-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 20

Per Jonines – Lietuvai neįprasti orai: naktį nelis, o savaitgalį plieks karštis, gali būti škvalas

Artėjančios Joninės, kurias daugelis mėgsta praleisti gamtoje, kasmet kelia tą patį klausimą – ar ir vėl per jas lis? Mat jau esame įpratę prie lietaus per šią vasaros šventę. Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus sinoptikės Izoldos Marcinonienės, kad ir kaip būtų keista, Joninių naktis turėtų būti be lietaus, o visas Joninių savaitgalis – labai karštas.
Joninės Šventojoje
Joninės Šventojoje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Nors rytinių rajonų link nuo Baltarusijos keliauja debesys, gal jie mus tik pagąsdins. Kol kas mūsų prognozių modeliai lietaus nerodo. Iš pietų ir pietvakarių mūsų link juda anticiklonas, iš Maroko atkeliauja atogrąžų karštis, kuris galutinai mus pasieks šeštadienį. Todėl per Joninių savaitgalį bus labai karšta. Joninių naktis jau bus tvanki, laukiama 13–18 laipsnių šilumos.

Penktadienio dieną dėl iš atogrąžų atėjusio karščio taip pat bus labai tvanku, saulę dažniau dengs debesys, tačiau vis tiek bus karšta – 26–31 laipsnis, o lietaus tikimybė bus maža. Šeštadienį bus dar karščiau. Naktį termometro stulpelis rodys 15–20 laipsnių, dieną – 28–33 laipsnius. Galbūt tik Kuršių nerijoje bus šiek tiek vėsiau – apie 26–27 laipsnius. Naktį lietaus tikimybė irgi labai maža, o šeštadienio dieną gali vietomis praošti trumpos liūtys su perkūnija ir škvalu. Šie reiškiniai labiau tikėtini pietvakariniuose rajonuose“, – teigė sinoptikė.

Pasak pašnekovės, sekmadienio naktis jau bus nerami ir pati tvankiausia: gali išsilaikyti 23–26 laipsnių šiluma. Dieną vietomis prognozuojami smarkūs lietūs su perkūnija ir škvalais. Pastarieji labiau tikėtini antroje dienos pusėje, didesnė tikimybė būti jų užkluptiems – pietiniuose ir rytiniuose rajonuose. Sekmadienį pajūryje jau bus vėsiau – 23–25 laipsniai, bet šiaurės ir šiaurės rytų Lietuvoje, kur vėsaus oro frontas mus pasieks vėliausiai, vis dar išliks 33 laipsniai šilumos.

„Sekmadienį didelė škvalų tikimybė, kadangi iš vakarų pas mus atkeliauja šaltesnis oras, kuris susidurs su čia tvyrančiu karščiu. Antroje dienos pusėje, kai temperatūrų kontrastai bus didžiausi, susidarys ypač tinkamos sąlygos formuotis škvalui, liūtims ir perkūnijoms. Taigi gamtoje besiilsintys žmonės turėtų būti budrūs ir dažniau žiūrėti į dangų. Pamačius, kad formuojasi lietaus debesys, reikėtų pasirūpinti savo saugumu. Tokie reiškiniai vystosi labai greitai ir kurioje tiksliai Lietuvos dalyje jis susiformuos, iš anksto negalime nuspėti. Tai labai vietiniai reiškiniai“, – įspėjo I.Marcinonienė.

Pirmadienio naktis taip pat bus vis dar šilta – 16–20 laipsnių, dieną – apie 27 laipsniai šilumos. Trumpi lietūs dar galimi, bet jau be audros požymių. Šilti, malonūs vasariški orai turėtų išsilaikyti iki trečiadienio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius