Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
04 30 /13:40

Afganistane į mečetę įsiveržus ginkluotam užpuolikui žuvo šeši žmonės

Afganistano vakaruose į mečetę įsiveržus ginkluotam užpuolikui žuvo šeši žmonės, antradienį pranešė vyriausybės atstovas.
WAKIL KOHSAR / AFP
WAKIL KOHSAR / AFP

Vietos žiniasklaida ir buvęs Afganistano prezidentas nurodė, kad mečetė tapo taikiniu, nes joje meldėsi šalies musulmonų šiitų mažuma.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas Abdul Mateenas Qani (Abdul Matinas Kanis) sakė, kad pirmadienio vakarą apie 21 val. vietos (19 val. 30 min. Lietuvos) laiku „nežinomas ginkluotas asmuo šaudė į civilius maldininkus mečetėje“ Herato provincijos Guzaros rajone.

Šeši civiliai žuvo, o dar vienas buvo sužeistas, rašė jis ankstų antradienio rytą socialiniame tinkle „X“.

Pasak ministerijos atstovo spaudai, šiuo metu vyksta tyrimas. 

Užpuolikas pabėgo iš įvykio vietos. Vietos valdžios institucijų duomenimis, tarp žuvusiųjų yra mečetės imamas.

Valstybinė naujienų agentūra „Bakhtar“ paskelbė tokį patį žuvusiųjų skaičių per išpuolį, įvykdytą rajone į pietus nuo provincijos sostinės Herato.

Nors nė viena grupuotė kol kas neprisiėmė atsakomybės už išpuolį, analitikai teigia, kad regioninis džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) padalinys kelia didžiausią grėsmę saugumui Afganistane.

„Griežtai smerkiu išpuolį prieš imamo Zamano mečetę, – platformoje „X“ pareiškė buvęs Afganistano prezidentas Hamidas Karzai (Hamidas Karzajus). – Manau, kad šis teroristinis aktas prieštarauja visoms religinėms ir žmogiškoms normoms.“ 

Jungtinių Tautų pagalbos misija Afganistane taip pat pasmerkė išpuolį, per kurį, jos teigimu, žuvo ir buvo sužeisti mažiausiai septyni žmonės, įskaitant vaiką. Ji paragino kuo greičiau patraukti kaltininkus baudžiamojon atsakomybėn ir imtis priemonių šiitų bendruomenėms apsaugoti.

Ekstremistinės grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) padalinys Afganistane yra pagrindinis Talibano priešininkas ir dažnai rengia išpuolius prieš mokyklas, ligonines bei įvairias šiitų vietas visoje šalyje. 

2021-aisiais Jungtinės Valstijos po beveik 20 metų chaotiškai pasitraukė iš Afganistano, palikdamos išsekusias afganų pajėgas, o Talibanas įžengė į Kabulą ir vėl užgrobė valdžią.

Nors iš pradžių Talibanas žadėjo laikytis nuosaikesnių pažiūrų, palaipsniui jis vėl ėmė griežtai interpretuoti islamo teisę šariatą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius