Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amerikiečiai paleido O.bin Ladeną

Ieškomiausias pasaulio teroristas iš esmės jau buvo amerikiečių rankose, tačiau sugebėjo išslysti ir tai galbūt pakeitė įvykių raidą regione.
Osamos Bin Ladeno nuotrauka platinta kartu su 2008 metų gegužę jo paskelbtu pranešimu.
Osamos Bin Ladeno nuotrauka platinta 2008 metais. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Amerikos kariškiai padarė taktinę klaidą ir paleido ieškomiausią pasaulio teroristą Osamą bin Ladeną, kai jis buvo silpnas ir iš esmės jau patekęs į amerikiečių rankas. Tai atsitiko 2001 metais Tora Boros kalnuose, Rytų Afganistane. Ši klaida turėjo labai toli siekiančių padarinių ir pavertė kampaniją Afganistane „klampiu karu“. Tokią išvadą padarė ir paskelbė JAV Senato užsienio reikalų komitetas, kurio vadovas – vienas aršiausių buvusio prezidento George'o W.Busho kritikų, demokratų senatorius Johnas Kerry. Jo manymu, kaip tik G.W.Busho administracija atsakinga už tai, kad nepavyko sučiupti teroristo Nr.1, ne kartą vykdžiusio kruvinus išpuolius prieš Amerikos piliečius ir laikomo atsakingu už rugsėjo 11–osios teroro aktus JAV.

Komiteto pranešime sakoma, kad pabėgimas į Pakistaną padėjo O.bin Ladenui tapti simboline figūra, kuri ir toliau pritraukia nenutrūkstantį lėšų srautą ir įkvepia fanatikus visame pasaulyje. Ši nesėkmė atėmė galimybę pakeisti konflikto Afganistane ir tarptautinio terorizmo ateities scenarijų.

Jokių oficialių žinių apie O.bin Ladeno likimą nėra. Ilgą laiką nebuvo žinoma, ar „Al Qaedos“ vadeiva gyvas, ar miręs.

Maždaug 2001 metų gruodžio 16 dieną O.bin Ladenas ir jo apsaugininkai „ramiai išėjo iš Tora Boros ir pranyko valdžios nekontroliuojamuose Pakistano genčių rajonuose“. Žvalgybos duomenimis, ten jis yra ir dabar. O tuo metu apie 100 amerikiečių komandosų, palaikomų afganų karių, bergždžiai šukavo milžinišką teritoriją, stengdamiesi aptikti „taikinį“. Tačiau didelė dalis amerikiečių pajėgų, tarp jų snaiperiai ir jūrų pėstininkų mobilusis korpusas, liko nuošaly.

Dabar, praėjus 8 metams nuo Afganistano kampanijos pradžios, padėtis toje šalyje tampa nebevaldoma, neramumai gali persimesti ir į kaimyninį Pakistaną bei paplisti po visą regioną.

Antradienį laukiama, kad prezidentas B.Obama paskelbs žadėtą pakoreguotą JAV strategiją Afganistane, kuri turi ištaisyti praeities klaidas ir padėti pasiekti pergalę.

Jokių oficialių žinių apie O.bin Ladeno likimą nėra. Ilgą laiką nebuvo žinoma, ar „Al Qaedos“ vadeiva gyvas, ar miręs. Nuolat pasirodo vaizdajuosčių su jo kalbomis, o JAV žvalgyba tiria jų autentiškumą. Už informaciją apie O.bin Ladeną, gyvą ar mirusį, JAV vyriausybė siūlo 50 mln. dolerių atlygį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius