Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijoje protestas prieš skurdą virto smurto protrūkiu (atnaujinta 01.20 val., nuotraukos)

Protestas prieš skurdą Rygoje peraugo į masines muštynes. Latvijos sostinės senamiestis virto mūšio lauku tarp protestuotojų ir policijos, skaičuojami sužeistieji.
Pareigūnams prireikė kelių valandų, kol jiems pavyko sutramdyti siautėjančią minią.
Pareigūnams prireikė kelių valandų, kol jiems pavyko sutramdyti siautėjančią minią. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rygoje susirinko daugybė žmonių iš visos šalies, kurie reikalauja paleisti parlamentą ir atstatydinti Vyriausybę. Latvijos gyventojai nepatenkinti didėjančiu nedarbu, nepopuliariomis reformomis ir kaltina savo vyriausybę dėl ūkio nuosmukio. Iš pradžių taikiai vykęs mitingas vėliau virto didelėmis riaušėmis.

Latvijos sostinėje mitingas prasidėjo Duomo aikštėje Rygos centre. Vienas iš mitinge kalbėjusių žmonių – buvęs užsienio reikalų ministras, dabar partijos „Kitokia politika“ lyderis Artis Pabrikas. Kaip pranešė naujienų portalas delfi.lv, jis susirinkusiems žmonėms padiktavo prezidento kanceliarijos telefoną, kvietė skambinti juo ir reikalauti paleisti Seimą.

Pranešama, kad į Duomo aikštę 17.30 val. susirinko apie 10 tūkstančių žmonių, dalis kurių vėliau patraukė prie Parlamento pastato. Įtūžusi minia pastatą apmėtė kiaušiniais, buteliais, grindinio akmenimis ir kitais daiktais. Kaip pranešė naujienų portalas delfi.lv, grupė latviškai kalbančių asmenų mėgino įsiveržti ir į stipriai saugomą Seimo pastatą ir išdaužė langus. Tarp besiveržiančių buvo ir mosuojančių sovietinėmis Latvijos vėliavomis, neatmetama galimybė, kad tarp riaušininkų – ir rusakalbiai ekstremistai.

Netrukus užvirė masinės muštynės, pasgirdo perspėjantys šūviai į orą. Į incidento vietą atvyko kaukėti greitojo reagavimo būrio „Alfa“ pareigūnai, teritoriją apsupo karo policija. Teigiama, kad į neramumų vietą buvo mestos bent tūkstančio ugniagesių ir policininkų pajėgos.

Žurnalistai praneša, kad buvo naudojamos ašarinės dujos. Nors policija stengėsi link parlamento rūmų neleisti daugiau protestuotojų, žmonės veržėsi link Seimo, leido signalines rakletas. Teigiama, kad įvyko sprogimas, sužeistas vienas policininkas, jam pagalbą suteikė medikai. Sulaikyti keli protestuotojai.

Papildyta 20.42 val. Protesto vietoje esantys žurnalistai praneša, kad prieš mitinguojančius žmones buvo panaudotos specialiosios priemonės, ir aikštėje priešais Seimą protestuotojų beveik nebeliko.

Teigiama, kad kai kurie žmonės mėgina eiti policininkų link, vesti derybas su jais, klausinėja jų, kiek šie uždirba, tačiau prieš arčiau priėjusius naudojamos ašarinės dujos. Delfi.lv žurnalistai iš įvykio vietos praneša, kad pareigūnai – su dujokaukėmis, jie naudoja gumines lazdas. Policijos atstovai pranešė, kad nukentėjusių yra ir tarp policininkų, ir tarp protestuotojų.

Papildyta 21.40 val.  Naujienų portalas delfi.lv pranešė, kad policija griebėsi naujų priemonių, mėgindama kontroliuoti protesto akcijos dalyvius – mitinguotojai masiškai suiminėjami. Kol kas nėra tikslūs duomenys apie tai, kiek yra nukentėjusių tiek tarp pareigūnų, tiek tarp protestuotojų. Pranešama, kad protestuotojai  apvertė pareigūnų mikroautobusą bei tris karo policijos mašinas.

Papildyta 21.50 val. Premjeras Ivarsas Godmanis naujienų portalui delfi.lv teigė kol kas nenorintis komentuoti to, kas vyksta, nes nori gauti išsamią informaciją. Tačiau jis pabrėžė, kad tai jau ne dainuojanti revoliucija. Premjeras sakė, kad policija daro viską, kad sužeistųjų būtų kuo mažiau, o neramumuose dalyvauja ir anarchistai, ir tie, kurie tam ruošėsi iš anksto.

Papildyta 22.23 val. Pranešama, kad situacija Latvijos sostinėje tampa beveik nekontroliuojama – siautėjama visame senamiestyje, daužomi langai, įsiveržta ir į parduotuves. Latvijos televizija pranešė, kad visiškai nusiaubta „Latvijas Balzams“ parduotuvė, gatvėse dalis protestuotojų – girti. Policija skelbia mieste ypatingąją padėtį. Tuo tarpu protesto akcijos organizatoriai pareiškė, kad dėl neramumų kalta valdžia, nesugebėjusi užtikrinti tvarkos, reikalaujama vidaus reikalų ministro atsistatydinimo.

Papildyta 22.40 val. Naujienų portalas delfi.lv praneša, kad neramumuose Latvijos sostinėje pagrinde dalyvauja jaunimas, daugelis kurių apgirtę. Riaušių dalyviai daužo namų langus, bado automobilių padangas. Su policija susirėmimai vyksta daugelyje Rygos senamiesčio gatvių, į pareigūnus mėtomi akmenys, šiukšlių konteineriai, kiti daiktai. Agresyvios minios spaudimo neatlaikę pareigūnai buvo priversti trauktis. Kol kas nėra žinomi tikslūs skaičiai, kiek žmonių sužeista per neramumus, tačiau teigiama, jog ne mažiau 8, tarp jų ir pjautines žaizdas gavę policininkai.

Papildyta 23.17 val. Protestuotojų minia pasklidusi keliose Rygos vietose – daugiausia jų šalia „Parex“ banko bei Katedros aikštėje. Taip pat nemažos riaušininkų grupės – prie Nacionalinio teatro bei Finansų ministerijos. Baiminantis, kad protestuotojai gali veržtis ir į Vyriausybės rūmus, policijos pajėgos sustiprintos ir čia. Valstybės policijos viršininkas Aldis Liejuksis BNS sakė, kad padėtis sunki, tačiau detaliau komentuoti situaciją atsisakė.

Papildyta 23.28 val. Policija pranešė, kad padėtis Rygoje yra kontroliuojama. Susidūrimai tarp protestuotojų ir policijos nebevyksta. Tiesa, jaunimo grupelės dar vaikštinėja senamiestyje, tačiau riaušių židinių nebėra. Policija praneša, kad sulaikyti 97 žmonės, 19 žmonių atsidūrė ligoninėse. Pareigūnai teigia, kad riaušės vyko spontaniškai, jų greičiausiai neorganizavo radikalių judėjimų atstovai.

Papildyta 00.05 val. Vis tikslinami nukentėjusiųjų ir suimtųjų skaičiai. Dabar pranešama, kad suimti 126 žmonės, o medikų pagalbos prireikė 32 žmonėms. Rygos meras trečiadienį anksti ryte vyks į Latvijos sostinės senamiestį, kad įvertintų padarytą žalą.

Papildyta 01.20 val.  Latvijos ministras pirmininkas I.Godmanis kategoriškai atmetė bet kokius priekaištus policijai dėl veiksmų Rygoje. Jis teigė, kad policija riaušių metu veikė teisingai. Įvairūs šaltiniai teigia, kad riaušės buvo stichinis, o ne iš anksto organizuotas veiksmas ir sulaikyti jų dalyviai anksčiau į policijos akiratį pakliuvę nebuvo. Tiesa, I.Godmanis pabrėžė, kad prieš įvykius Rygoje internete buvo užfiksuoti raginimai veikti, ne vienas jų iš užsienyje registruotų vartotojų.

Tuo tarpu medikai teigia, kad iš į ligonines pakliuvusių žmonių trys yra policininkai. Į medikus besikreipiantys žmonės dažniausiai būna patyrę galvos, akių ir kojų traumas. Medikai sako, kad, laimei, kol kas rimtesnių traumų nebuvo užfiksuota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius