – atsakė prokurorei R.Žilinskas, kodėl buvo prašoma taksisto užsukti į degalinę.Mano svoris 67 kilogramai. Manote, aš galėjau pasipriešinti keturiems vyrams, kurių vidutinis svoris – 100 kilogramų? – kad negalėjo stumdytis su policininkais, teisme argumentavo M.Gurskis

Teisėjas su prokurore klausinėjo R.Žilinską, kodėl nuovadoje jiedu su M.Gurskiu atsisakė tikrintis blaivumą. „O kodėl turėtume pūsti? Tai buvo teisėto mūsų nepasitenkinimo išraiška! Mes buvome natūraliai pasipiktinę, o dar mums grūda į burną alkotesterį! Aš jums kartoju: su manim buvo pirmą kartą gyvenime taip elgiamasi“, – teismui aiškino parlamentaras.

Gurskio palyginimas su Bruce Lee

Apie 40 minučių parodymus teismui davė ir M.Gurskis. Buvo akivaizdu, kad Markas nebuvo nusiteikęs pripažinti kaltės, daugelį dalykų išvedžiojo taip, kad atrodytų geresnis. „Aš tikrai nieko neįžeidinėjau“, – teisme aiškino M.Gurskis, šio proceso metu jau anksčiau pagarsėjęs kaip nepraustaburnis.

Teisėjas priminė teisiamajam policininkų vaizdo įrašą, kur užfiksuotos M.Gurskio keiksmų tirados.

„Jūs visą laiką varėt, ir varėt, ir varėt!“, – teisėjas G.Dzedulionis M.Gurskiui nurodė, kad jo parodymai labai skiriasi nuo užfiksuotų faktų.

M.Gurskis aiškino, kad problemos su policija ir taksistu taip išsipūtė vien dėl to, kad Rokas – žvaigždė: „Jis ganėtinai žinomas veidas, matomas po du kartus per dieną.“

M.Gurskis teismui taip pat siūlė suprasti, kad fiziškai nebuvo pajėgus skriausti policininkų. „Mano svoris 67 kilogramai. Manote, aš galėjau pasipriešinti keturiems vyrams, kurių vidutinis svoris – 100 kilogramų?“, – argumentavo vaikinas.

„Bruce Lee sveria 47 kilogramus“, – apie legendinį kovos menų meistrą šmaikštavo teisėjas G.Dzedulionis.

Šiame procese liko dar keletas etapų: bus iš naujo žiūrimas policijos padarytas vaizdo įrašas, mat pirmą sykį teismui buvo pateikta neaiški kopija. Be to, laukia abiejų šalių baigiamosios kalbos.

Kitas posėdis numatytas gruodžio 1 dieną, tačiau R.Žilinskas žadėjo parūpinti savo frakcijos seniūno raštą, jog svarstant biudžetą jam gyvybiškai svarbu dalyvauti Seimo posėdyje.

 

VIDEO: Žilinskas su draugu Marku teisme

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius